Συζήτηση για Novartis: Aποχώρησε η Αντιπολίτευση από την Ολομέλεια της Βουλής

Συζήτηση για Novartis: Aποχώρησε η Αντιπολίτευση από την Ολομέλεια της Βουλής

Εκρηκτικό το κλίμα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την υπόθεση - Με ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή η επίμαχη ψηφοφορία. 

Μετά το ΚΚΕ, αποχώρησαν από τη συζήτηση στην Ολομέλεια επί του πορίσματος για τη Novartis και η ΔΗΣΥ, η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι. Ανάλογη στάση αναμένεται να τηρήσει και η ΝΔ, με βάση όσα είπε το πρωί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Δένδιας. και επιβεβαίωσε στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, δια εγέρσεως, το θέμα της παραβίασης της συνταγματικής διάταξης (άρθρου 60 του Συντάγματος) σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση, που έθεσε η Ν.Δ. προ της έναρξης της συζήτησης. Δεδομένου ότι το προεδρείο, δεν έλαβε γραπτή αίτηση για τη συνταγματικότητα σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, δεν έθεσε σε ψηφοφορία θέμα για παραβίαση Συντάγματος.

Μητσοτάκης: Πρόκειται για παρωδία, εμείς αποχωρούμε
Την αποχώρηση της ΝΔ από την ψηφοφορία για την υπόθεση της Novartis ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ κατέθεσε αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή με θέμα την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Για το θέμα της Novartis είπε απευθυνόμενος προς της πλειοψηφία: «Δεν θα συμμετέχουμε σε μία ψηφοφορία φιάσκο. Μείνετε εσείς να ψηφίσετε μαζί με την Χρυσή Αυγή και τον κ. Καμμένο».

Κατήγγειλε δε ωμή παραβίαση του κράτους δικαίου και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως «ενορχηστρωτή της σκευωρίας». Ο κ . Μητσοτάκης επανέλαβε ότι με την διαδικασία στοχοποιήθηκαν και συκοφαντήθηκαν δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο επίτροπος της χώρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και έξι πρώην υπουργοί και πρόσθεσε ότι ενώ ήλθαν για δεύτερη φορά να υπερασπιστούν την αθωότητά τους στην Βουλή «ο κ. Τσίπρας, ο ενορχηστρωτής της σκευωρίας δεν είχε το θάρρος να καθήσει και να τους ακούσει». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι πρόκειται για «χυδαία απόπειρα της συμπολίτευσης να σπιλώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους».

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε την πραγματική διερεύνηση της υπόθεσης και γι αυτό δεν επέτρεψε την διαδικασία στην προανακριτική της Βουλής γιατί όπως ανέφερε θα αποκαλύπτονταν η σκευωρία και οι σκευωροί.

Εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση ανέφερε: «Το ψέμα σας έχει γίνει δεύτερη φύση, γίνατε καθεστωτικό σύστημα εξουσίας χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό. Δεν είσαστε μόνο πρώτοι στα ρουσφέτια, διαβρώνετε τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος, προσπαθείτε να κάνετε πράξη την ασύλληπτη ρήση σας “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”. Σπιλώνεται τους πολιτικούς αντιπάλους και τις συζύγους τους. Το πρωθυπουργικό γραφείο δεν αποδέχεται τον στοιχειώδη δημοκρατικό σεβασμό του πολιτικού αντιπάλου. Θέλετε να οδηγήσετε την χώρα σε διχασμό για να περιορίσετε την συντριβή σας».

Ακολούθως αναφέρθηκε στα της οικονομίας λέγοντας ότι «εξυφαίνεται μία νέα σκευωρία σε βάρος του ελληνικού λαού γιατί είναι ψέματα τα περί καθαρής εξόδου. Είναι ψέματα τα περί δήθεν μεταμνημονιακής εποχής όταν έρχονται νέες μειώσεις των συντάξεων, νέα μείωση του αφορολόγητου και φυσικά η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά. Η αλήθεια είναι ότι θα περάσουμε από φθηνό δανεισμό σε ακριβό δανεισμό από τις αγορές, ενώ παραμένουν οι δεσμεύσεις και οι υποχρεώσεις. Οδηγείτε την χώρα σε ένα ακόμη μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση. Είναι ψέμα να μιλάτε για υπεραπόδοση της οικονομίας και να στηρίζετε τον ισχυρισμό στο υπερπλεόνασμα, το οποίο βασίζεται σε φόρους και αθέτηση πληρωμών του δημοσίου. Το μεγαλύτερο πλεόνασμα το βγάζετε από τις τσέπες του ελληνικού λαού για να το πάτε στις τσέπες των δανειστών. Η συνειδητή εξόντωση της μεσαίας τάξης είναι δική σας επιλογή. Γι αυτές τις επιλογές σας θα λογοδοτήσετε στον ελληνικό λαό».

Κλείνοντας απευθύνθηκε ξανά προς τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι αν πιστεύει ότι τα μνημόνια τελειώνουν ας ρωτήσει τους πολίτες, αν πιστεύει στην καθαρή έξοδο, ας ζητήσει την καθαρή απάντηση των Ελλήνων και σημείωσε ότι τα περί εξάντλησης της τετραετίας δεν τα πιστεύει ούτε ο κ. Τσίπρας.

Δείτε ακόμη: Τσίπρας για Novartis: Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη στο όνομα των θυσιών του ελληνικού λαού

Φ. Γεννηματά: Αυλαία με κακοστημένη παράσταση
Η Φώφη Γεννηματά ανέφερε στην ομιλία της στην Βουλή ότι «σήμερα εδώ ρίχνει αυλαία μια κακο-στημένη κι εν τέλει κακο-παιγμένη παράσταση. Ένα πραγματικό πολιτικό φιάσκο. Μια κατασκευασμένη ιστορία, στηριγμένη πάνω σε ένα πραγματικό σκάνδαλο. Μια προσπάθεια κατασκευής γεγονότων και ενόχων, μέσω πρόθυμων πλην ανώνυμων μαρτύρων και βολικών παραδοχών.

Μια κοινοβουλευτική παρωδία, με ένα ταιριαστό, άδοξο τέλος» . Μίλησε για πόρισμα της πλειοψηφίας το οποίο συνιστά ομολογία της αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δηλητηριάζει τη δημόσια ζωή σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα. «Αφήστε τα παιχνίδια με τους θεσμούς, σταματήστε να προσβάλετε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ο σεβασμός στη διάκριση των εξουσιών είναι όρος περιφρούρησης της Δημοκρατίας μας», είπε η κ. Γεννηματά .

«Αν είχατε στοιχειώδες αίσθημα πολιτικής ευθύνης θα προκηρύσσατε εκλογές για να επιλέξει ο Ελληνικός λαός ποιον θέλει να είναι στο τιμόνι της χώρας για να την οδηγήσει στην πραγματική, ασφαλή και βιώσιμη έξοδο από την κρίση», τόνισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι καταφεύγει στη συνωμοσιολογία, τα δήθεν «μαύρα μέτωπα», την επιχείρηση εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων, την εύκολη καταδίκη ανθρώπων και συνειδήσεων για να καλύψει την αποτυχία της.

Για την ουσία της υπόθεσης η κ. Γεννηματά μίλησε για υπαρκτό διεθνές σκάνδαλο ζητώντας να πέσει παντού φως ζητώντας πλήρη διαφάνεια και να αποδοθούν ευθύνες, εκεί που πραγματικά ανήκουν.

