Gazprom: Το φυσικό αέριο θα ρέει κανονικά στην Ευρώπη

Gazprom: Το φυσικό αέριο θα ρέει κανονικά στην Ευρώπη

Ο διευθυντής της ρωσικής εταιρείας δήλωσε ότι για οποιαδήποτε έλλειψη, την ευθύνη θα φέρει η Ουκρανία.

Η Gazprom διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους πελάτες της ότι θα συνεχίσει την προμήθεια φυσικού αερίου, μετά την διατύπωση της απειλής της ότι θα διακόψει τις παραδόσεις της προς την Ουκρανία, χώρα διέλευσης του προς την Eυρώπη φυσικού αερίου, εάν δεν αποπληρώσει το χρέος της.

Οποιαδήποτε έλλειψη παρουσιασθεί θα οφείλεται στην Ουκρανία, δήλωσε ο διευθυντής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στην ρωσική τηλεόραση. Σε προηγούμενες ρωσο-ουκρανικές διενέξεις, η Μόσχα είχε αποδώσει τις ελλείψεις που είχαν παρουσιασθεί στην Ευρώπη σε παρακράτηση φυσικού αερίου από το Κίεβο.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσεις ότι δεν θα τροφοδοτεί την Ουκρανία με φυσικό αέριο από τον Ιούνιο, αν το Κίεβο δεν καταβάλει 1,66 δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι την 2α Ιουνίου, προκαλώντας ανησυχία ότι θα επηρεασθούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη που γίνονται μέσω του ουκρανικού εδάφους.

«Απλώς η Gazprom θα στείλει στην Ουκρανία ακριβώς όσο φυσικό αέριο θα έχει αγοράσει, και στα ρωσικά σύνορα με την Ουκρανία θα στείλουμε όσο φυσικό αέριο θα πρέπει να παραλάβει η Ευρώπη και θα πρέπει να μεταφέρει η Ουκρανία», δήλωσε ο Αλεξέι Μίλερ στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24.

«Οποιαδήποτε τυχόν παράνομη παρακράτηση θα ανήκει στην ευθύνη των Oυκρανών εταίρων μας. Αλλά η Gazprom από την πλευρά της θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι Ευρωπαίοι πελάτες δεν θα έχουν προβλήματα», δήλωσε ο Μίλερ στην εκπομπή Vesti.

Η Gazprom ανακοίνωσε χθες ότι οι εξαγωγές προς την Ευρώπη παραμένουν σταθερές, όσο ήσαν και κατά την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο- και ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση- μετά την αποπομπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον Φεβρουάριο.

Η Ουκρανία, η οποία οφείλει στη Ρωσία 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για παρελθούσες παραδόσεις φυσικού αερίου, επιθυμεί την μεταβολή των όρων του συμβολαίου του 2009 που προβλέπει την προμήθεια συγκεκριμένης ποσότητας ρωσικού φυσικού αερίου, είτε το έχει ανάγκη είτε όχι, και πλέον, προς 485 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Χθες, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει μείωση της τιμής, εάν το Κίεβο πληρώσει τα 2,24 δισεκατομμύρια δολάρια που όφειλε μέχρι την 1η Απριλίου, σε μία ένδειξη ότι οι δύο πλευρές κατευθύνονται προς κάποιο συμβιβασμό.

Ρωσία: Όχι στις «εκλογές υπό τον ήχο των κανονιών»
Η Ρωσία σχολίασε ειρωνικά τον «δημοκρατικό χαρακτήρα» των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία «υπό τον ήχο των κανονιών», καταγγέλλοντας την στρατιωτική επιχείρηση των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ένοπλων φιλορώσων αυτονομιστών.

«Μπορεί κανείς να αναρωτηθεί εάν η διεξαγωγή εκλογών υπό τον ήχο των κανονιών συνάδει με τους δημοκρατικούς κανόνες που διέπουν μία εκλογική διαδικασία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, οκτώ ημέρες πριν προς τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία.

Στο Κίεβο, η εκλογική επιτροπή κάλεσε σήμερα τις αρχές να ενεργήσουν το ταχύτερο δυνατόν για να αναλάβουν τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος, όπου περί τα δύο εκατομμύρια άνθρωποι είναι πιθανόν να μην μπορέσουν να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία.

Σε ανακοίνωσή της, η εκλογική επιτροπή κρούει τον κώδωνα προειδοποιώντας ότι δεν είναι σε θέση να οργανώσει την ψηφοφορία των προεδρικών εκλογών σε πολλές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, που κήρυξαν στις 13 Μαΐου την ανεξαρτησία τους έπειτα από τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.

Η εκλογική επιτροπή αναφέρει ότι η ασφάλεια των αντιπροσώπων της απειλείται σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και κάνει λόγο για «απειλές και πιέσεις» κατά των μελών των τοπικών επιτροπών στην ανατολική Ουκρανία.

Η επιτροπή επικρίνει την αρνητική στάση ή την απουσία αντίδρασης της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας όταν τα μέλη της καταγγέλλουν πράξεις των αυτονομιστών και καλεί τον προσωρινό πρόεδρο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ να λάβει «μέτρα για την ασφάλεια».

Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, περί τα δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι, από τα 36 του ουκρανικού εκλογικού σώματος, είναι πιθανόν να εμποδιστούν να ψηφίσουν. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, μόνο το ένα τρίτο των ψηφοφόρων των ανατολικών περιοχών δηλώνει έτοιμο να λάβει μέρος στην ψηφοφορία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για Ουκρανία: «Το δίλημμα “ΕΕ ή Ρωσία” ήταν λάθος»

Μέρκελ: Η συνεργασία της Ευρώπης με τη Ρωσία πρέπει να συνεχιστεί

Η Ρωσία απειλεί να αποχωριστεί το δολάριο