Γιατί το Eurogroup μετακινήθηκε δυόμιση ώρες νωρίτερα

Γιατί το Eurogroup μετακινήθηκε δυόμιση ώρες νωρίτερα
German Chancellor Angela Merkel, French President Francois Hollande (R) and European Commission President Jean-Claude Juncker arrive to make statements to the media before a meeting with top company executives at "European Roundtable of Industrialists" in the Chancellery in Berlin, Germany, June 1, 2015. REUTERS/Hannibal Hanschke - RTR4YDKA

Γαλλία και Γερμανία πιέζουν για λύση πριν από την Σύνοδο Κορυφής – Τι λένε για το χρέος.

Το Σαββατοκύριακο, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επικεφαλής των συναντήσεων των ομολόγων του στην ευρωζώνη, έφερε την έναρξη του Eurogroup δυόμιση ώρες νωρίτερα. Χωρίς να δώσει κάποια εξήγηση για την αλλαγή, ο Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 12.30 το μεσημέρι (13:30 ώρα Ελλάδος).

Η Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη στoν ίδιο χώρο στις 19.00. Ο λόγος είναι σύμφωνα με τους Financial Times ότι Γερμανία και Γαλλία πιέζουν τον Έλληνα πρωθυπουργού για λύση πριν από την έναρξη της Συνόδου.

«Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν διαμηνύσει στην Ελλάδα ότι πρέπει να έχει διαπραγματευτεί και γράψει με τους τρεις θεσμούς μια λεπτομερή συμφωνία για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, πριν από την κρίσιμη Σύνοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές την Δευτέρα. Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το κυβερνητικό συμβούλιο την Κυριακή για την εξέταση των συμβιβαστικών προτάσεων, ο Φρανσουά Ολάντ και η Άνγκελα Μέρκελ τηλεφώνησαν στον Αλέξη Τσίπρα για να του υπενθυμίσουν ότι πρέπει να έχει μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ενόψει της συνόδου» αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με του FT, οι δύο ηγέτες του είπαν ότι η σύνοδος δεν είναι για «διαπραγματεύσεις» – κάτι πρακτικά αδύνατο με 19 μέλη παρόντα – και του απηύθυναν έκκληση να φτάσει σε μια συμφωνία με τους θεσμούς. Αν επιτευχθεί μια συμφωνία, τότε η σύνοδος μπορεί να αρχίσει την συζήτηση για το ελληνικό χρέος και μια τρίτη διάσωση.

Η Γαλλία είναι ανοιχτή στο να συζητήσει μια ελάφρυνση χρέους και αναδιάρθρωση, του είπε ο Φρανσουά Ολάντ.

«Σε ένα σημάδι ότι αυξάνεται η ανησυχία στην Ελλάδα, οι αποταμιευτές απέσυραν πάνω από 1,6 δισ. ευρώ καταθέσεων την Παρασκευή, σύμφωνα με δύο τραπεζικές πηγές, το μεγαλύτερο ποσό που έχει φύγει από τότε που ανέλαβε την εξουσία η ελληνική κυβέρνηση τον Ιανουάριο. Πάνω από 6 δισ. ευρώ έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα αυτήν την εβδομάδα και οι τραπεζίτες φοβούνται ότι οι εκροές μπορεί να επιταχυνθούν όταν ξανανοίξουν οι τράπεζες την Δευτέρα» αναφέρει το άρθρο.