Νέα δημοσκόπηση: Πρωτιά της ΝΔ με διαφορά 5,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Νέα δημοσκόπηση: Πρωτιά της ΝΔ με διαφορά 5,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Στη δημοσκόπηση της MRB ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι δημοφιλέστερος για πρωθυπουργός. Οι πολίτες, ωστόσο, δεν θέλουν εκλογές.

Ανοίγει η ψαλίδα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB.

Πρόκειται για έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πανελλαδική κάλυψη σε 2.000 πολίτες κατά την περίοδο 16 ως 24 Ιουνίου, και αφοορύσε την πολιτική κατάσταση της χώρας.

Σύμφωνα με το protothema.gr, η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου προηγείται με ποσοστό 5,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στην έρευνα της ίδιας εταιρίας τον περασμένο Φεβρουάριο το ποσοστό της διαφοράς ήταν στο 3,7%.

Πιο αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων καταγράφονται ως εξής:

ΝΔ: 26,1%
ΣΥΡΙΖΑ:  20,2%
Χρυσή Αυγή: στο 6,6%
Δημοκρατική Συμπαράταξη/ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: 5,8%
ΚΚΕ: 6,1%
Ένωση Κεντρώων: 3,6%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 2,6%
Πλεύση Ελευθερίας: στο  2,5%
“Το Ποτάμι” με 2,2%
Λαϊκή Ενότητα 1,0%,
“Άλλο Κόμμα” επέλεξε το 2,2% των ερωτηθέντων ενώ το ποσοστό της “Αδιευκρίνιστης Ψήφου” αγγίζει το 21,1%.

Το ποσοστό της “Αδιευκρίνιστης Ψήφου” αναλύεται ως εξής: 8,5% Αναποφάσιστοι και 12,6% Αποχή (7%), Άκυρο (3,3%) και Λευκό (2,3%).

 

Στην παράσταση νίκης σημαντικό προβάδισμα καταγράφεται για τη Ν.Δ. με 51,4%, έναντι 24,8% του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά της τάξεως του 26,6%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για Πρωθυπουργός της χώρας; Ο Αλ. Τσίπρας ή ο Κυρ. Μητσοτάκης;». Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 21,8% των ερωτηθέντων και ο επικεφαλής της ΝΔ και πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 27,5%. Συντριπτικό το ποσοστό της απάντησης «Κανένας από τους δύο» φτάνει στο 45,4%.

 

Να γίνουν εκλογές μέσα στο 2016;

 

 

Στο ερώτημα τι από τα παρακάτω θα θέλατε να συμβεί μέσα στο 2016, αναφορικά με τις εκτιμήσεις για την πορεία της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες, το 36,1% απαντά να γίνουν εκλογές, ενώ το 44,7% δηλώνει χωρίς εκλογές από την παρούσα Βουλή.

 

Ποιος είναι ικανός να βρει λύσεις; 

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ είναι ικανό να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου, το 26,2% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ΝΔ μπορεί να έχει καλύτερη αντιμετώπιση, ενώ το 19,2% ότι η παρούσα κυβέρνηση θα βρει λύσεις. Και πάλι το «κανένα κόμμα» ο πρωταγωνιστεί με  41,7%.

 

Τέλος, όσον αφορά την δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών και την εικόνα που έχουν οι πολίτες γι’αυτούς, τα ποσοστά διαμορφώθηκαν ως εξής: