Συμμαχία του τουρκικού Dogus και του ομίλου Κωνσταντακόπουλου για το Hilton

Συμμαχία του τουρκικού Dogus και του ομίλου Κωνσταντακόπουλου για το Hilton

Eξέπνευσε η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών - Ποιοι είναι στο παιχνίδι απόκτησης του ιστορικού ξενοδοχείου. 

Ισχυρό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για την απόκτηση του ξενοδοχείου Hilton, καθώς εξέπνευσε στις 19:00 η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση.
Οι πληροφορίες θέλουν τις προσφορές για την απόκτηση του εμβληματικού ξενοδοχείου, το πρώτο ξενοδοχείο παγκόσμιας αλυσίδας που λειτούργησε ποτέ στην Αθήνα, έχοντας συμπληρώσει πάνω από πενήντα χρόνια από την ίδρυσή του, να κυμαίνονται μεταξύ 140 και 170 εκατ. ευρώ.
Εκδηλώθηκε ισχυρό ενδιαφέρον, κυρίως από την πλευρά του τουρκικού ομίλου Dogus και του ομίλου ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου.

Σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, η ιδιοκτήτρια Alpha bank μέσω της θυγατρικής της Ιονική Ξενοδοχειακή έγινε αποδέκτης κοινής πρότασης μεταξύ του Ομίλου ΤΕΜΕΣ και του τουρκικού Ομίλου Dogus.

Ο τουρκικός όμιλος Dogus του επιχειρηματία Φερίτ είχε μεταξύ άλλων καταθέσει προσφορά ύψους 400 εκατ. ευρώ για την αγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης σε κοινοπραξία με αραβικά funds, ενώ στην Ελλάδα συμμετέχει στο επενδυτικό σχήμα των LAMDA και ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ στη διαχείριση των μαρινών Φλοίσβου, Ζέας, Γουβιών και Λευκάδας.

Ο όμιλος εταιρειών Dogus που ιδρύθηκε το 1951 είναι μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές εταιρείες συμμετοχών με ηγετική θέση στον τουρισμό. Δεν είναι τυχαίο πως ο όμιλος είναι ιδιοκτήτης του περίφημου μοναδικού ξενοδοχείου 6+ αστέρων στην Τουρκία, το D-Hotel Maris.

Εξίσου ισχυρό είναι το ενδιαφέρον και του ομίλου ΤΕΜΕΣ των αδελφών Κωνσταντακόπουλου με τον όμιλο Olayan, του ισχυρότερου επιχειρηματικού ομίλου της Σαουδικής Αραβίας, με το «δίδυμο» να επεκτείνει έτσι τα επιχειρηματικά του πλάνα και εκτός της Μεσσηνίας.

Στο «παιχνίδι» της διεκδίκησης του Hilton είχε μπει και ο επιχειρηματίας Γιάννης Δασκαλαντωνάκης από κοινού με το αμερικανικό fund Lone Star. Ο όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel, με 40 χρόνια παρουσίας στην τουριστική αγορά, περιλαμβάνει 30 ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη την Ελλάδα. Στις αρχές του 2014 ο όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel επαναλειτούργησε στην Αθήνα, δίπλα στο Δημαρχιακό Μέγαρο, έπειτα από ανακαίνιση, το μπουτίκ ξενοδοχείο Grecotel Pallas Athena. Παράλληλα, στην Αττική λειτουργεί τo ξενοδοχείο Cape Sounio και το Vouliagmeni Suites.

Η διαδικασία για την πώληση της Ιονικής Ξενοδοχειακής, ιδιοκτήτριας του Χίλτον, από την Alpha Bank, η οποία κατέχει το 97,3% της εταιρείας, ξεκίνησε στα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ η Citigroup Global Markets (“Citi”) είχε οριστεί ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος για τη διαδικασία. Στις 11 Μαρτίου πάνω από 30 ήταν οι ενδιαφερόμενοι που παρέλαβαν φάκελο από τη Citigroup Global Markets, με την αξία του να αποτιμάται στα 170 εκατ. ευρώ.
Εκτιμάται ότι επίσημες ανακοινώσεις θα υπάρξουν από την Alpha bank εάν όχι αργά σήμερα το βράδυ, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους της πώλησης.