ΗΠΑ: Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις

ΗΠΑ: Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις

«Καθαρή λύση» για χρέος και επαναλειτουργία της κυβέρνησης αναζητά ο Ομπάμα.

Συνεχίζονται εντατικά οι διαπραγματεύσεις στις ΗΠΑ ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, να επαναλειτουργήσει ομαλά η κυβέρνηση και να επιτευχθεί συμφωνία για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικώς με τη Νάνσι Πελόζι, επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για να συζητήσουν την ανάγκη για μια «καθαρή» νομοθεσία η οποία θα αυξήσει το όριο του χρέους για ένα χρόνο και θα επαναλειτουργήσει την κυβέρνηση, ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε άλλες απαιτήσεις σχετικά με την πολιτική, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος και η κ. Πελόζι συζήτησαν επίσης την προθυμία τους, από τη στιγμή που θα αυξηθεί το όριο του χρέους και η κυβέρνηση θα ξαναλειτουργήσει, να διαπραγματευθούν για μια πιο μακροπρόθεσμη λύση στον προϋπολογισμό που θα μεγεθύνει την οικονομία μας και θα δημιουργεί θέσεις εργασίας», ανέφερε σε μία δήλωση ο Λευκός Οίκος.

ΗΠΑ: Λίγες μέρες πριν τη στάση πληρωμών

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ, δήλωσε την Κυριακή ότι είχε μια «παραγωγική συζήτηση» με τον επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων Μιτς Μακόνελ. «Η συζήτηση μας ήταν ουσιαστική, και θα συνεχίσουμε αυτές τις επαφές. Είμαι αισιόδοξος σχετικά με την προοπτική θετικής κατάληξης» ανέφερε μετά το τέλος της συνάντησης ο Χάρι Ρέιντ. Εν τούτοις δεν παρείχε καμία άλλη διευκρίνιση ή λεπτομέρεια για τις συζητήσεις. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι παραμένουν διχασμένοι σχετικά με τα επίπεδα των κρατικών δαπανών, τον προϋπολογισμό αλλά και την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, κάλεσε τους Δημοκρατικούς να υποστηρίξουν ένα δικομματικό σχέδιο για την επαναλειτουργία της κυβέρνησης και την παράταση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, διατηρώντας παράλληλα τις περικοπές δαπανών.

Σε δήλωσή του ο Μακόνελ ανέφερε πως το σχέδιο υποστηρίζεται από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και θα περικόπτει έναν φόρο ιατρικής διάταξης που συνδέεται με το «Obamacare» και θα βελτιώνει τις πρόνοιες κατά της διαφθοράς στο νόμο μεταρρύθμισης της ασφάλισης υγείας. Οι Δημοκρατικοί απέρριψαν χθες το σχέδιο και θέλουν περισσότερες ελαφρύνσεις στις λεγόμενες «μεμονωμένες» καθολικές περικοπές δαπανών.

Διαβάστε ακόμη: «Μονομαχία» στο Καπιτώλιο

«Το κάνει όλο αυτό ενώ διατηρεί τις δεσμεύσεις μας να μειωθούν οι δαπάνες, περικόπτοντας έναν φόρο για το “Obamacare” και βελτιώνοντας τις πρόνοιες κατά της διαφθοράς στο νόμο. Είναι ώρα για τους ηγέτες των Δημοκρατικών να διαλέξουν το “Ναι” για απάντηση», είπε ο Μακόνελ.