«Πολύ κοντά σε συμφωνία» κυβέρνηση και θεσμοί

«Πολύ κοντά σε συμφωνία» κυβέρνηση και θεσμοί
ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016 ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Τι αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ – Για τον Ιανουάριο μεταφέρεται το θέμα των κόκκινων στεγαστικών δανείων.

Στις 4.30 το απόγευμα θα επαναληφθεί η διαπραγμάτευση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, καθώς η πρωινή συνάντηση ολοκληρώθηκε πριν λίγο. Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο, «ειμαστε πολύ κοντά» δήλωσε κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών αλλά δεν αναμένεται σήμερα η κατάθεση του νομοσχεδίου.

Το θέμα των «κόκκινων» δανείων βρίσκεται και σήμερα στο επίκεντρο των συναντήσεων του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών. Στόχος είναι να επέλθει τελική συμφωνία για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφερεραν μετά το τέλος της συνάντησης ότι η φόρμουλα της συμφωνίας για τα «κόκκινα» δάνεια έχει βρεθεί και θα αφορά στην παρούσα φάση τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια. Για τα στεγαστικά δάνεια θα υπάρξει νέα ρύθμιση το νέο έτος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης. Έτσι ο πρώτος μήνας του νέου χρόνου αναμένεται να είναι «καυτός», καθώς εκτός από το θέμα των δανείων, θα ανοίξει επίσης το κεφάλαιο ασφαλιστικό, το ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών αλλά και οι τελικές αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο.

Χθες βράδυ ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, με συμφωνία των δύο πλευρών για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών συμφωνήθηκε το πλαίσιο για τη σύσταση του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Στο πενταμελές διοικητικό συμβουλιο του ταμείου θα συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι της ελλληνικής κυβέρνησης και δύο των δανειστών. Νωρίτερα είχε επέλθει συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ.

Στόχος είναι, όπως επιβεβαίωναν οι ίδιες πηγές, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη να έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να δοθεί το πράσινο φώς για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ.