Οι Έλληνες πληρώνουν «χρυσάφι» τα ακίνητα τους

Οι Έλληνες πληρώνουν «χρυσάφι» τα ακίνητα τους

Το ποσοστό που αντιστοιχεί στο ΑΕΠ για φόρους ακίνητης περιουσίας είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες χώρες.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση της Κομισιόν για τα ακίνητα στην Ελλάδα δημοσιεύουν ΤΑ ΝΕΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Έλληνες έχουν φτάσει να πληρώνουν το 1,56% του ΑΕΠ για φόρους ακίνητης περιουσίας , την ώρα που ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 0,89%.

Σύμφωνα με την έκθεση η χώρα μας κατατάσσεται στην πέμπτη θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της ΕΕ που εισπράττουν τα υψηλότερα ποσά από φόρους ακίνητης περιουσίας.

Επιπλέον στη χώρας μας, όπως άλλωστε στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, δεν επιβάλλεται φόρος επί του «πλούτου», ο οποίος αφορά στη φορολόγηση του συνόλου της περιουσιακής κατάστασης των πλούσιων φυσικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένης πάσης μορφής ιδιοκτησίας (όχι μόνο ακίνητης) και αναδεικνύοντας για άλλη μία φορά τις ανισότητες.

Παράλληλα στην Ελλάδα οι φορολογούμενοι επιβαρύνονται περαιτέρω, καθώς η χώρα ανήκει σε μία μικρή ομάδα της ΕΕ στις οποίες, όπως επισημαίνει στέλεχος της επιτροπής που συμμετείχε στη σύνταξη της έκθεσης, ο υπολογισμός του φόρου ακίνητης περιουσίας «γίνεται με την ξεπερασμένη μέθοδο της εκτίμησης επί αντικειμενικών αξιών δημιουργώντας στρεβλώσεις και αδικίες».