«Ναι, λοιπόν, εμείς ζητήσαμε και απαιτήσαμε να λάμψει η αλήθεια, να διαλευκανθεί η υπόθεση. Με τον συνταγματικά επιβεβλημένο τρόπο. Με σεβασμό στη λειτουργία των θεσμών: της Δικαιοσύνης και του Κοινοβουλίου. Όχι με προγραφές, όχι με συνοπτικές εκτελέσεις. Όχι με fake επιτροπές για το θεαθήναι. Αρνηθήκατε την ουσιαστική έρευνα. Ανοίξατε τον φάκελο της υπόθεσης, για να κάνετε γκρίζα προπαγάνδα και για να έχετε πηχυαίους τίτλους στον κίτρινο τύπο της συγκυβέρνησης. Δεν θέλατε την αποκάλυψη της αλήθειας. Αρνηθήκατε να καλέσετε μάρτυρες. Πήγατε να στήσετε δίκες άλλων εποχών και σας βγήκε πολιτική επιθεώρηση», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά και έκλεισε την ομιλία της λέγοντας:

«Σε αυτό το βρόμικο παιχνίδι σκιών, που εσείς στήσατε, θα είστε απελπιστικά μόνοι. Η ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποχωρεί. Καλή σας νύχτα κ. Τσίπρα».

Κουτσούμπας: Δεν θα νομιμοποιήσουμε διαδικασίες-παρωδία
«Το ΚΚΕ, όπως έχει τονίσει, δεν θα νομιμοποιήσει διαδικασίες-παρωδίες με τη Novartis, την προκαταρκτική επιτροπή και την κοροϊδία που επιχειρείτε τώρα σε βάρος του λαού για να παίξετε τα μεταξύ σας παιχνίδια εντυπωσιασμού. Αρκετά ως εδώ. Συνεχίστε αυτόν τον δρόμο μόνοι σας. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αποχωρεί από αυτήν τη συνεδρίαση και από την ψηφοφορία» ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη ομιλία του στη Βουλή για την υπόθεση Novartis.

Ο κ. Κουτσούμπας υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ, ευθύς εξαρχής, είχε θέσει ορισμένα ζητήματα που θα συνέβαλαν όσο ήταν δυνατόν στη διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά και στην ανάδειξη του μεγάλου σκανδάλου που συνίσταται στο γεγονός ότι το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό, όπως θα έπρεπε να είναι, σήμερα είναι εμπόρευμα, πηγή τεράστιας κερδοφορίας για συγκεκριμένους ομίλους.

«Αυτή είναι η ρίζα του κακού και αυτό κανένα κόμμα, πλην ΚΚΕ, δεν το λέει, δεν το αναδεικνύει, πολύ περισσότερο δεν το αμφισβητεί» σημείωσε και προσέθεσε ότι το ΚΚΕ είχε ζητήσει πλήρη και ουσιαστική έρευνα της υπόθεσης, συμπεριλαμβάνοντας όλα τα αδικήματα, και αυτά που θεωρούνται παραγεγραμμένα, την εξέταση των ανώνυμων μαρτύρων και τη διερεύνηση των βαθύτερων αιτιών των σκανδάλων στον χώρο του φαρμάκου, οι οποίες βρίσκονται και στους σφοδρούς ανταγωνισμούς μεγάλων ομίλων για μεγαλύτερα κέρδη.

Δείτε ακόμη: Σαμαράς: Θα σας πάω μέχρι τέλους να σας καθίσω στο σκαμνί

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι είναι φανερό ότι αυτή η προανακριτική επιτροπή είναι μια προανακριτική-ντεκόρ, ένα «σκηνικό, για να βγάλουν κάποιοι βουλευτές φωτογραφίες για τα προεκλογικά τους φυλλάδια. Με ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η προανακριτική Επιτροπή δεν προέβη, σε καμία ανακριτική πράξη? για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Δεν θέλησε να ψάξει, έστω και στο ελάχιστο, αν τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί διέπραξαν όσα λένε οι τρεις «προστατευόμενοι μάρτυρες» και όσα διασπείρουν όλους αυτούς τους μήνες υπουργοί και τα παπαγαλάκια τους. Κρύψατε τους τρεις μάρτυρες. Αρνηθήκατε κάθε είδους εξέτασής τους. Δεν καλέσατε καν το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης, τον κ. Φρουζή» ανέφερε απευθυνόμενος προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Θεοδωράκης κατηγόρησε τη κυβέρνηση, ότι με πολύ άγαρμπη προσπάθεια επιχειρεί να απαλλάξει τους φίλους της και να καταδικάσει εκ προοιμίου τους αντιπάλους της, ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο.

