Το ταξίδι ενός σαπουνιού από την Κρήτη μέχρι τη Ρωσία

Το ταξίδι ενός σαπουνιού από την Κρήτη μέχρι τη Ρωσία

Αρκάδι: Αυστραλοί και Ρώσοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο πράσινο σαπούνι.

Πείσμα και αποφασιστικότητα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των Κρητικών. Όταν τους μπει κάτι στο μυαλό δεν τους το βγάζεις με τίποτα και είναι ικανοί να φέρουν τον κόσμο ανάποδα για να το κάνουν πράξη. Αντίστοιχη είναι και η ιστορία της σαπωνοποιίας Αρκάδι η οποία ήρθε στη ζωή το 1946 από τον Γεώργιο Μαλικούτη, εγγονό του Νικόλαου Μαλικούτη, οπλαρχηγού ανατολικών επαρχιών του Νομού Ρεθύμνου που αποτέλεσε ιστορική και ηρωική μορφή του νησιού.

Ο Γεώργιος Μαλικούτης έζησε στην Κρήτη μέχρι την ηλικία των 18 ετών και αφού τελείωσε τις σπουδές του, μπάρκαρε με ένα καΐκι και βρέθηκε στη Μασσαλία, την πόλη του σαπουνιού. Αν και οι σπουδές του είχαν άλλο προσανατολισμό, καθώς σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ και εμπόριο-οινολογία στην École Supérieure de Commerce στο Μονπελιέ, επιστρέφει στην Ελλάδα το 1928 και μερικά χρόνια αργότερα, το 1946, ιδρύει τη σαπωνοποιία με την επωνυμία «Αρκάδι».

Διαβάστε ακόμη: Η εταιρεία που δίνει χρώμα σε όλο τον κόσμο

Πώς προέκυψε όμως το όνομα Αρκάδι; Επειδή την εποχή εκείνη ήταν σύνηθες φαινόμενο η χρήση τοπωνύμιων, η ονομασία προήλθε από τη Μονή Αρκαδίου στο νομό Ρεθύμνου. Ήταν ένας τόπος ευλογημένος ο οποίος έβριθε από ελαιόδεντρα. Η εταιρεία ξεκίνησε φτιάχνοντας, από τα ελαιόλαδα της περιοχής που έμεναν αδιάθετα λόγω υψηλής οξύτητας, λευκό σαπούνι σε μεγάλες άσπρες πλάκες καθώς και σε νιφάδες, διαφοροποιώντας τα προϊόντα της από την παραγωγή πράσινου σαπουνιού που κατέκλυζε την ελληνική αγορά.

Το αρχικό σαπωνοποιείο διατηρείται μέχρι σήμερα στο παλαιό λιμάνι του Ρέθυμνου, αλλά η παραγωγή πλέον γίνεται από το εργοστάσιο της εταιρείας στον Ασπρόπυργο Αττικής. Στο τιμόνι της επιχείρησης βρίσκεται η Μαρία Μαλικούτη, εγγονή του Γιώργου Μαλικούτη και τρίτης γενιάς επιχειρηματίας που συνεχίζει την παράδοση της οικογενειακής επιχείρησης.

Εκτός από τη σκόνη πλυντηρίου Αρκάδι που ήταν καινοτόμα για τα ελληνικά δεδομένα και μπήκε πρόσφατα στην εγχώρια αγορά, η διοίκηση της εταιρείας δεσμεύεται ότι θα δούμε νέας τεχνολογίας προϊόντα που θα εκπλήξουν τους καταναλωτές και θα αφορούν κυρίως το πλύσιμο.

Διαβάστε ακόμη: Η MLS επιμένει ελληνικά

Σε ένα κλάδο που επιδέχεται αλλαγές και  τα μερίδα αλλάζουν διαρκώς η Μαρία δίνει τη δική της ερμηνεία στις εξελίξεις που συντελούνται και συμβάλλουν στη δημιουργία ολοένα και περισσότερων εταιρειών, τα προϊόντα των οποίων βασίζονται στο ελληνικό λάδι. «Δεν μας επηρεάζει αρνητικά το γεγονός ότι μέσα στην κρίση γεννήθηκαν εταιρείες των οποίων τα καθαριστικά έχουν ως βασικό συστατικό το λάδι ελιάς. Αυτό που παράγουμε είναι Ελλάδα. Η ελιά είναι φυσικό προϊόν και υπάρχει άφθονη στην ελληνική γη. Δυστυχώς έπρεπε να φτάσει η κρίση για να το θυμηθούμε». Δεν τη φοβίζει ο ανταγωνισμός και για το λόγο ότι τα προϊόντα «Αρκάδι» υπόκεινται διαρκώς σε ελέγχους από το εξωτερικό.

Αν και φύσει αισιόδοξη η Μαρία βλέπει αυτή τη στιγμή το ποτήρι μισοάδειο καθώς διαπιστώνει πως τα  πράγματα δεν είναι καλύτερα στην ελληνική οικονομία. Κατά τη γνώμη της οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να προσπαθήσουν από μόνες τους να βγουν από τον κυκεώνα της κρίσης καθώς το μέλλον εξακολουθεί και είναι αβέβαιο. Μονόδρομος και για τη δική της επιχείρηση είναι οι αγορές του εξωτερικού. «Το εξωτερικό αποτελεί την μόνη προοπτική για όσους θέλουν να μεγαλώσουν την επιχείρησή τους. Η Ελλάδα είναι μικρή και περιορισμένη αγορά».

Το Αρκάδι, που αγάπησαν μικροί και μεγάλοι και συνδέθηκε με την βρεφική κυρίως ηλικία αφού είναι 100% φυσικό και βιοδιασπώμενο σαπούνι, έχει παρουσία σε Κύπρο και Αυστραλία και μέσα στο 2014 θα τοποθετηθεί στη ρωσική αγορά. Είναι ένα προϊόν φυσικό προς το περιβάλλον και η εταιρεία προβάλει την οικολογική της συνείδηση μέσω της λειτουργίας ενός συντονισμένου προγράμματος ανακύκλωσης συσκευασιών και λοιπών ανακυκλώσιμων υλικών παραγωγής. Όπως επισημαίνει η Μαρία, αυτό για το οποίο αισθάνονται περήφανοι στην εταιρεία είναι το γεγονός ότι η φιλοσοφία και οι αξίες έχουν μείνει αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου.