Σαμαράς: «Ανάκαμψη το 2014, μετά από έξι χρόνια ύφεσης»

Σαμαράς: «Ανάκαμψη το 2014, μετά από έξι χρόνια ύφεσης»

Στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα λάθη του παρελθόντος και το πρωτογενές πλεόνασμα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Υπερήφανος για την προσπάθεια των Ελλήνων και την ανοδική οικονομική πορεία της χώρας δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή την παρουσίαση των στόχων και του προγράμματος δραστηριοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε.

«H Ελλάδα μετά από έξι χρόνια περνάει σε φάση ανάπτυξης. Είμαι υπερήφανος που η χώρα μου στέκεται ξανά στα πόδια της. Η Ελλάδα δοκιμάστηκε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την κρίση. Δοκιμάστηκε λόγω λαθών της χώρας και λόγω κατασκευαστικών λαθών του ενιαίου νομίσματος, αλλά και από τα σφάλματα του πρώτου προγράμματος όπως του πολλαπλασιαστή που υποτιμούσε τις συνέπειες στην ύφεση. Η Ελλάδα δοκιμάστηκε, αλλά άντεξε. Τώρα μπαίνει στον δρόμο της εξυγίανσης και της ανάκαμψης», δήλωσε ο κ. Σαμαράς και ευχαρίστησε τους λαούς της Ευρώπης για τη στήριξή τους.

Διαβάστε ακόμη: Υπέρμαχος της μείωσης μισθών στην Ελλάδα ο Όλι Ρεν

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια αναφέρθηκε στις θυσίες του ελληνικού λαού και τα αποτελέσματα της προσπάθειας, δηλαδή την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του 2013:

«Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις και τίμησε την υπογραφή της. Αποτυχία δεν είναι να πέφτεις κάτω είναι να μην ξανασηκώνεσαι. Αν σηκωθείς με ψηλά το κεφάλι είναι επιτυχία. Είμαι υπερήφανος που η πατρίδα μου είναι ξανά στα πόδια της. Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική διόρθωση που έχει γίνει ποτέ. Πέτυχε μείωση του ελλείμματος κατά 13%, για να το κάνει όμως έχασε 25% του ΑΕΠ, ο μέσος πολίτης έχασε το 38% του εισοδήματος, η ανεργία των νέων έφθασε στο 60%. Έκανε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σαρωτικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων. Τα αποτελέσματα φάνηκαν, η Ελλάδα έβγαλε το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα. Για το 2014 προβλέπεται ότι θα έχει ανάκαμψη μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Έχουμε να κάνουμε ακόμη πολλά, αλλά πετύχαμε να σταθεροποιηθεί η χώρα και η οικονομία της. Σήμερα η χώρα έχει το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρώπη, που σημαίνει ότι αν έπιανε το δημοσιονομικό δυναμικό της, θα έπιανε ακόμη και τους τόκους του δανεισμού της και θα μείωνε και το χρέος».

Διαβάστε ακόμη: Στα 950 εκατ. ευρώ εκτιμά το ΥΠΟΙΚ το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι η Ελλάδα απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία και πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση χρέους, επαναλαμβάνοντας πως «έγιναν λάθη στην πρώτη φάση του προγράμματος, τα οποία επισήμανα όταν ήμουν στην αντιπολίτευση και τα διορθώσαμε όταν έγινα πρωθυπουργός. Γι’ αυτό το πρόγραμμα αποδίδει και έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Πριν από μερικά χρόνια κάποιοι έλεγαν ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρω και ότι η Ε.Ε. θα διαλυόταν. Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες».

Επίσης, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε, ενόψει και των Ευρωεκλογών, στον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου και την ανάγκη ενίσχυσής του: «Το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να ενισχυθεί, να ελέγχει τις αποφάσεις. Θέλουμε ισχυρό κοινοβούλιο. Είμαστε βέβαιοι ότι με αυξημένες αρμοδιότητες θα φέρει πιο κοντά τα ιδανικά της ενωμένης Ευρώπης στον πολίτη. Η Ε.Ε. δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια, δοκιμάστηκε η συνοχή και η αντοχή της και το κοινό νόμισμά της και φάνηκαν τα κατασκευαστικά της προβλήματα. Τώρα, η κρίση ξεπερνιέται. Αποδείξαμε, όμως, ότι η Ευρώπη δουλεύει. Η κρίση μας έδειξε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Αυτή είναι η δέσμευσή μου, ώστε στις Ευρωεκλογές οι Ευρωπαίοι πολίτες να μην ψηφίσουν με την πικρή αίσθηση της κρίσης, αλλά με την αίσθηση ότι η κρίση ξεπερνιέται».

