Γιόγκα στο γραφείο: Πάρτε μια ανάσα με asana

Γιόγκα στο γραφείο: Πάρτε μια ανάσα με asana

 Υπάρχουν τρόποι να ξεφορτωθείτε το στρες γρήγορα, ξεκούραστα και ανώδυνα όπου κι αν είστε.

Στρες, άγχος, κούραση; Μια μικρή κρίση πανικού, που και που; Υπάρχουν τρόποι να ξεφορτωθείτε το στρες γρήγορα, ξεκούραστα και ανώδυνα όπου κι αν είστε. Αφιερώστε μόνο μερικά λεπτά στις παρακάτω ασκήσεις γιόγκα που μας έδειξε η δασκάλα γιόγκα, Κατερίνα Βακάλη και δείτε αμέσως αποτελέσματα. Ονομάζονται asana. Η λέξη asana σημαίνει στάση, θέση του σώματος. Και δεν είναι απλές γυμναστικές ασκήσεις. Είναι στάσεις που επηρεάζουν τον οργανισμό βαθιά και προσφέρουν έντονο νευρομυικό χαλάρωμα.

1. Κινήσεις λαιμού
Σταθείτε με τα πέλματα ανοιχτά κάτω από τα ισχία παράλληλα μεταξύ τους ή καθίστε στην καρέκλα με την σπονδυλική στήλη όρθια. Έχετε τους ώμους χαλαρούς και το λαιμό επιμηκυμένο. Κλείστε τα μάτια απαλά και εισπνεύστε ήπια από τη μύτη εκπνέοντας. Κάμψτε το κεφάλι δεξιά σα να θέλετε να ακουμπήσετε το δεξί αυτί στον ώμο. Δίχως να σηκώσετε τους ώμους εισπνεύστε και φέρτε το κεφάλι στο κέντρο του σώματος. Εκπνεύστε και επαναλάβετε αριστερά με τον ίδιο τρόπο. Κάντε 10 γύρους σε συγχρονισμό με την αναπνοή σας.

*Μην το επιχειρήσετε αν υποφέρετε από αυχενικό σύνδρομο ή ιλίγγους.

2. Περιστροφή των ώμων
Από την ίδια θέση (όρθια ή καθιστή) λυγίστε τους αγκώνες και φέρτε τα δάχτυλα στους ώμους (δηλαδή τα δάχτυλα του αριστερού χεριού στον αριστερό ώμο, τα δάχτυλα του δεξιού στον δεξιό ώμο). Εισπνεύστε και περιστρέψτε τους δύο αγκώνες ταυτόχρονα κάνοντας ένα μεγάλο κύκλο γύρω από την άρθρωση των ώμων. Κάντε 10 γύρους με την φορά του ρολογιού και 10 αντίστροφα.

Διαβάστε ακόμη: Tα πιο στρεσογόνα επαγγέλματα

3. Από την όρθια θέση με τα πέλματα ανοιχτά στο ύψος των ώμων, παράλληλα μεταξύ τους, μοιράστε το βάρος στα πέλματα ομοιόμορφα. Πλέξτε τα χέρια μπροστά στο σώμα και εισπνέοντας ελάτε στις μύτες των ποδιών ενώ τα χέρια τεντώνουν, πλεγμένα, καλαθάκι πάνω από το κεφάλι. Το βλέμμα μένει εστιασμένο σε ένα σημείο ενώ η αναπνοή σας είναι ελεύθερη. Τεντώστε το σώμα ολόκληρο από την μια άκρη στην άλλη, αναπνέοντας ελεύθερα. Εκπνέοντας επανέρχεστε στην αρχική θέση. Επαναλάβετε 10 γύρους.

4. Από την όρθια θέση (όπως την περιγράψαμε παραπάνω), πλέξτε τα χέρια πίσω από τον κορμό, εισπνεύστε και τεντώστε τα χέρια. Κάμψτε το κορμό μπροστά από τους γοφούς σηκώνοντας τα χέρια όσο πιο ψηλά μπορείτε. Παραμένετε στην τελική θέση αναπνέοντας ελεύθερα. Έπειτα εισπνέοντας, ελάτε στην αρχική θέση. Επαναλάβετε 5 γύρους.

*Δεν συνιστάται αν έχουμε οποιαδήποτε επώδυνη κατάσταση με τους ώμους.

Διαβάστε επίσης: Συνέντευξη για δουλειά; Μην αγχώνεστε!

5. Αναπνοή μπαλονάκι
Καθίστε σε μια άνετη θέση, σε μια καρέκλα ας πούμε με την σπονδυλική σας στήλη όρθια και το πρόσωπο χαλαρό. Αφήστε την αναπνοή σας για λίγο να ηρεμήσει. Τώρα εισπνεύστε από την μύτη, κρατήστε τον αέρα για 1, 2 δευτερόλεπτα και εκπνεύστε φουσκώνοντας τα μάγουλα με τα χείλη σφιγμένα, αφήνοντας τον αέρα να βγει από μια μικρή τρυπούλα σαν την κορυφή μιας καρφίτσας. Επαναλάβετε 5-10 φορές.

*Η τελευταία αυτή asana είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για κρίσεις, στιγμές μεγάλης έντασης, υπερτασικούς, καρδιακούς και, βεβαίως, για όσους εκνευρίζονται εύκολα.

Μπορείτε να βρείτε την Κατερίνα Βακάλη στο www.anahatyogacenter.gr