«Οι πολίτες θέλουν – και θα ήθελαν – στοιχεία, αποδείξεις και τεκμήρια. Με βάση αυτά να κρίνουν. Και όχι με αφορισμούς και ηθικές διακηρύξεις. Γιατί εκτός των άλλων το αφήγημα ‘ηθικοί οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, και ανήθικοι όλοι οι άλλοι’ είναι αστείο» ανέφερε. Παράλληλα, διαπίστωσε πως υφίσταται «σύστημα εξάρτησης της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση. Δικαστές που ήταν αρεστοί σε υπουργούς και συγκυβερνήτες εκτοξεύονται στην επετηρίδα και άλλοι που είναι ανεξάρτητοι, περιθωριοποιούνται. Έτσι προσπαθείτε να μετατρέψετε τη Δικαιοσύνη σε πολιτικό όπλο».

«Εμείς θα επιμείνουμε: Να κόψουμε τους δεσμούς της πολιτικής εξουσίας με τη Δικαιοσύνη» διατράνωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Λεβέντης: Θλιβερή στιγμή του κοινοβουλίου
Θλιβερή στιγμή του κοινοβουλίου, χαρακτήρισε, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, τη στιγμή που συνέρχεται το κοινοβούλιο με παραπομπή βουλευτών, τ. υπουργών και πρωθυπουργών, τονίζοντας επίσης ότι « καλό θα ήταν στην καριέρα όλων τέτοιες στιγμές να μην υπάρχουν». Ο κ. Λεβέντης είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ότι «θα έπραττε σωστά αν είχε επαρκή στοιχεία» ωστόσο σημείωσε ότι τα στοιχεία όχι μόνο δεν ήταν επαρκή αλλά ήταν και ατεκμηρίωτα.

Ο Βασίλης Λεβέντης είπε χαρακτηριστικά: « Πριν γίνει η παραπομπή έπρεπε να δεθεί η υπόθεση. Η Βουλή έσφαλε που χωρίς να δεθεί η υπόθεση παραπέμπει» και επανέλαβε την πρότασή του «να υπάρξει διακομματικός έλεγχος, παρουσία δικαστικού λειτουργού για προμήθειες» την οποία, όπως ανέφερε, ουδείς θέλει να υιοθετήσει. Στο σημείο αυτό ο κ. Λεβέντης αναρωτήθηκε «Σε τι διαφέρει η κυβέρνηση Τσίπρα από την κυβέρνηση Σαμαρά; Μόνος του διαθέτει τα έργα όπως οι προηγούμενοι. Δεν υπάρχει έλεγχος».

Στουρνάρας:  Να εξεταστεί αν κάποιοι εκβίασαν ή συνεχίζουν να εκβιάζουν τους ανώνυμους μάρτυρες
«Είναι καθήκον μου να διεκδικήσω να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια και τα ονόματα των ψευδομαρτύρων και να τιμωρηθούν οι σκευωροί και οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο διοικητής της ΤτΕ και πρώην υπουργός για την υπόθεση Novartis, κάνοντας λόγο για «μια σκευωρία με φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς που πλήττει την ίδια τη Δημοκρατία».

Κατέδειξε μάλιστα ως φαινόμενο παγκόσμιας πρωτοτυπίας την παραπομπή ως κατηγορούμενων στη Βουλή δέκα επιλεγμένων πολιτικών προσώπων, με ασυνάρτητες μαρτυρίες ανώνυμων μαρτύρων «υποκείμενων σε πιέσεις και εκβιασμούς».

