Κλείνουν η μια μετά την άλλη οι μονάδες εξόρυξης στις ΗΠΑ

Κλείνουν η μια μετά την άλλη οι μονάδες εξόρυξης στις ΗΠΑ

Περισσότερες γεωτρήσεις έπαψαν να λειτουργούν την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη εβδομάδα εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες.

του Τομ Χάντλεστον Τζούνιορ

Με την παγκόσμια υπερπροσφορά πετρελαίου να συνεχίζει να ρίχνει τις τιμές, οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες πετρελαιοπηγών φαίνεται ότι μειώνουν τη δραστηριότητά τους.

Ο αριθμός των ενεργών μονάδων εξόρυξης στις ΗΠΑ έπεσε στις 1750 την περασμένη εβδομάδα, μειωμένος κατά 61 μονάδες, σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση της εταιρείας πετρελαϊκών υπηρεσιών Baker Hughes. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία μείωση από το Φεβρουάριο του 1991, ύστερα από πάνω από έξι μήνες σταθερά μειούμενων τιμών πετρελαίου.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν μειωθεί κατά 55% από το περασμένο καλοκαίρι και έχουν αγγίξει τα χαμηλότερα επίπεδά τους από το 2009, εξαιτίας μιας παγκόσμιας υπερβάλλουσας προσφοράς. Εν μέρει, αυτή η υπερπροσφορά τροφοδοτείται από την έκρηξη του αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου καθώς και από τη μειούμενη ζήτηση στην Κίνα και την Ευρώπη. Οι τιμές έχουν παραμείνει κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, κι αυτό έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τη βιομηχανία ενεργείας.

Τους τελευταίους μήνες, ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες μονάδων εξόρυξης πετρελαίου στις ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει σχέδια μείωσης της παραγωγής τους σαν αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης. Οι Matador Resources και Sanchez Energy δήλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι μειώνουν τις δαπάνες τους και την άντληση από το κοίτασμα σχιστολιθικού πετρελαίου Texas Eagle Ford ενώ και οι Helmerich & Payne και Pioneer Energy Services είπαν ότι κάποιοι πελάτες τους έληξαν τα συμβόλαια εξόρυξης νωρίτερα του αναμενόμενου. Τέλος, η καναδική εταιρεία Ensign Energy Services ανακοίνωσε σχέδιο απόλυσης έως και 700 εργαζομένων στην Καλιφόρνια.

Είναι αλήθεια, πάντως, ότι οι ενδείξεις είναι αντικρουόμενες, και ίσως ο κλάδος να έχει αγγίξει ήδη τον πάτο του …βαρελιού και να ετοιμάζεται να ανακάμψει.

Για παράδειγμα, το Reuters κατέγραψε αύξηση της έκδοσης αδειών για πετρελαιοπηγές κατά 1% το Δεκέμβριο, ύστερα από μια πτώση 40% τον προηγούμενο μήνα.

Και, τέλος, φαίνεται ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες συνεχίζουν να προσλαμβάνουν νέους εργαζομένους παρά την επιβράδυνση της παραγωγής. 400 νέες θέσεις εργασίας προστέθηκαν το Δεκέμβριο στον κλάδο της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ συνολικά απασχολούνται 12.000 περισσότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με πέρυσι.