«Το Ιράν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του»

«Το Ιράν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του»

Δήλωση του Ιρανού προέδρου Ροχανί στα πλαίσια της συνόδου του ΟΗΕ.

«Το Ιράν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμά του που πρόκειται να επαναληφθούν στα μέσα Οκτωβρίου στη Γενεύη», υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί.

«Δεν θα αποφύγουμε ποτέ τις δεσμεύσεις μας», είπε ο Ροχανί σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη. «Μέσω των 5+1 (σ.σ. οι μεγάλες δυνάμεις με τις οποίες γίνονται οι διαπραγματεύσεις, δηλαδή τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα- και η Γερμανία) θέλουμε να παράσχουμε τη διαβεβαίωση ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει ειρηνικούς σκοπούς», συνέχισε.

Διαβάστε ακόμη: Μεγάλες προσδοκίες, μικρά προσεκτικά βήματα

Ο Ροχανί τόνισε ότι θέλει να υπάρξουν αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις αυτές σε σύντομο χρονικό διάστημα κι εξέφρασε την ελπίδα η καλυτέρευση της ατμόσφαιρας στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν να οδηγήσει στη βελτίωση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

«Η ατμόσφαιρα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν», σημείωσε. «Στόχος μας είναι το κοινό συμφέρον των δύο χωρών. Στόχος μας είναι να επιλύσουμε τα προβλήματα, βήμα προς βήμα να χτίσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών», είπε.

Αναφερόμενος στη Συρία, ο Ροχανί είπε ότι το Ιράν επιθυμεί να συμμετάσχει ενεργά στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. «Είτε στη Γενεύη είτε σε οποιαδήποτε άλλη διεθνή σύνοδο (…) εάν το Ιράν συμμετέχει, θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση για το καλό του συριακού λαού», τόνισε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Ρόιτερς