Επίσης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβερνητική πλειοψηφία κατηγορώντας ότι επιλέγοντας των κατασυκοφάντηση έπληξε τελικώς την ίδια την χώρα και την Δημοκρατία.

Πολάκης: Πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα
«Το πρώτο συμπέρασμα από τη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Novartis, είναι ότι πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα», τόνισε κατά την τοποθέτησή του στην ολομέλεια της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. «Ο κ. Βενζέλος και οι προκάτοχοί του, έφτιαξε ένα νόμο που να σας καθαρίζει. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρεοκοπήσατε τη χώρα και ένα μεγάλο μέρος της χρεοκοπίας οφείλεται στο χώρο της υγείας» τόνισε ο κ. Πολάκης και χαρακτήρισε «εμετικό» το νόμο περί ευθύνης υπουργών, επειδή οδηγεί σε παραγραφές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, επετέθη επίσης με δριμύτητα κατά της ΝΔ και του αντιπροέδρου της, Άδωνι Γεωργιάδη, τον οποίο κατηγόρησε ότι ψεύδεται – και αναφέρθηκε σε περιπτώσεις τιμολόγησης φαρμάκων της Novartis, κατά τη διάρκεια της υπουργίας του, για τις χρηματοδοτήσεις «ανύπαρκτων» sites μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, και για το Harvard Project, με το οποίο, όπως είπε, μπήκαν δέκα φάρμακα κόστους δεκάδων εκατομμυρίων στον ΕΟΠΠΥ. «Δεν σε κατηγορούν ότι γράφτηκες στο Harvard, αλλά ότι υλοποίησες το Harvard Project και τις επιθυμίες της Novartis» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης.

«Θέλει πολύ θράσος να είσαι βουτηγμένος στη διαφθορά και στη λαμογιά και να έρχεσαι εδώ και να λες δεν ξέρω», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και συνέχισε αναφέροντας διάφορα περιστατικά. Συγκεκριμένα ανέφερε «πως η Novartis πουλάει το 2013 φάρμακα 130 εκατ. ευρώ και τα εισπράττει μέσα στο ίδιο έτος – και είναι η μοναδική εταιρεία που εισπράττει ολόκληρο το ποσόν, ενώ οι άλλες εταιρείες εισέπρατταν ένα μέρος των οφειλών. Επίσης ανέφερε πως επί υπουργίας του κ. Αβραμόπουλου το 2009, η Novartis πήγε από τα 340 εκατ. ευρώ στα 590 εκατ. ευρώ ετήσιο τζίρο, και πως ο μοριακός έλεγχος του αίματος κόστισε στο ΚΕΕΛΠΝΟ 50 και 60 ευρώ το τεστ αντί για οκτώ και εννέα ευρώ.

Καταλήγοντας, ο Παύλος Πολάκης κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι παρασύρει τον κ. Μητσοτάκη σε ακροδεξιά ατζέντα και πρόσθεσε: «Εμείς δεν φοβόμαστε τίποτε, γιατί είμαστε πεντακάθαροι. Ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει την ακροδεξιά ατζέντα».

Γεωργιάδης: Σκευωρία «που ανοίγει από σήμερα τον Ασκό του Αιόλου»
Σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρώην υπουργός Υγείας, Άδωνης Γεωργιάδης, κατηγορώντας τον για βάναυση καταπάτηση όλων των κανόνων της Βουλής, με το στήσιμο μιας σκευωρίας «που ανοίγει από σήμερα τον Ασκό του Αιόλου» όπως είπε χαρακτηριστικά, με στόχο να κρατά για χρόνια τους αντιπάλους του σε πολιτική ομηρία.

