Μπορεί το «pet-coke» να αποτελέσει λύση για φθηνή ενέργεια;

Μπορεί το «pet-coke» να αποτελέσει λύση για φθηνή ενέργεια;

Το ρυπογόνο πετρελαϊκό προϊόν διχάζει όσους ζητούν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος σε Καναδά και ΗΠΑ.

Ήταν επί δεκαετίες το «βρώμικο μυστικό» που έκρυβαν οι λόφοι πίσσας και πετρελαίου της Αλμπέρτα, στον Καναδά, μέχρι που οι τεράστιοι όγκοι του λεγόμενου «πετρελαϊκού οπτάνθρακα» ή «pet-coke» -ενός μαύρου κοκκώδους υλικού που είναι υποπροϊόν της διύλισης πετρελαίου- άρχισε να φθάνει σε μεγάλες ποσότητες στις όχθες του Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, και να καταλαμβάνει πλέον μια έκταση ενός οικοδομικού τετραγώνου, ένα βουνό όσο τρεις όροφοι πολυκατοικίας.

Ο φόβος που επικρατεί είναι πως αυτό θα γίνει το μόνιμο ντεκόρ στους ανοιχτούς αποθηκευτικούς χώρους σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς η πετρελαϊκή βιομηχανία στις ΗΠΑ και τον Καναδά πασχίζει χωρίς επιτυχία πλέον, να διαχειριστεί τις τεράστιες ποσότητες αποβλήτων από την παραγωγή στα υπαίθρια ορυχεία βιτουμενιούχων ανθράκων (άμμοι πίσσας και πετρελαίου) της Αλμπέρτα.

Το pet-coke αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από άνθρακα, πράγμα που σημαίνει ότι παράγει με την καύση του, περισσότερους ρύπους από το πετρέλαιο της άμμου ή ακόμα και το κάρβουνο, εάν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το συγκεκριμένο «βουνό» του Ντιτρόιτ ανήκει στην Koch Carbon, που ελέγχεται από τους αδελφούς Koch, τους δισεκατομμυριούχους του πετρελαίου και υποστηρικτές υπερσυντηρητικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που προσπαθούν να μπλοκάρουν κάθε ενέργεια για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Koch Carbon αρνήθηκε να απαντήσει σε επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, παρά το γεγονός ότι η αρμόδια περιβαλλοντολογική αρχή του Μίσιγκαν αποκάλυψε ότι υπάρχει πιθανότητα ποσότητες pet-coke να έχουν ήδη διαρρεύσει στα ποτάμια από αγωγούς που είχαν μείνει ανοικτοί.

«Η αυξημένη παραγωγή από τα καναδέζικα ανοικτά ορυχεία έχει εκτοξεύσει και τις ποσότητες pet-coke που μπαίνουν στο σύστημα διύλισης, και τα αμερικανικά διυλιστήρια έχουν πλέον κατακλυστεί», λέει η Ντέμπορα Γκόρντον, αναλύτρια στο ίδρυμα Carnegie Endowment for International Peace.

Μέχρι πρόσφατα, μεγάλες ποσότητες διακινούνταν προς την Ασία ή την Νότια Ευρώπη, ως φθηνή εναλλακτική λύση στο κάρβουνο. Τώρα, παρότι οι περισσότερες βιομηχανίες στον Καναδά και τις ΗΠΑ αρνούνται να χρησιμοποιήσουν το pet-coke ως καύσιμο επειδή είναι πολύ ρυπογόνο, ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας ιδιοκτησίας της Nova Scotia Power αποφάσισε να αρχίσει να αγοράζει, για να μειώσει το κόστος του, επικαλούμενο «τον αυξανόμενο ανταγωνισμό».

Η εταιρεία διαθέτει εγκαταστάσεις στο Πόιντ Άκονι της Νέας Σκοτίας που είναι εφοδιασμένες με ένα ασυνήθιστο σύστημα καύσης, το οποίο ελαχιστοποιεί τους ρύπους από τα πλούσια σε θειάφι καύσιμα. Το εργοστάσιο άρχισε να λειτουργεί το 1994 και αρχικά είχε στόχο να βοηθήσει να παραμείνει σε λειτουργία ένα ορυχείο κάρβουνου, για να στηρίξει την οικονομία της περιοχής.

Το ορυχείο έκλεισε τελικά και τώρα το εργοστάσιο επαφίεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο pet-coke για τη λειτουργία του. Η μητρική Nova Scotia Power δηλώνει πως καίει τα καθαρότερα καύσιμα σε πολλά από τα εργοστάσια της. Ωστόσο, πέρσι η εταιρεία παρήγαγε το 59% της ενέργειας από κάρβουνο και pet-coke, μια αύξηση 2% από το 2011.

Διαβάστε ακόμη: Πώς οι υδρίτες μεθανίου αλλάζουν τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη