Πρώτη σύγκρουση Τσίπρα-Ευρωπαϊκής Ένωσης με φόντο τη Ρωσία

Πρώτη σύγκρουση Τσίπρα-Ευρωπαϊκής Ένωσης με φόντο τη Ρωσία

Η Αθήνα διαμαρτύρεται μετά την αναφορά της Ελλάδας σε προαναγγελία νέων κυρώσεων για τη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Αντιθεσμική» χαρακτήρισε η κυβέρνηση την ενέργεια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ και της Επιτρόπου για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκας Μογκερίνι, να μην συνυπολογίσει τις θέσεις της Αθήνας στην σύνταξη της δήλωσης που αφορά τη Ρωσία. Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της νέα κυβέρνησης τονίζοντας ότι δεν θα ανεχθεί την περιθωριοποίηση της χώρας.

Η επίμαχη δήλωση, όπως δημοσιοποιήθηκε, με αποστολείς τους αρχηγούς των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποιεί με νέες κυρώσεις τη Μόσχα εξαιτίας των διαρκώς κλιμακούμενων συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης διατυπώθηκαν ενστάσεις όσον αφορά το περιεχόμενο της δήλωσης και ζητήθηκαν να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις , κατά την επικοινωνία που είχε το Μέγαρο Μαξίμου με το επιτελείο του κ. Τουσκ και ο νέος πρωθυπουργός με την κ. Μογκερίνι. Οι προτάσεις της Αθήνας, ωστόσο, έπεσαν στο κενό, παρόλο που με τη συγκεκριμένη δήλωση διαφωνούσαν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αιχμή του δόρατος αποτελεί η πολιτική που ακολουθεί η Ε.Ε. στο θέμα της Ρωσίας, ακόμη και στο κομμάτι των κυρώσεων, την οποία θεωρούν λανθασμένη ως επιλογή.

Το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως όλα δείχνουν, θα τεθεί την ερχόμενη Πέμπτη, στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών, με κεντρικό άξονα τις Ευρω-Ρωσικές σχέσεις. Οι κυβερνητικοί κύκλοι, ωστόσο, σημειώνουν ότι αυτό το ζήτημα αποδεικνύει το θεσμικό πρόβλημα λειτουργίας της Ε.Ε., αλλά είναι σίγουροι πως σε συνδυασμό με τη συνεδρίαση του Eurogroup που διεξήχθη την επομένη των εκλογών, αποτελούν δοκιμασία και τεστ αντοχής της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης.