ΝΔ: Τους τρομάζουν οι «παράξενες εκλογές»

ΝΔ: Τους τρομάζουν οι «παράξενες εκλογές»

Προσπαθούν να «μαντέψουν» το αποτέλεσμα στο πρωθυπουργικό επιτελείο - Τι θεωρούν «διαχειρίσιμη ήττα» - Πρόβα τζενεράλε οι ευρωεκλογές ενόψει εθνικών.

Τις τελευταίες ημέρες μια περίεργη ηρεμία επικρατεί στο επιτελείο του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. «Προσπαθούμε να μαντέψουμε το αποτέλεσμα αλλά χωρίς αποτέλεσμα!», ομολογούν ανοικτά στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Συγγρού, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ. Εκεί επιδεικνύουν έναν τόνο αισιοδοξίας, αλλά επί της ουσίας όλοι ομολογούν ότι φοβούνται τι μπορεί να βγάλουν αυτές οι «παράξενες εκλογές».

Παράξενες οι ευρωεκλογές; Πέρα από κάθε αμφιβολία! Και για τέσσερις συγκεκριμένους λόγους: α) το χαμηλό πολιτικό ενδιαφέρον της αναμέτρησης, όπως τουλάχιστον κατεγράφη ως τώρα σε δημοσκοπήσεις, β) το ενδεχόμενο υψηλής αποχής και λευκών/άκυρων ψηφοδελτίων, που θα αλλοιώσει τα εκλογικά ποσοστά, γ) το υψηλό ποσοστό των αναποφασίστων και της «αδιευκρίνιστης ψήφου» γενικότερα και η αδυναμία προσδιορισμού των κριτηρίων βάσει των οποίων θα κάνουν οι αναποφάσιστοι την τελική επιλογή τους ­ αν την κάνουν…και δ) η χαμηλή βεβαιότητα ψήφου ακόμη και σε αυτούς που δηλώνουν ότι έχουν ήδη αποφασίσει τι θα ψηφίσουν.

Σαμαράς: «Περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη»

Παιχνίδι εντυπώσεων
Τι σημαίνουν όλα αυτά άραγε; Και είναι δυνατόν αυτές οι «παράξενες εκλογές» να κρύβουν κάποια έκπληξη; Τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί! Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα προβάδισμα οριακό στον ΣΥΡΙΖΑ με μια διαφορά που κυμαίνεται από 0,9 έως το πολύ 2,5 μονάδες.

Τι σημαίνει όμως κερδίζω ή χάνω τις ευρωεκλογές; Προφανώς πρόκειται για ένα παιχνίδι εντυπώσεων, το οποίο θα ξετυλιχθεί το βράδυ των εκλογών σε όλα τα τηλεοπτικά στούντιο. Θεωρητικώς, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ επιδιώκουν την πρώτη θέση «έστω και με μία ψήφο διαφορά». Επί της ουσίας όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι:

• Η ΝΔ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την επόμενη ημέρα χωρίς μεγάλα προβλήματα εφόσον έβγαινε δεύτερο κόμμα αλλά με μια διαφορά που δεν θα υπερέβαινε τις 4-5 μονάδες από τον πρώτο ΣΥΡΙΖΑ.

• Αντιθέτως, η δεύτερη θέση για το ΣΥΡΙΖΑ θα ισοδυναμούσε σχεδόν με καταστροφή.

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr