Η νέα εξαγορά της Google δείχνει το μέλλον της ασφάλειας στο διαδίκτυο

Η νέα εξαγορά της Google δείχνει το μέλλον της ασφάλειας στο διαδίκτυο

Την ισραηλινή SlickLogin που προσφέρει ασφαλή είσοδο σε ιστοσελίδες βάσει φωνητικής αναγνώρισης, εξαγόρασε ο τεχνολογικός «γίγαντας».

Η Google ανακοίνωσε πως προχώρησε στην εξαγορά της Slicklogin, μιας startup από το Ισραήλ, η οποία έχει αναπτύξει μία καινοτόμο τεχνολογία που επιτρέπει σε ιστοσελίδες να εξακριβώνουν την ταυτότητα των ατόμων χρησιμοποιώντας τη… φωνή τους.

Το Slicklogin λειτουργεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο: στο κινητό του τηλέφωνο ο χρήστης μιλά στην εφαρμογή της Slicklogin, η οποία στέλνει το σήμα στον server. Στη συνέχεια ο υπολογιστής παράγει μέσα από τα ηχεία του έναν μοναδικό, σχεδόν άηχο ήχο. Το ηχητικό αυτό κύμα στέλνεται στην εφαρμογή στο smartphone, το οποίο στη συνέχεια επιβεβαιώνει ή όχι την ταυτότητα του χρήστη.

Η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική για έναν κωδικό πρόσβασης ή ως ένα παραπάνω επίπεδο ασφαλείας. Πολλές εταιρείες, ειδικά αυτές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, χρησιμοποιούν ήδη ένα σύστημα δύο επιπέδων εξακρίβωσης των στοιχείων των χρηστών.

Διαβάστε ακόμη: Google: Μετά την πώληση της Motorola, τι;

Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως τα online συστήματα πληρωμών, οι εταιρείες στέλνουν στον χρήστη έναν κωδικό Pin μίας χρήσης στο κινητό τηλέφωνο, που στη συνέχεια εισάγεται για να εξακριβώσει την ταυτότητά του. Κάποιες άλλες εταιρείες, όπως τράπεζες, χρησιμοποιούν ειδικά γκάτζετ που παρέχουν μοναδικούς κωδικούς, τους οποίους εισάγουν οι χρήστες για να εξακριβώσουν την ταυτότητά τους κατά το login.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως παρότι αυτές οι μέθοδοι εφαρμόζονται ήδη, πολλές μεγάλες εταιρείες ήθελαν να χρησιμοποιήσουν νέες μεθόδους ασφαλείας που να προστατεύουν από την κλοπή προσωπικών δεδομένων.

Η SlickLogin επιβεβαίωσε την εξαγορά από τη Google στην ιστοσελίδα της, χωρίς να δημοσιοποιήσει στοιχεία που αφορούν την οικονομική συμφωνία: «Ανακοινώνουμε σήμερα ότι η ομάδα της SlickLogin θα ενταχθεί στη Google, η οποία συμμερίζεται τα βασικά μας πιστεύω, ότι η πρόσβαση θα πρέπει να είναι εύκολη, να μην μπερδεύει και η εξακρίβωση των στοιχείων θα πρέπει να είναι αποτελεσματική, χωρίς να παρεμποδίζει. Η Google ήταν η πρώτη εταιρεία που προσέφερε την εξακρίβωση στοιχείων με δύο βήματα στο κοινό, και τώρα επεξεργάζεται κάποιες σπουδαίες ιδέες που θα καταστήσουν το διαδίκτυο ασφαλέστερο για όλους».

«Όσο πιο μοναδικός είναι ο τρόπος αναγνώρισης του χρήστη, τόσο πιο ασφαλές είναι το σύστημα αυτό απέναντι σε πιθανές επιθέσεις από χάκερς», εξήγησε στο BBC ο Σαράτ Σίνια, αντιπρόεδρος της Palo Alto Networks που ειδικεύεται στην ασφάλεια δικτύων. «Το πρόβλημα με τα pins είναι ότι εάν κάποιος εισβάλλει στον λογαριασμό σου,μπορεί να αλλάξει το κινητό τηλέφωνο που σχετίζεται με αυτό, καθιστώντας το άχρηστο. Από την άλλη τα γκάτζετ που δίνουν κάποιες τράπεζες στους χρήστες, σημαίνει πως πρέπει ανά πάσα στιγμή να τα έχουν μαζί τους. Οι εταιρείες ψάχνουν πλέον τεχνολογικές λύσεις που να είναι μοναδικές και ασφαλείς, αλλά και εύκολες στη χρήση. Ο,τιδήποτε κάνει χρήση smartphones, κάνει τη ζωή των χρηστών ευκολότερη», επισημαίνει ο Σίνια.

Διαβάστε ακόμη: Οι πέντε πιο διαδεδομένοι τρόποι υποκλοπής προσωπικών δεδομένων