Διαστημικά ταξίδια υπόσχεται ο Τζεφ Μπέζος μέσα στο 2019

Διαστημικά ταξίδια υπόσχεται ο Τζεφ Μπέζος μέσα στο 2019

Εσείς θα ταξιδεύατε στο διάστημα με την εταιρεία του διάσημου δισεκατομμυριούχου;

Η Blue Origin, η startup διαστημικών ταξιδιών του Τζεφ Μπέζος, δηλώνει ότι θα ξεκινήσει να πουλάει επιβατικά εισιτήρια για ταξίδια στο διάστημα μέσα στο 2019.

Το χρονοδιάγραμμα παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, ο Ρομπ Μέγιερσον, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης των Διαδικτυακών Υπηρεσιών της Amazon, αναφέρει η ιστοσελίδα Space News. Όμως ο Μέγιερσον δεν ανέφερε πόσο θα κοστίζουν τα εισιτήρια.

Η εταιρεία σχεδιάζει, επίσης, να πραγματοποιήσει επανδρωμένες δοκιμαστικές πτήσεις με τον πύραυλο New Shepard «σύντομα»- κάτι που σημαίνει ότι η εταιρεία του Μπέζος θα μπορούσε, τουλάχιστον σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, να κάνει ένα άλμα σε σχέση με την ανταγωνίστρια εταιρεία, SpaceX.

Η Blue Origin, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι λιγότερο φιλόδοξη από την SpaceX του Έλον Μασκ, η οποία μόλις κατάφερε να ολοκληρώσει μια σημαντική συμφωνία με το στρατό για το νέο πύραυλό της, το Falcon Heavy. Το New Shepard είναι μια μικρογραφία του Falcon Heavy, ή ακόμα και του Falcon 9, καθώς το ύψιστο υψόμετρο που φτάνει είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση και με τα δύο προηγούμενα, φτάνοντας μόνο σε υποτροχιακά ύψη.

Και ενώ οι πύραυλοι της SpaceX μεταφέρουν δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη, ή εφοδιάζουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το New Shepard μοιάζει περισσότερο με ένα πυραυλοκίνητο κατάστρωμα παρατήρησης. Είναι σχεδιασμένο να δίνει στους επιβάτες μια διευρυμένη θέα της γης για περίπου τέσσερα λεπτά, όπως φαίνεται και από το βίντεο που δημοσιεύτηκε το 2015.

Παρά το ότι υπάρχουν αυτές οι μεγάλες διαφορές, μια δοκιμαστική πτήση με πλήρωμα θα ήταν ένα σημαντικό βήμα όχι μόνο για την Blue Origin, αλλά και για τις εμπορικές διαστημικές πτήσεις – ακόμα και για την εξερεύνηση του διαστήματος εν γένει. Η NASA δεν έχει εκτοξεύσει μια επανδρωμένη αποστολή μετά από την απόσυρση του Space Shuttle το 2011, και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο επανδρωμένο όχημα. Η SpaceX έχει δηλώσει ότι θα εκτοξεύσει επανδρωμένες δοκιμαστικές αποστολές φέτος, αλλά παρά τη σειρά των πρόσφατων επιτυχιών, αυτός ο στόχος θα μπορούσε να αλλάξει. Η Boeing, επίσης, κινείται προς μια επανδρωμένη διαστημική πτήση, αλλά χωρίς κάποιο δημοσιευμένο χρονικό πλαίσιο.

Η Blue Origin μπορεί να ξεπεράσει τον ανταγωνισμό και όντως να πραγματοποιήσει μια επανδρωμένη εμπορική διαστημική πτήση, αλλά έχει ήδη χάσει την ευκαιρία να πουλήσει τα πρώτα εισιτήρια για διαστημικό ταξίδι. Ο πρώτος τουρίστας του διαστήματος, ο Ντένις Τίτο, ταξίδεψε το 2001, που πλήρωσε για μια θέση σε μια μη εμπορική πτήση σε ρωσικό διαστημόπλοιο. Η Virgin Galactic έχει πουλήσει τουλάχιστον 650 εισιτήρια για τις πλήρως εμπορικές υποτροχιακές πτήσεις της, που είναι πλέον κλεισμένες μέχρι και το 2021. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι ξεκάθαρο αν η Virgin θα εκπληρώσει τον προηγούμενο στόχο της, του να ξεκινήσει αυτές τις πτήσεις μέχρι το τέλος του 2018.