Τι δεν κάνουμε όσο είμαστε online

Τι δεν κάνουμε όσο είμαστε online

Αμερικανική έρευνα δείχνει τι χάνουμε από τη ζωή μας όσο σερφάρουμε στο διαδίκτυο.

Πόσα πράγματα στερείται κάποιος όταν περνάει ατελείωτες ώρες στο διαδίκτυο; Ύπνος, φίλοι , παραγωγικότητα είναι μόνο μερικά από αυτά που δείχνουν τα ευρήματα της έρευνας του Ινστιτούτου Τεχνολογικής Πολιτικής της Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με την μελέτη με την ονομασία «Τι δεν κάνουμε όσο είμαστε online», για κάθε ώρα που ένας άνθρωπος περνάει στο διαδίκτυο, εργάζεται κατά μέσο όρο 16 λεπτά λιγότερα. Ακόμα, για κάθε μια ώρα online, κανείς χάνει επτά λεπτά ύπνου τα βράδια, ενώ περνάει 17 λεπτά λιγότερα στον «έξω» κόσμο (τον πραγματικό). Επίσης, διαπιστώνεται πως μετά το 2006, τουλάχιστον στις ΗΠΑ (αλλά κάτι ανάλογο προφανώς συμβαίνει και στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες) οι άνθρωποι περνάνε συνολικά 18 λιγότερες ημέρες τον χρόνο με παρέες φίλων (δια ζώσης και όχι ηλεκτρονικές).

Όπως είπε ο επικεφαλής της μελέτης Σκοτ Γουόλστεν, η νέα έρευνα αναδεικνύει τις οικονομικές και άλλες επιπτώσεις του διαδικτύου από την αρνητική οπτική γωνία, καθώς κάθε ώρα online αναπόφευκτα γίνεται σε βάρος κάποιας άλλης δραστηριότητας. Έτσι, για παράδειγμα, για κάθε online λεπτό οι άνθρωποι παρακολουθούν κατά μέσο όρο 0,28 λιγότερα λεπτά τηλεόραση, πράγμα που ισοδυναμεί με 16,8 λεπτά την ώρα.

Διαβάστε ακόμη: Ο φόβος του ανθρώπου μακριά από τα social media

Εξάλλου, όσο πιο νέος είναι ο «σέρφερ» του Ίντερνετ, τόσο λιγότερο διαβάζει τα μαθήματά του. Για παράδειγμα, στην ηλικία των 15 έως 19 ετών, ο μέσος έφηβος, κυρίως εξαιτίας του «κολλήματος» στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Twitter κ.α.), για κάθε online λεπτό χάνει σχεδόν 0,3 λεπτά σχολικής μελέτης.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Τεχνολογικής Πολιτικής, η ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη online δραστηριότητα (22,5%) και ακολουθούν σε απόσταση τα online βιντεοπαιγνίδια (9,8%).