Οι «παχυλές» αμοιβές του Τόνι Μπλερ

Οι «παχυλές» αμοιβές του Τόνι Μπλερ

O Βρετανός πρώην πρωθυπουργός και οι κερδοφόρες business της διπλωματίας.

Οι τρεις θητείες του στη Ντάουνινγκ Στριτ (1997-2007) έμειναν για πολλούς λόγους στην ιστορία: για τον «Τρίτο Δρόμο» και τους Νέους Εργατικούς -που τώρα παλεύουν να ξαναβρούν τον κεντροαριστερό τους χαρακτήρα-, για την επίλυση του βορειοϊρλανδικού ζητήματος, αλλά και την ακραία πολεμοχαρή και κατά τους περισσότερους αναλυτές εξόφθαλμα δουλική στάση τους προς τις ΗΠΑ του Τζορτζ Μπους στο θέμα του Ιράκ.

Για τον 60χρονο σήμερα Τόνι Μπλερ φαίνεται πάντως ότι, όλα αυτά, ήταν απλά μία καλή αρχή. Στα επτά χρόνια που έχουν μεσολαβήσει άλλωστε από την αποχώρησή του από την κεντρική πολιτική σκηνή της Βρετανίας, είναι  αμφιλεγόμενα υπερδραστήριος στο διπλωματικό πεδίο, «σκοτεινά» περιζήτητος στον τραπεζικό τομέα και σίγουρα πολύ πιο πλούσιος, απ’ όταν ήταν ένας… απλός πρωθυπουργός.

Λίγο μετά το τέλος της πολιτικής καριέρας του, λοιπόν, και πάνω στη «ζέση» της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, ο Μπλερ προσελήφθη ως συμβούλος στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan, με ετήσια αμοιβή κοντά στα 2,5 εκατ. στερλίνες.

Παράλληλα, με «εφαλτήριο» το πλούσιο διπλωματικο-πολιτικό παρελθόν του και τις χρήσιμες γνωριμίες του σε όλους τους κομβικούς τομείς, έστησε τη δική του εταιρία συμβούλων, την Tony Blair Associates, όπου είναι όλοι ευπρόσδεκτοι: από αυταρχικούς μονάρχες, έως συγκεκαλυμμένους πίσω από τον «μανδύα» εκλογών δικτατορίσκους, με πρώτο και καλύτερο τον πρόεδρο του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.

 

Μάλιστα το πελατολόγιό της Tony Blair Associates δείχνει ολοένα και να διευρύνεται, χάρη στην έτερη ιδιότητα του Τόνι Μπλερ, ως σούπερ διπλωμάτη. Αγαπημένα πεδία δράσης του είναι η Μέση Ανατολή -έχει διοριστεί εκπρόσωπος του περίφημου Κουαρτέτου, ήτοι ΟΗΕ-ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας- και η Αφρική. Σε αμφότερες αυτές τις περιοχές -όπως γράφουν οι New York Times– έχει κάνει πράγματι «χρυσές» business, κωφεύοντας επιδεικτικά στις κατηγορίες περί τυχοδιωκτισμού και σύγκρουσης συμφερόντων…

Το 2008 για παράδειγμα ο Μπλερ -ων ήδη διορισμένος εκπρόσωπος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή- έπεισε το Ισραήλ να επιτρέψει τη λειτουργία της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Wataniya Telecom, με έδρα το Κατάρ, στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης. Όλως… τυχαίως, η μητρική εταιρία της Wataniya ήταν πελάτης της εργοδότριας του Μπλερ, JPMorgan Chase.

Κατά εξίσου μυστηριώδη σύμπτωση (;), η αμερικανική επενδυτική τράπεζα βγήκε επίσης «από σπόντα» οφελειμένη, μέσα από τη συμφωνία που «έσπρωξε» λίγο καιρό αργότερα ο διπλωμάτης Τόνι για την εκμετάλλευση ενός κοιτάσματος φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Γάζας από την British Gas, επίσης πελάτη της JP Morgan.

Ο ίδιος ο Μπλερ -γράφουν οι NYT– δεν σχολιάζει την οικονομική του κατάσταση ή λεπτομέρειες για τη δράση του ως συμβούλου. Συνεργάτες του, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι αυτές οι συμφωνίες έκλεισαν βάσει αποκλειστικά διπλωματικών πρωτοβουλιών κι ότι ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός αγνοούσε κάθε συσχετισμό με την JP Morgan. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν φυσικά και η απάντηση εκπροσώπου του τραπεζικού κολοσσού…

 

Αρνητική ήταν η απάντηση συνεργατών του για το εάν έλαβε αμοιβή για την πρόσφατη, στενή συνεργασία του με τον σημερινό πρόεδρο της Αιγύπτου, πρώην αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, τον οποίο συμβούλευε ατύπως, πλην όμως τακτικά.

Αντίστοιχα στενές είναι πάντως οι συνεργασίες που έχει αναπτύξει με πολιτικούς κι από πλείστες άλλες χώρες της Αφρικής. Με τον πρόεδρο της Ρουάντα, Πολ Καγκάμε, συνεργάζονται από το 2007, στο πλαίσιο του φιλανθρωπικού προγράμματος «Africa Governance Initiative»: ένα από τα τέσσερα που ο Μπλερ ξεκίνησε μαζί με τη σύζυγό του (και διακεκριμένη δικηγόρο) Σέρι, αμέσως μετά την πολιτική «συνταξιοδότησή» του. Επισήμως στόχος του προγράμματος είναι η εξάλειψη της φτώχειας και η δημιουργία υποδομών στη «Μαύρη Ήπειρο».