«Είμαι άνθρωπος που δεν πήρα ποτέ φράγκο. Ενόρκως έχω υπηρετήσει το δημόσιο και ξαφνικά κατηγορούμαι για σκάνδαλα του Φαραώ», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης κατά τη συζήτηση στη ολομέλεια της Βουλής, του πορίσματος της Προανακριτικής για την υπόθεση «Νοβάρτις».

Δείτε ακόμη: Συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα Novartis: Έντονοι διαξιφισμοί και αποχωρήσεις κομμάτων

Σαλμάς: Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό και δεν αφορά πολιτικά πρόσωπα
O πρώην υπουργός Μάριος Σαλμάς διαμαρτυρήθηκε για την ύπαρξη δέκα καλπών και αναρωτήθηκε αν μπορεί κάποιος βουλευτής να πει “όχι” για τον Σαλμά λόγω αναρμοδιότητας και “ναι” για τον Λυκουρέντζο, ότι δηλαδή έχει αρμοδιότητα η Βουλή. «Υπάρχει πιθανότητα να πει κάποιος ναι στη δίωξη ενός από τους δέκα, όταν η επιτροπή δεν έχει διερευνήσει την υπόθεση; Πρέπει να είναι τρελός» είπε, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια.

Αναφερόμενος στην παραπομπή του στην προανακριτική επιτροπή σημείωσε ότι «μια πληροφορία που με αφορούσε η οποία εισφέρθηκε από έναν προστατευόμενο μάρτυρ , την παρέπεμψαν 159 βουλευτές να εξεταστεί, σε αναρμόδια επιτροπή».

«Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό και αφορά μεσαία στελέχη της διοίκησης, γιατρούς, φαρμακοποιούς και όχι πολιτικά πρόσωπα» υπογράμμισε ο πρώην υπουργός και προσέθεσε ότι «αν οι κάλπες στήνονται για τη δημιουργία εντυπώσεων είναι πολύς ντόρος για το τίποτα, γιατί σε ό,τι με αφορά είμαι μέρος της λύσης του προβλήματος της διαφθοράς στο χώρο του φαρμάκου και όχι μέρος του προβλήματος».

Ο Μάριος Σαλμάς κατέληξε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές: «Υπάρχει κάποιος εδώ που έχει πέσει στην αντίληψή του παράληψη ή πράξη μου κατά τη θητεία μου στο υπουργείο Υγείας που ζημίωσε το Δημόσιο, που ωφέλησε τη Novartis, που είχε ύποπτη σχέση με τη Novartis ή οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική εταιρεία;».

Λοβέρδος: Η τελευταία κοινοβουλευτική πράξη μιας ελεεινής πλεκτάνης
Ως την τελευταία κοινοβουλευτική πράξη μιας ελεεινής πλεκτάνης και ενός σχεδίου εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων, χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση ο πρώην υπουργός, βουλευτής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως είπε, αυτό γίνεται με τη θέση των «πολιτικών αντιπάλων» εκτός πολιτικής, με τη μετατροπή τους δηλαδή σε πρόσωπα που αφορούν τον ποινικό νόμο, κι όχι την πολιτική, κι όχι τη Βουλή κι όχι τα κόμματα. Προσέθεσε ότι πρόκειται για «ελεεινή πλεκτάνη», που «εμπεριέχει τα πλέον αποκρουστικά στοιχεία, που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί, που θυμίζουν άλλες, σκοτεινές εποχές και που θα μείνουν στην ιστορία ως ένα μαύρο κεφάλαιο της ελληνικής πολιτικής».

Ο κ. Λοβέρδος, σημείωσε ότι σε αυτό το κεφάλαιο όμως, σήμερα γράφονται μόνο οι πρώτες του σελίδες, γιατί το κυρίως μέρος του θα γραφεί τις μέρες και μήνες όταν «θα αποκαλυφθούν ο αρχηγός, οι υπαρχηγοί, τα μέλη και οι εκτελεστές της σπείρας των παλιανθρώπων, που διοργάνωσαν την ελεεινή αυτή πλεκτάνη».