Επίδομα ανεργίας για συνεπείς επαγγελματίες

Επίδομα ανεργίας για συνεπείς επαγγελματίες

Με απόφαση Βρούτση χορηγείται σε πάνω από 10.000 δικαιούχους που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους. 

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, με υπουργική του απόφαση προβλέπει επίδομα ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες, που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς τον ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ και είναι συνεπείς στην πληρωμή τους. Η αρχική ρύθμιση που εφαρμόζεται από πέρυσι προέβλεπε την καταβολή του επιδόματος των 360 ευρώ μόνο σε όσους έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, οι δικαιούχοι θα ξεπαράσουν τους 10.000 και την αίτηση χορήγησης θα συνοδεύει βεβαίωση του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα με την οποία πιστοποιείται η διακοπή του επαγγέλματος ή της ιδιότητας, ο χρόνος ασφάλισης και η μη ύπαρξη οφειλής ή ρύθμιση αυτής. Αίτηση μπορούν να υποβάλουν και δημοσιογράφοι – ελεύθεροι επαγγελματίες.

Διαβάστε ακόμη: Πρόσθετο επίδομα ανεργίας 200 ευρώ για έναν χρόνο

«Σήμερα κάνουμε ένα βήμα παραπέρα», δήλωσε ο κ. Βρούτσης και πρόσθεσε: «Ικανοποιούμε, έτσι, το αίτημα χιλιάδων συμπολιτών μας, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας για ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοτελώς απασχολουμένων».

Επίσης απαιτείται η προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης στην οποία δηλώνεται από τον ασφαλισμένο ότι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για τη λήψη του βοηθήματος δεν έχει αναλάβει μισθωτή εργασία, δεν αυτοαπασχολείται,δεν έχει απολέσει τη ρύθμιση στην οποία έχει υπαχθεί για εξόφληση των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών προς τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται, δεν λαμβάνει σύνταξη από φορέα κύριας ασφάλισης, τον Ο.Γ.Α., το Ν.Α.Τ. ή το Δημόσιο, ή φορέα κύριας ασφάλισης της αλλοδαπής και δεν έχει μεταβιβάσει την επιχείρηση του ή το μερίδιο του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε σε σύζυγο ή πρόσωπο α` και β` βαθμού συγγένειας. Στην ίδια υπεύθυνη δήλωση δηλώνει το φορέα από τον οποίο επιθυμεί να καταστεί δικαιούχος του βοηθήματος στη περίπτωση διακοπής δύο ελεύθερων επαγγελμάτων του.

Το κονδύλι (40 εκατ. ευρώ) για το επίδομα θα επιβαρύνει το λογαριασμό του ΟΑΕΔ (πιστώσεις του Κ.Α.Ε. 0643 «επιστροφές καταβολών λόγω ανεργίας»).