Με αυτά και με άλλα, ο Μπλερ βρήκε γρήγορα μία θέση στη Rwanda Governance Board: μία κρατική υπηρεσία που ασχολείται με τις ιδιωτικές επενδύσεις στη Ρουάντα. Στελέχη της JP Morgan ανέφεραν στους NYT ότι ο ρόλος του διάσημου υπαλλήλου της ήταν καθαρά συμβουλευτικός, χωρίς να έχει λόγο στις συμφωνίες με ξένα κεφάλαια.

Συνεργάτες του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού επεσήμαναν ότι ο ίδιος ουδέποτε αποκόμισε κέρδη από τις φιλανθρωπικές του πρωτοβουλίες. Το 2010, εν τω μεταξύ, ο Καγκάμε συνόδευσε τον Τόνι Μπλερ και τον διευθύνοντα σύμβολο της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, σε ένα σημαντικό ταξίδι στη Νιγηρία, κανονίζοντας συνάντηση με τον πρόεδρο της αφρικανικής χώρας, Τζόναθαν Γκούντλακ.

Πέρυσι, ο Μπλερ ήταν παρόν σε ένα συνέδριο, όπου η Γουινέα της δυτικής Αφρικής ανακοίνωσε μία συμφωνία-μαμούθ με την Mubadala Development Company (κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο του Άμπου Ντάμπι) για την κατασκευή ενός ορυχείου σιδηρομεταλλεύματος κι ενός διυλιστηρίου. Πιθανόν να μαντέψατε σωστά: η Mubadala Development Company είναι πελάτης της Tony Blair Associates και η Γουιάνα περιλαμβάνεται στην μπλερικής εμπνεύσεως «Africa Governance Initiative»!

«Οι κανόνες σύγκρουσης συμφερόντων καταρτίζονται από μία φάλαγγα δικηγόρων και λογιστών», ήταν η απάντηση του Τόνι Μπλερ στους NYT, στη διάρκεια συνέντευξης στο γραφείο του, στο Μέιφερ του κεντρικού Λονδίνου, σε ένα αρχοντικό όπου παρεμπιπτόντως διέμενε ο Τζον Άνταμς όταν ήταν πρέσβης των ΗΠΑ εκεί…

 

Όπως και να έχει, τα στοιχεία δείχνουν ότι η περιουσία του -προσωπική και εταιρική- ολοένα κι «αυγατεύει». Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει «υπερβολικά» ορισμένα δημοσιεύματα που την αποτιμούν σε 170 εκατ. δολάρια. Το σίγουρο είναι ότι οι ετήσιες απολαβές του από τρεις μόνον εταιρίες που τον απασχολούν -JPMorgan, Khosla Ventures και Zurich Insurance Group- κυμαίνονται μεταξύ 5 και 7 εκατ. δολαρίων.

Παραμένει άγνωστο πόσα βγάζει από τις αναρίθμητες ομιλίες του, επί διάφορων θεμάτων. Ενδεικτικά πάντως, για μία και μόνον διάλεξή του το 2009 στις Φιλιππίνες, πήρε αμοιβή κοντά στα 300.000 δολάρια -αν και συνεργάτες του έσπευσαν να διευκρινίσουν στους NYT ότι ήταν ασυνήθιστα υψηλή.

Μαζί με τη σύζυγό του εν τω μεταξύ κατέχουν εννέα ακίνητα -αρχοντικά και διαμερίσματα- που αγόρασαν κυρίως την περασμένη δεκατία, συνολικής αξίας 28 εκατ. δολαρίων. Οι εταιρίες συμφερόντων του Μπλερ, από την άλλη, εκτιμάται ότι έχουν καθαρή θέση περί τα 12 εκατ. δολάρια. Συνολικά, απασχολούν περισσότερους από 200 υπαλλήλους. Μία από αυτές, η Windrush Ventures Limited, κατέγραψε πέρυσι κέρδη της τάξης των 3,4 εκατ. δολ. Μόνον μία από τις φιλανθρωπικές του πρωτοβουλίες (εν προκειμένω για το νότιο Σουδάν) έχει χρηματοδοτηθεί μέσα στα τελευταία χρόνια με 7 εκατ. δολάρια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στον αντίποδα, ο Μπλερ φροντίζει να κάνει δωρεές. Για παράδειγμα, προσφάτως έδωσε μεγάλο μέρος από τα έσοδα πωλήσεων της αυτοβιογραφίας του «Ένα Ταξίδι: Η Πολιτική Μου Ζωή» σε φιλανθρωπικό ίδρυμα για τους τραυματίες Βρετανούς στρατιώτες.

«Κάθε υπόνοια ότι είμαι ένα βήμα από το να συγκαταλεγώ στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων ή κάτι αντίστοιχο είναι απλά γελοιότητα», λέει ο ίδιος. «Δεν είναι αυτό το κίνητρό μου»…

Διαβάστε ακόμη:

Άναψε το «φως» για αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ ο Ομπάμα

Τόνι Μπλερ: «Δεν ευθύνεται η επέμβαση του 2003 στο Ιράκ για τη σημερινή κρίση»

Ο Tόνι Μπλερ εξορκίζει τον δράκο

Η πιο τρομακτική «startup» στον κόσμο

Ο κερδοσκόπος που… δεν κλαίει για την Αργεντινή