Οι Ρώσοι φεύγουν, η Coca-Cola HBC έρχεται

Οι Ρώσοι φεύγουν, η Coca-Cola HBC έρχεται
Photo:

Πως και γιατί η CCHBC θα γίνει η πρώτη ελληνική εταιρεία που εισέρχεται στον πιο δημοφιλή χρηματιστηριακό δείκτη της Ευρώπης.

Η πρώτη Τετάρτη μετά την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα είναι η ημερομηνία που συνεδριάζει η αρμόδια υπηρεσία του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου για να αποφασίσει ποιες μετοχές δεν πληρούν πλέον τα κριτήρια για να φιγουράρουν στον δείκτη FTSE 100 και ποιες είναι αυτές που θα τις αντικαταστήσουν.

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι το απόγευμα της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου στη λίστα με τα νέα ονόματα θα είναι και αυτό της Coca Cola Hellenic Bottling Company, η οποία εισήγαγε τις μετοχές στο LSE στις 29 Απριλίου.

Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας θα της επέτρεπε να είναι από τον περασμένο μήνα στον δείκτη, όμως παράμετροι που έχουν θέσει οι υπεύθυνοι του δείκτη την κρατούν προσωρινά στον θάλαμο αναμονής. Για παράδειγμα, μία από αυτές τις παραμέτρους που αγγίζει και την CCHBC έχει να κάνει με το ποσοστό εμπορευσιμότητας μετοχών που διαπραγματεύονται σε περισσότερα από ένα χρηματιστήρια -η συγκεκριμένη είναι σε Λονδίνο, Αθήνα και Νέα Υόρκη- καθώς ο μεγαλύτερος όγκος απαιτείται να πραγματοποιείται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Διαβάστε:  Μήπως η Goldman Sachs αυξάνει την τιμή της Coca-Cola;

Ο δρόμος προς τον FTSE 100 άνοιξε κυρίως λόγω της μαζικής αποχώρησης ή «εκδίωξης» των Ρώσων και των Κοζάκων από τον δείκτη. Οι λόγοι που οι πρώην Σοβιετικοί βλέπουν τον χρηματιστηριακό δείκτη με το κιάλι είναι δύο. Ο πρώτος έχει να κάνει με την αγορά ιδίων μετοχών από τους βασικούς μετόχους ή από επενδύσεις που πραγματοποίησαν με αγορές από την ελεύθερη αγορά επενδυτικά κεφάλαια, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η διασπορά, κίνηση που σημαίνει την αυτόματη έξοδο από τον FTSE 100.

Ο δεύτερος και σημαντικότερος λόγος έχει να κάνει με την κατάρρευση της κεφαλαιοποίησης σχεδόν του συνόλου του μεταλλευτικών εταιρειών. Οι δύο τελευταίες αποχωρήσεις από τον λονδρέζικο δείκτη ήταν αυτές της ENRAZ -συμφερόντων του αφεντικού της Chelsea Ρόμαν Αμπράμοβιτς- και της Polymetal, η οποία είδε την αξία των μετοχών της να κατρακυλά κατά 50% από τις αρχές του 2013, με την κεφαλαιοποίηση της να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 3,5 δισ. στερλίνες.

Άλκης Δαυίδ: O πιο πλούσιος «Τσιγγάνος» δαγκώνει…

Πληροφοριακά, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας του ομίλου Λεβέντη-Δαυίδ, στην οποία συμμετέχει μετοχικά η The Coca-Cola Company, ανέρχεται σε 6 δισ. στερλίνες, αποτίμηση που την κατατάσσει με τα σημερινά δεδομένα σε μία από τις μεσαίες -και προς τα άνω- θέσεις του FTSE 100.