Γιατί το 2017 θα είναι η χρονιά συγχωνεύσεων και εξαγορών στην Wall Street

Γιατί το 2017 θα είναι η χρονιά συγχωνεύσεων και εξαγορών στην Wall Street
Photo:

Ο χώρος των τεχνολογικών εταιρειών αναμένεται να δει σημαντικές αλλαγές.

Αποτελεί κοινή παραδοχή μεταξύ των τραπεζιτών ότι φέτος, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, θα υπάρξουν περισσότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Καταρχήν, η κυβέρνηση Τραμπ αναμένεται να είναι πολύ φιλική προς τις επιχειρήσεις και το πιθανότερο είναι ότι θα λάβει αποφάσεις που θα οδηγήσουν στο να έχουν οι μεγάλες εταιρείες περισσότερο ρευστό στα χέρια τους. Για παράδειγμα, όλα τα μέλη της κυβέρνησης που έχουν οριστεί μέχρι τώρα είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας και κατά της ρύθμισης. Η ρύθμιση ουσιαστικά είναι ένας φόρος για κάθε επιχείρηση – εφόσον κοστίζει χρήματα στις επιχειρήσεις – και η μείωση της ρύθμισης ισοδυναμεί με αύξηση των διαθέσιμων πόρων για άλλα πράγματα, όπως π.χ. εξαγορές & συγχωνεύσεις.

Σε αυτό προσθέστε την αναγγελία του Τραμπ περί μείωσης των εταιρικών φορολογικών συντελεστών. Εάν αυτή υλοποιηθεί, τότε οι εταιρείες θα φέρουν ρευστό πίσω στις ΗΠΑ και θα επενδύσουν σε έργα εκεί. Και βέβαια, ένα μέρος αυτών των χρημάτων θα χρησιμοποιηθεί για εξαγορές.

Οι venture capitalists ελπίζουν ότι φέτος θα υπάρξει εντονότερη δραστηριότητα στους τομείς των συγχωνεύσεων & εξαγορών, καθώς και των αρχικών δημόσιων εγγραφών. Πολλές μεγάλες εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών βρίσκονται εν μέσω ενός διετούς κύκλου συγκέντρωσης κεφαλαίων, και έλαβαν νέες χρηματοδοτήσεις στις αρχές του 2016. Αυτό σημαίνει ότι θα επιστρέψουν στις αγορές το 2018 και θα χρειαστεί να επιδείξουν σημαντικά αποτελέσματα πριν από τότε. Πολλές εταιρείες προβλέπουν ήδη υψηλότερες αρχικές δημόσιες εγγραφές και συγχωνεύσεις & εξαγορές.

Τέλος, το 2016 οι αρχικές δημόσιες εγγραφές στον κλάδο της τεχνολογίας ήταν λιγότερες κατά 30% σε σχέση με το 2015. Οι εταιρείες περιμένουν την κατάλληλη στιγμή, και η πίεση εντείνεται για κάποιες εταιρείες που έχουν υποβάλλει το S-1 αλλά δεν έχουν εισαχθεί ακόμα στο χρηματιστήριο. Επίσης, οι επενδυτές ίσως αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους με εταιρείες που έχουν ήδη συγκεντρώσει πολύ κεφάλαιο.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες αναμένεται να δώσουν ώθηση στις εξαγορές & συγχωνεύσεις και στις αρχικές δημόσιες εγγραφές βραχυπρόθεσμα, στις ΗΠΑ.