Όλο τo πόρισμα φωτιά για τη Χρυσή Αυγή

Όλο τo πόρισμα φωτιά για τη Χρυσή Αυγή

Η εγκληματική οργάνωση στρατολογούσε ανήλικους από 14 έως 17 ετών - Στη ΓΑΔΑ  θα παραμείνει κρατούμενος ο Χ. Παππάς. 

Τελευταία Ενημέρωση: 21:00

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων μεταφέρθηκε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς. Η μεταφορά έγινε με συμβατικό αυτοκίνητο, ενώ τα μέτρα ασφαλείας ήταν πιο χαλαρά από χτες. Την ώρα που έμπαινε στο όχημα, ο βουλευτής επικρατείας φώναξε: «Ζήτω η πατρίδα. Ζήτω η Χρυσή Αυγή».

Λίγο πριν μπει στο εισαγγελικό γραφείο, φώναξε προς τους δημοσιογράφους και τα τηλεοπτικά συνεργεία «μην τους πιστεύετε, είναι ψεύτες. Είναι κατοχική κυβέρνηση. Ζήτω ο εθνικισμός». Στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής ασκήθηκε ποινική δίωξη, η ίδια που απαγγέλθηκε και στους υπόλοιπους συλληφθέντες του κόμματος. Η δίωξη αφορά ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση και παράνομη οπλοκατοχή. Ο βουλευτής οδηγήθηκε στον αρμόδιο ανακριτή της υπόθεσης και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη.  Ο κ.Παππάς θα παραμείνει κρατούμενος, όπως και οι συγκατηγορούμενοί του στην υπόθεση, στη ΓΑΔΑ, μέχρι την απολογία του.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο γγ της Χρυσής Αυγής Ν.Μιχαλολιάκος θα απολογηθεί την Τετάρτη αντί της Τρίτης που αρχικώς είχε προγραμματιστεί.

Οι μαρτυρίες των προστατευόμενων μαρτύρων «καίνε» τη Χρυσή Αυγή

Μια ακόμη σύλληψη
Ένα ακόμη άτομο από τους 32 που περιλαμβάνει ο κατάλογος για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής συνελήφθη σήμερα το απόγευμα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των συλληφθέντων στους 22. Δεν έχουν δοθεί, μέχρι στιγμής, στοιχεία του στη δημοσιότητα, ενώ ο συλληφθείς κρατείται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία μέχρι να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες και να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

Δείτε τι δήλωσε το πρωί όταν προσήλθε στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής

Πόρισμα κόλαφος για την δράση της εγκληματικής οργάνωσης
Παράλληλα τα στοιχεία σχετικά με το πόρισμα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, είναι κόλαφος για τη δομή και τη λειτουργία της Χρυσής Αυγής.

Σε αυτό ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρεται στο ιστορικό της οργάνωσης, η οποία όπως τονίζει έχει ιεραρχική-πυραμιδική δομή, με «εξουσία του αρχηγού» κατά το χιτλερικό δόγμα. «Η Χρυσή Αυγή», αναφέρεται στο πόρισμα, «πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας 1980-1990 με τη μορφή κλειστής ολιγάριθμης ομάδας ιδεολογικής επιμόρφωσης ναζιστών. Στη συνέχεια η ομάδα αυτή μετεξελίχθηκε σε πολιτικό σχηματισμό. Από το χρόνο αυτό διαχωρίστηκε το επιχειρησιακό από το πολιτικό τμήμα της οργάνωσης, με το πρώτο να αναλαμβάνει την εκτός γραφείων δράση, δηλαδή, τις βίαιες επιθέσεις εναντίον όσων η οργάνωση θεωρούσε εχθρούς της».

Ο εισαγγελικός λειτουργός επικαλείται το καταστατικό της οργάνωσης στο οποίο ρητώς ορίζεται ο διαχωρισμός των δυο δραστηριοτήτων, με κοινή ηγετική ομάδα και με την εξουσία του αρχηγού «να είναι απόλυτη κατά το χιτλερικό δόγμα Fuhrerprinzip (σ.σ. η αρχή του αρχηγού)», η προσταγή του οποίου προς ενέργεια ή η έγκριση, ακόμη και σε ήσσονος σημασίας δράσεις, ήταν ιερή και αδιαπραγμάτευτη.

Διαβάστε επίσης: Συνδέουν πρόσωπα και γεγονότα για τη Χρυσή Αυγή

Η οργάνωση διαθέτει όπλα
Επισημαίνει, επίσης, ότι η Χρυσή Αυγή, επιλέγει άτομα με γνώσεις στις πολεμικές τέχνες, τα οποία, όπως αναφέρει, εκπαιδεύει σε περιοχές της Αττικής, όπως στη Μαλακάσα, την Μάνδρα και τη Σαλαμίνα. Υπογραμμίζει ακόμη, -γεγονός που φέρονται να επιβεβαιώνουν και οι δυο προστατευόμενοι μάρτυρες, πρώην μέλη της οργάνωσης- ότι η Χρυσή Αυγή χρησιμοποιεί όπλα που φυλάσσονται σε άγνωστους μέχρι στιγμής χώρους.

Στο πόρισμα τονίζεται επίσης ότι κατά τη φιλοσοφία της Χρυσής Αυγής «όσοι δεν ανήκουν στη λαϊκή κοινότητα της φυλής είναι υπάνθρωποι. Στη κατηγορία αυτή ανήκουν ξένοι μετανάστες, ρομά, όσοι διαφωνούν με τις ιδέες τους, ακόμη και άτομα με νοητικά προβλήματα. Η βία για τη Χρυσή Αυγή είναι το μήνυμα και όχι το μέσον επίτευξης των επιδιώξεών τους».

Ως προς τον τρόπο λειτουργίας της οργάνωσης ο κ.Βουρλιώτης επισημαίνει ότι «η εντολή διαβιβάζεται από τον αρχηγό στον υπαρχηγό και στη συνέχεια από τον τελευταίο στους κατά σειρά κατώτερους στην ιεραρχία, μέχρι την τελική υλοποίησή της».

Διαβάστε ακόμη: Ξέσπασμα του Μίκη Θεοδωράκη για τη Χρυσή Αυγή (βίντεο)