Έχετε τη δική σας startup. Πότε θα σας πάρουν σοβαρά οι επενδυτές;

Έχετε τη δική σας startup. Πότε θα σας πάρουν σοβαρά οι επενδυτές;

Το Fortune συγκεντρώνει συμβουλές από τους ειδικούς και σας τις παρουσιάζει.

του Μπομπ Γου*

Δεν είναι εύκολο να ζητάς χρήματα. Και είναι αποθαρρυντικό όταν κάποιος απορρίπτει μια ιδέα στην οποία έχετε προσκολληθεί, ιδιαίτερα όταν αυτός δεν καταλαβαίνει τον κλάδο όσο εσείς. Έχω ξοδέψει πολύ χρόνο συγκεντρώνοντας χρήματα τόσο για κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών όσο και για startup, και μπορώ να σας πω ότι ποτέ δεν γίνονται εύκολα τα πράγματα.

Να κάποιοι βασικοί κανόνες που έχω μάθει στην καριέρα μου:

Καταρχήν, οι επενδυτές κινούνται εν μέσω πολλών email, παρουσιάσεων και συναντήσεων. Όπως όλοι, αναγκάζονται να ακολουθούν πνευματικές «παρακάμψεις» για να επιβιώσουν μέσα σε όλη αυτή τη φασαρία. Άρα, είναι καλύτερο να παρουσιάσετε την ιδέα σε επενδυτές όταν η εταιρεία σας έχει πάρει μπρος και έχει να επιδείξει κάτι (συνεργασίες, τζίρο, διαδικτυακή επισκεψιμότητα). Αυτό αποδεικνύει στους επενδυτές ότι το προϊόν ή η υπηρεσία ταιριάζει με την αγορά, κι ότι είναι πλέον καιρός να δοκιμαστεί η δυνατότητα επέκτασης εντός της. Δική σας αποστολή είναι να διευκολύνετε τους επενδυτές να λάβουν την απόφαση.

Αν δεν έχετε να επιδείξετε κάτι χειροπιαστό από πλευράς αγοράς ή τζίρου, ο δεύτερος καλύτερος τρόπος είναι να χτίσετε μια καλή σχέση με τους επενδυτές. Οι περισσότερες startup κάποια στιγμή κάνουν στροφή στις δραστηριότητές τους και καταλήγουν να κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό. Άρα, έχει συμφέρον ο επενδυτής να στοιχηματίσει στον …αναβάτη και όχι στο …άλογο. Αν η ιδέα σας είναι πραγματικά πρωτότυπη και καινοτόμα, πολλοί επενδυτές θα πουν όχι επειδή φοβούνται το ρίσκο. Αλλά οι άνθρωποι που λένε ναι είναι αυτοί που έχουν εμπιστοσύνη στους ιδρυτές. Έχω ακούσει πολλούς επενδυτές να λένε ότι δεν κατανοούσαν έναν συγκεκριμένο κλάδο, αλλά ότι συμπαθούσαν και εμπιστεύονταν πολύ τον ιδρυτή.

Από την εμπειρία μου έχω παρατηρήσει το εξής: κάποιες φορές, ακόμα κι αν η παρουσίασή μου ήταν καλή και είχα καταφέρει να δώσω πειστικά παραδείγματα και εξηγήσεις, οι επενδυτές εν τέλει αποφάσιζαν να επενδύσουν ή όχι βάσει της σχέσης που είχαν με τον εταίρο ή τους εταίρους μου. Ναι, νοιάζονταν για τη στρατηγική μας, αλλά περισσότερο νοιάζονταν για αυτούς στους οποίους επρόκειτο να εμπιστευτούν τα χρήματά τους.

Τέλος, πριν κάνετε παρουσίαση σε επενδυτή, βεβαιωθείτε ότι έχει ήδη συγκεντρώσει μια δυνατή ομάδα. Δεν γίνεται, π.χ., να είστε μια τεχνολογική εταιρεία χωρίς να έχετε διευθυντή τεχνολογίας. Και φροντίστε για την κατάλληλη δικτύωσή σας προτού τη χρειαστείτε.

* Ο Μπομπ Γου είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Teleport App.