Λεμήσιος: Χειροποίητα παπούτσια με παράδοση από το 1912 ταξιδεύουν στο εξωτερικό

Λεμήσιος: Χειροποίητα παπούτσια με παράδοση από το 1912 ταξιδεύουν στο εξωτερικό

Ο ιδιοκτήτης της ιστορικής επιχείρησης Κωνσταντίνος Κατσάλης μιλά στο FortuneGreece.com.

Η φράση «Μάθε τέχνη και άστηνε και αν πεινάσεις πιάστηνε» φαίνεται πως ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του Λεμήσιου, αποδεικνύοντας πώς οι χειρωνακτικές εργασίες και τα παραδοσιακά επαγγέλματα ανθίστανται στην κρίση. Από το 1912 η οικογενειακή επιχείρηση Λεμήσιος διαθέτει δικό της εργαστήριο παραγωγής χειροποίητων γυναικείων παπουτσιών και αποτελεί μια από τις ιστορικότερες επιχειρήσεις στην περιοχή του Κολωνακίου.

Πώς όμως ξεκίνησε η ιστορία της επιχείρησης; Στις αρχές του 20ου αιώνα ο παππούς Νικόλας Γεωργίου έρχεται από την Κύπρο στην Αθήνα σε ηλικία 16 ετών και μαθαίνει την τέχνη του υποδηματοποιού σε τζαγκαράδικα και εργαστήρια παπουτσιών της εποχής. Με το πέρασμα του χρόνου και από την αγάπη του για το υπόδημα ανοίγει το πρώτο του κατάστημα στην οδό Κριεζώτου, το οποίο ειδικευόταν στο ανδρικό παπούτσι. Αποκτώντας φήμη και έχοντας ως πελάτες τους επιφανείς πολίτες της εποχής, προχωρά στη δημιουργία γυναικείων παπουτσιών και μεταφέρει το κατάστημά του στην οδό Βουκουρεστίου, αλλάζοντας πλέον την επωνυμία από Γεωργίου σε Λεμήσιος. (Αυτός που κατάγεται από τη Λεμεσό).

Η επιχείρηση διοικείται πλέον από την πέμπτη γενιά επιχειρηματιών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια στρέφονται και στο εξωτερικό. Όχι, όμως, μέσω συντονισμένων εξαγωγών, καθώς συνεργάζονται με πελάτες που διαμένουν στο εξωτερικό και παραλαμβάνουν τα παπούτσια τους κατόπιν παραγγελίας.

Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης κ. Κωνσταντίνος Κατσάλης μιλά στο FortuneGreece.com για την ενασχόλησή του με το αντικείμενο και την απόφαση να συνεχίσει μια παράδοση ετών, λέγοντας πως «είναι ένα πράγμα το οποίο δεν έχει να κάνει καθαρά με την πώληση. Είναι η κατασκευή και η δημιουργία που σε συνεπαίρνουν. Όταν ζεις σε ένα σπίτι που ζει και εμπνέεται από το παπούτσι, παίρνεις και εσύ αυτόν τον δρόμο».

1/3

Διαβάστε ακόμη: Το προφίλ του αναδυόμενου Έλληνα νέου επιχειρηματία

Παρά την οικονομική κρίση, η επιχείρηση αυξάνει τις πωλήσεις της, διατηρεί την κερδοφορία της και αναπροσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Επιστρέφοντας στις ρίζες της αναμένεται να λανσάρει κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων την πρώτη ανδρική σειρά που θα βασίζεται σε διαφορετικό τρόπο παραγωγής από αυτόν των γυναικείων παπουτσιών.

Οι γυναικείες μπαλαρίνες εξακολουθούν και είναι η σημαία του καταστήματος, αφού όπως παραδέχεται και ο κ. Κατσάλης, «οι γυναίκες καταναλώνουν πολύ περισσότερο από τους άντρες. Ψωνίζουν με το ένστικτο του κυνηγού, ενώ οι άντρες με το ένστικτο του συλλέκτη».

Η οικογενειακού χαρακτήρα επιχείρηση απασχολεί πέντε άτομα στο κατάστημα επί της οδού Λυκαβητού και στο εργαστήριο που βρίσκεται στον Κολωνό και κατασκευάζει 4.000-5.000 παπούτσια ετησίως, από τα οποία τα 2.200 πωλούνται κατά μέσον όρο σε γυναίκες μεταξύ 25 και 55 ετών. Υπολογίζεται πως φτιάχνονται περίπου 18 ζευγάρια την ημέρα, εκ των οποίων τα 12 είναι παραγγελίες. Όπως αναφέρθηκε, δεν γίνονται μαζικές εξαγωγές, αλλά πολιτική της εταιρείας είναι να στέλνει αρκετά ζευγάρια παπούτσια στο εξωτερικό κατόπιν παραγγελίας, κυρίως σε Ιταλία, Αμερική και Γερμανία. Στόχος θα ήταν η δημιουργία ενός νέου καταστήματος, ενδεχομένως στο εξωτερικό, όπως και η αύξηση της παραγωγής, όχι όμως στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

Διαβάστε ακόμη: «Furor Brillante» σημαίνει «Λαμπερή Οργή»

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο που δραστηριοποιείται, ο κ. Κατσάλης, τονίζει ότι το παπούτσι και το ρούχο είναι οι κλάδοι που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση. Δεν παραλείπει, μάλιστα, να αναφερθεί και στα κλειστά μαγαζιά του Κολωνακίου που δεν θυμίζουν σε τίποτα τις εποχές δόξας που ζούσε στο παρελθόν η περιοχή. «Δεν είναι καλό το κέντρο της πρωτεύουσας μιας ευρωπαϊκής χώρας να ερημώνει, όπως έγινε με το Κολωνάκι. Η  εικόνα αυτή φοβίζει τον κόσμο που θέλει να κάνει τα ψώνια του. Αυτό που συμβαίνει είναι τρομακτικό γιατί τα μαγαζιά κλείνουν και στη θέση τους δεν ανοίγει κάτι άλλο».

Εστιάζοντας, ωστόσο, στη δική του επιχείρηση, εμφανίζεται αισιόδοξος και μας διαβεβαιώνει πως η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από το 2012.

Κατηφορίζοντας την οδό Λυκαβηττού δεν υπάρχει περίπτωση να μην προσέξετε το υποδηματοποιείο Λεμήσιος. Η vintage επιγραφή και τα παπούτσια που κοσμούν τον εξωτερικό γωνιακό τοίχο αποτελούν σήμα κατατεθέν. Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Λεμήσιου προστίθεται αναμφίβολα και το γεγονός ότι δίνεται η δυνατότητα στους πελάτες να κάνουν τις δικές τους  παρεμβάσεις στο χρώμα, το υλικό και το σχήμα του παπουτσιού που έχουν επιλέξει.

Διαβάστε ακόμη: Ο «βασιλιάς» των μαγιό στη Σκανδιναβία είναι Έλληνας!