Διαβάστε ακόμη: Σαμαράς: «Είμαστε πεισματάρηδες και θα τα καταφέρουμε»

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια παρουσίασε στους Ευρωβουλευτές τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας επί του Συμβουλίου της Ε.Ε., οι οποίες είναι:

– Η τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης: «Πρέπει να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική πειθαρχία και την ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έκανε λόγο για χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

– Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης για τη θωράκιση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

– Η αποτελεσματική απάντηση στο μεταναστευτικό πρόβλημα. «Χρειάζεται συνολική διαχείριση γιατί είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

– Νέα πνοή στις θαλάσσιες πολιτικές της Ένωσης.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ακόμη ότι η Ελληνική Προεδρία θα προωθήσει τη διεύρυνση της Ένωσης με τις συζητήσεις με τις βαλκανικές χώρες. Στους στόχους της Προεδρίας, ανέφερε και την ενίσχυση των σχέσεων με τους συμμάχους της Ευρώπης, όπως οι ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: Μπαρόζο: «Η Κομισιόν στηρίζει την Ελληνική προεδρία»

Απαντήσεις του πρωθυπουργού σε ερωτήσεις Ευρωβουλευτών
«Είμαι εδώ για να εργαστώ υπέρ της Ευρώπης και όχι εναντίον της», δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας στους ευρωβουλευτές μετά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατ’ αρχήν απευθύνθηκε στον Βρετανό ευρωβουλευτή Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος του είχε πει νωρίτερα ότι δεν ελέγχει τη χώρα, λόγω των δανειστών και ότι θα πρέπει να μετονομάσει το κόμμα του από Νέα Δημοκρατία, σε Μη Δημοκρατία. «Ευχαριστώ τον κ. Φάρατζ για τα μαθήματα δημοκρατίας που έδωσε. Θα εκτιμούσα, όμως, αν έδειχνε και αλληλεγγύη, κάτι που δεν έκανε. Ίσως κάποιοι δεν νιώθουν ικανοποίηση που η Ελλάδα τα κατάφερε και μένει στο ευρώ», είπε ο πρωθυπουργός με δηκτικό τρόπο για τον ευρωσκεπτικισμό του κ. Φάρατζ.

Ακολούθως απάντησε σε δέσμη ερωτήσεων για τη Χρυσή Αυγή, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «η παρατεταμένη ύφεση, η ανεργία και η παρουσία πολλών χιλιάδων λαθρομεταναστών είναι οι ρίζες του προβλήματος. Εμείς τις αντιμετωπίζουμε, όταν αποκατασταθεί η ομαλότητα θα περιθωριοποιηθεί το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής».

Για την επένδυση στις Σκουριές, σημείωσε ότι είναι «απόλυτα νόμιμη και συμβατή με την περιβαλλοντική νομοθεσία, που πέφτει θύμα εξτρεμιστικών ενεργειών και θα προστατευθεί».

Για την τραπεζική ένωση, είπε ότι «θα πρέπει να γίνει τριμερής διάλογος για τον μηχανισμό εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος και θα στεφθεί με επιτυχία. Θα είναι όμως δύσκολες και σκληρές διαπραγματεύσεις».

Για την ανάπτυξη στην Ε.Ε. επισήμανε ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους να ενισχύσουμε την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στην τρόικα δήλωσε: «Για την τρόικα έχω εκφραστεί πολύ επικριτικά για τις απαρχές του προγράμματος όταν ήμουν στην αντιπολίτευση. Πίεζα, όμως, για βελτιώσεις ακόμη κι όταν ήμουν στην αντιπολίτευση. Μακάρι να είχα κι εγώ μία τέτοια αντιπολίτευση. Έχουν αντιμετωπιστεί πολλά λάθη και το πρόγραμμα αποδίδει».

Σχετικά με την Κύπρο και την Τουρκία, τόνισε ότι η Κύπρος βρίσκεται στο μέσον μιας διαπραγμάτευσης για το τέλος της παράνομης κατοχής και διχοτόμησης. «Δεν μπορώ να κάνω δηλώσεις για την διαπραγμάτευση. Ανεξάρτητα από αυτό, όμως, όλες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν την κρατική οντότητα, είναι θέμα της ΕΕ».

Τέλος, μιλώντας για τις σχέσεις με την Τουρκία είπε, «προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας σε ουδέτερους τομείς. Αναμένουμε βελτιώσεις στον έλεγχο των συνόρων και της μετανάστευσης, δεν θέλουμε τα εσωτερικά προβλήματα να εξάγονται».

Διαβάστε ακόμη: Αισιόδοξη για ανάκαμψη της Ευρωζώνης η Παγκόσμια Τράπεζα