Πώς η Ευρώπη θα «χτυπήσει» την Silicon Valley

Πώς η Ευρώπη θα «χτυπήσει» την Silicon Valley

Όλο και περισσότερα clusters δημιουργούνται στην Ευρώπη που θα προσελκύσουν startups. 

Για χρόνια η Silicon Valley ήταν «σπίτι» για τις σημαντικότερες τεχνολογικές εταιρείες. Η «Μέκκα των startups», όπως πολλοί την ονόμασαν, έδινε για χρόνια λόγους στους επιχειρηματίες να μεταφέρουν εκεί τις έδρες τους. Το τελευταίο διάστημα, όμως, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δίνουν κίνητρα για να τραβήξουν όλο και περισσότερες startups, όπως αναφέρει το VC Atomico και η εταιρεία διοργάνωσης event Slush.

Οι “βαριές” τεχνολογικές εταιρείες φαίνεται πώς μπορούν να ευδοκιμήσουν οπουδήποτε, και όχι μόνο στα παραδοσιακά κέντρα τεχνολογίας  του Λονδίνου, του Βερολίνου και της Στοκχόλμης, όπως αναφέρει το State of European Tech Report.

Σύμφωνα με την έρευνα, πόλεις όπως Μόναχο, Ζυρίχη, Λισσαβόνα και Κοπεγχάγη θα μας απασχολήσουν αρκετά στο άμεσο μέλλον και θα αλλάξουν τον χάρτη των εταιρειών όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα.

Η έρευνα καταγράφει τη κινητικότητα των εταιρειών τη τελευταία 5ετία και αναφέρει ανεξάρτητες εταιρείες που είναι οι ηγέτες στον κλάδο τους στην Ευρώπη, όπως το Spotify που θεωρείται η μεγαλύτερη σε αξία εταιρεία στην Ευρώπη, αλλά και μικρότερες που εξαγοράστηκαν από τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η ARM Holdings απ’ την ιαπωνική SoftBank τον Ιούνιο για 32 δισ. δολάρια, αλλά και η NXP Semiconductors απ’ την Qualcomm για 47 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο.

Απ’ τη λίστα δε θα μπορούσαν να λείπουν οι ευρωπαϊκές εξαγορές, όπως αυτή της DeepMind με έδρα το Λονδίνο, η οποία εξαγοράστηκε απ’ την Google για 400 εκατ. λίρες και της Evi που πέρασε στα χέρια της Amazon για 26 εκατ. Δολάρια.

Η Google, η Amazon, η Apple, η Microsoft και το Facebook – οι τεχνολογικοί κολοσσοί των ΗΠΑ – έχουν εξαγοράσει απ’ το 2011 52 ευρωπαϊκές εταιρείες, σύμφωνα με την έκθεση. Μάλιστα, οι 36 από αυτές τις εξαγορές έχουν γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2014.  Αυτό σημαίνει πώς περίπου υπήρχε μια συμφωνία ανά μήνα κατά μέσο όρο έως τον Σεπτέμβριο του 2016.

Παρόλο που στην Ευρώπη δραστηριοποιείται πλέον ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών που δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη τεχνολογία, αυτές δεν έχουν πρόσβαση στα ίδια κεφάλαια όπως οι αντίστοιχες εταιρείες στις ΗΠΑ.

Οι τεχνολογικές αυτές εταιρείες έχουν λάβει 2,3 δισ. δολάρια απ’ τις αρχές του 2015, ενώ ένα ακόμα δισ. θα διοχετευτεί μέχρι το τέλος του 2016. Ο  λόγος είναι κυρίως το νομικό πλαίσιο της Ευρώπης.

Περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια απ’ τα χρήματα αυτά έχουν επενδυθεί σε εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου, σε σύγκριση με τα μόλις 582 εκατομμύρια δολάρια που έχουν επενδυθεί στη Γαλλία και τα 480 εκατομμύρια στη Γερμανία.

* Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο πώς deep tech companies θεωρούνται οι εταιρείες που ασχολούνται με AI, machine learning, speech recognition, data mining, big data, deep learning, natural language processing, computer vision, virtual reality και augmented reality startups, εταιρείες που ασχολούνται και κατασκευάζουν drones, robotics, radar, 3D printing και nanosatellites.

Οι επενδύσεις σε αριθμούς

Με 3.916 συμφωνίες και επενδυθέντα κεφάλαια 72,3 δισ. δολαρίων, οι ΗΠΑ ήταν το 2015 οι “νικητές” των Venture Capitals. Ωστόσο, για πρώτη φορά, όπως έδειξε έρευνα της ΕΥ τρεις από τις πέντε κορυφαίες συμφωνίες κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών σε startups, πραγματοποιήθηκαν εκτός των ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα στην Κίνα. Οι επενδύσεις κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών σε επιχειρήσεις στην Κίνα έχουν επταπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, από 7 δισ. δολάρια το 2010, σε 49 δισ. δολάρια το 2015.

Στο ίδιο διάστημα, το μέγεθος των συμφωνιών έχει διπλασιαστεί από 15 σε 30 εκατ. δολάρια. Με βάση τα στοιχεία αυτά, η Κίνα σήμερα αντιπροσωπεύει τρεις φορές περισσότερες επενδύσεις από το σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών, έχοντας συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 49 δισ. δολαρίων μέσω 1.611 συμφωνιών το 2015, συμπεριλαμβανομένων αρκετών συμφωνιών αξίας μεγαλύτερης του ενός δισεκατομμυρίου, καθώς και της επένδυσης της China Internet Plus Holding, αξίας 3,3 δισ. δολαρίων.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί όποιος λέει ότι οι startups πρέπει να μετακομίσουν στην Silicon Valley δεν έχει ιδέα από εταιρείες