Τι ήξερε ο Τσακαλώτος και δεν το είπε στον Τσίπρα;

Τι ήξερε ο Τσακαλώτος και δεν το είπε στον Τσίπρα;
Newly-appointed Finance Minister Euclid Tsakalotos looks on during his swearing in ceremony as Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) stands next to him at the Presidential Palace in Athens, Greece July 6, 2015. Greece's top negotiator in aid talks with creditors, Euclid Tsakalotos, sworn in as finance minister on Monday after the resignation of Yanis Varoufakis.

Μια δήλωση που προκάλεσε αμηχανία, το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και η διαπραγμάτευση. 

Όλα ξεκίνησαν όταν λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για ύφεση στο δ’ τρίμηνο του 2016 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο τόνιζε ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έπειτα από 7 χρόνια καταστροφικής ύφεσης η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτή η αδήριτη πραγματικότητα μας υποχρεώνει να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, γιατί η επόμενη μέρα είναι ήδη εδώ».

«Μα καλά ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ»; ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος για να απαντήσει ότι δεν τα γνώριζε, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ είναι ανεξάρτητη Αρχή και δεν υποχρεούται να ενημερώνει κανέναν.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, δεν ήξερε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ «και πώς θα μπορούσε να τα γνωρίζει αφού η υπηρεσία είναι ανεξάρτητη αρχή και ανακοινώνει τα αποτελέσματα της χωρίς να τα συζητάει».

Ερωτηθείς εν συνεχεία αν «ο υπουργός Οικονομικών δεν το γνώριζε ούτε αυτός;» απάντησε: «Να ρωτήσετε τον υπουργό Οικονομικών. Δεν το ξέρω εγώ αυτό».

Βέβαια μετά από αυτή τη δήλωση και τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν για νέα σύννεφα στις σχέσεις Τσακαλώτου – Μαξίμου, έσπευσε ο ίδιος να υποβαθμίσει το θέμα.

«Μετά το αποτυχημένο “Τσίπρας vs Τσακαλώτος” φαίνεται πως περνάμε στο sequel: “Τζανακόπουλος vs Τσακαλώτος”. Ούτε αυτό θα κόψει εισιτήρια», έγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ανάρτηση του στο Twitter.

Χθες στέλεχος της ομάδας των 53, άτυπος επικεφαλής της οποίας είναι ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον ΣΚΑΙ δήλωσε πως παραμένει «μετέωρο» το επόμενο βήμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο κυβερνητικό σχήμα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το στέλεχος των 53 αναγνώρισε ότι όντως υπήρξε δυσαρέσκεια του υπουργού μετά το Eurogroup, καθώς «η τακτική υψηλών τόνων που ακολούθησε το Μαξίμου δεν βοήθησε ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό».

Το στέλεχος των 53 ευελπιστεί πάντως ότι θα αλλάξει το κλίμα. «Το απεύχομαι να φύγει» δήλωνε χαρακτηριστικά, μεταφέρονται στον σταθμό μας ένα διάλογο που είχε με τον κ. Τσακαλώτο. Όπως ανέφερε, τού είπε ότι «πρέπει να το πάει μέχρι το τέλος του προγράμματος», δηλαδή τουλάχιστον έως τον Αύγουστο του 2018

Σε κυβερνητικά στελέχη υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι τη συμβίωση των δυο πλευρών δένει αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση, επομένως «θα πάνε μέχρι το τέλος».

Κυβερνητικό στέλεχος εντούτοις εκτιμούσε ότι ενδεχομένως οι δρόμοι Τσίπρα – Τσακαλώτου να χωρίσουν από τη στιγμή που θα λήξει αυτός ο κύκλος της αξιολόγησης.