Εμμένει στη στάση του για τους «οκτώ» ο Κοντονής – Μπορούμε να τους δικάσουμε στην Ελλάδα

Εμμένει στη στάση του για τους «οκτώ» ο Κοντονής – Μπορούμε να τους δικάσουμε στην Ελλάδα
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής βγαίνει από το Μέγαρο Μαξίμου, ύστερα από την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο έκδοσης των τούρκων στρατιωτικών στην Τουρκία.

Στη θέση του ότι, αν η Τουρκία το ζητήσει επισήμως, τότε η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να δικάσει στην Ελλάδα τους οκτώ Τούρκους που έχουν ζητήσει άσυλο επέμεινε ο Σταύρος Κοντονής.

«Εάν η Τουρκία υποβάλλει μήνυση με κατηγορίες που μπορούν να δικαστούν στην Ελλάδα τότε θα αρχίσει η διαδικασία από τα στάδιο της προανάκρισης» είπε στο ραδιόφωνο 24/7.

Όσον αφορά την άρση ασύλου που ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής για τον αξιωματικό που του δόθηκε άσυλο, σχολίασε ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής «είχε κάποιες ενστάσεις», και ζήτησε να παγώσει το θέμα μέχρι να βγει απόφαση από το δικαστήριο. Πρόσθεσε δε ότι «και ο τούρκος αξιωματικός θα έκανε το ίδιο εάν η δευτεροβάθμια επιτροπή δεν του έδινε άσυλο».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο έκδοσης των τούρκων στρατιωτικών στην Τουρκία.

«Έκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία δεν υπάρχει» δήλωσε, συμπληρώνοντας «ούτε με έμμεσο τρόπο μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία».

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών η ακρόαση σχετικά με τη αίτημα ακύρωσης της απόφασης της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, ο οποίος μαζί με άλλους επτά στρατιωτικούς κατέφυγε στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2017 στην γείτονα χώρα.

Αναμένεται η απόφαση από την πρόεδρο Ευγενία Μυλονοπούλου, πιθανώς εντός της ημέρας.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ιστότοπο capital.gr πέρα από τις απαντήσεις του στα ζητήματα του ονόματος της ΠΓΔΜ και των σχολικών εκδρομών που δημοσιεύτηκαν χθες, τοποθετήθηκε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την οικονομία, το χρόνο των εκλογών, τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που σχεδιάζει.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Είναι δουλειά της Δικαιοσύνης και των αρμοδίων Αρχών. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να εμπλέκεται»

Σχετικά με το θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών, ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει πως το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι υπάρχει ένας ισχυρισμός ότι ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε με κάποιο τρόπο να τους στείλει πίσω. «Αυτή είναι η άποψη του Τούρκου Προέδρου η οποία είναι άκρως προβληματική αλλά από την άλλη πλευρά δεν έχει διαψευστεί», συμπληρώνει, επισημαίνοντας παράλληλα πως η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου που σέβεται τη διάκριση των εξουσιών με συγκεκριμένες διαδικασίες οι οποίες ακολουθούνται για να χορηγηθεί σε οποιονδήποτε το ζητεί πολιτικό άσυλο ή να απορριφθεί.

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει αυτή είναι δουλειά της Δικαιοσύνης και των αρμοδίων Αρχών και πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να μπλέκεται σε αυτά τα χωράφια. «Καμία παρέμβαση δεν μπορεί να γίνει είτε στη Δικαιοσύνη, είτε στις ανεξάρτητες Αρχές για να εξυπηρετηθεί οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα», υπογραμμίζει και σε άλλη ερώτηση προσθέτει: «Εάν ήμουν πρωθυπουργός αποκλείεται ποτέ να έλεγα στον κ. Ερντογάν ότι θα σας τους στείλω πίσω».

Για την οικονομία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει ότι το τρίτο πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο και «αμέσως μετά ξεκινάει αυτό που εμείς αποκαλούμε τέταρτο μνημόνιο». Εξηγεί ότι υπάρχουν ψηφισμένα μέτρα για το 2019 και το 2020 ύψους 5,2 δις ευρώ με μειώσεις συντάξεων, αφορολογήτου και εισοδημάτων. «Άρα αυτή η καραμέλα, ότι δήθεν βγαίνουμε από τα μνημόνια είναι μεγάλο ψέμα», συμπληρώνει και λέει πως η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες που μπήκαν και βγήκαν από τα μνημόνια παραμένει ειδική περίπτωση, «διότι δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στον κ. Τσίππρα ότι δεν θα αρχίσει πάλι να διορίζει κόσμο, να χτίζει το καινούριο πελατειακό κράτος, το οποίο ήδη οικοδομεί -σήμερα τα θεμέλια έχουν αρχίσει και μπαίνουν- να αυξάνει τις δαπάνες». «Τον όρο “καθαρή έξοδος” τον έχει εγκαταλείψει και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας», συνεχίζει και αναφέρει πως αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ένα εθνικό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων το οποίο -υποστηρίζει- μόνο η ΝΔ έχει καταθέσει.