Το διαδίκτυο και οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις

Το διαδίκτυο και οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις

Η μορφή εργασίας που κερδίζει έδαφος ανά τον κόσμο είναι το λεγόμενο crowdwork.

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο δουλειάς και τις εργασιακές σχέσεις φέρνουν οι νέες μορφές απασχόλησης που αναπτύσσονται διεθνώς αλλά και στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών πλατφορμών παροχής υπηρεσιών.

Το νέο μοντέλο περιλαμβάνει από εξειδικευμένες εργασίες (π.χ. μεταφράσεις, ανάλυση δεδομένων, προγραμματισμό) που πληρώνονται καλά, μέχρι λίγα λεπτά ή λίγα ευρώ για συμμετοχή σε δημοσκοπήσεις και έρευνες αγοράς, ενώ προκαλεί ήδη αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων (ΓΣΕΕ).

Οι νέες μορφές απασχόλησης αποτελούν το αντικείμενο μελέτης που εκπόνησαν οι κ.κ. Χάρης Κυριαζής και Χρήστος Ιωάννου, σύμβουλοι της διοίκησης του ΣΕΒ για εργασιακά θέματα με αφορμή το συνέδριο με θέμα «Το μέλλον της εργασίας μετά το μνημόνιο» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.

Η μορφή εργασίας που κερδίζει έδαφος ανά τον κόσμο είναι το λεγόμενο crowdwork: ηλεκτρονικές πλατφόρμες φέρνουν σε επαφή εργοδότες και εργαζόμενους οι οποίοι αναλαμβάνουν έναντι προσυμφωνημένης αμοιβής και με την καταβολή συνήθως μιας προμήθειας στην πλατφόρμα, να εκτελέσουν μια εργασία.

Συνήθεις εργασίες που ανατίθενται μέσω αυτής της διαδικασίας είναι μεταφράσεις, υποτιτλισμός κινηματογραφικών ταινιών, ανάλυση δεδομένων, δημιουργία προγραμμάτων ή και συμμετοχή σε έρευνες, δημιουργία και αξιολόγηση σχεδίων (design) για προϊόντα, κτίρια, κλπ.

Φυσικά, καθώς λείπει η προσωπική επαφή μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου (οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται όχι μόνο σε διαφορετικές χώρες αλλά και σε διαφορετικές ηπείρους) χρειάζεται προσοχή για την εξασφάλιση καταβολής της αμοιβής.

Στη Μ. Βρετανία έχουν αναπτυχθεί οι συμβάσεις απασχόλησης μηδενικών ωρών (zero hours contracts) στο πλαίσιο των οποίων ο εργοδότης έχει το δικαίωμα (όχι υποχρέωση) να αναζητήσει τις υπηρεσίες του συμβαλλόμενου εργαζόμενου, ο οποίος έχει δικαίωμα να αποδεχθεί αλλά και να αρνηθεί την πρόταση. Συνολικά ο εργαζόμενος μπορεί να εργαστεί από μηδέν έως 48 ώρες ενώ αν δεν ανταποκριθεί, ο εργοδότης μπορεί να απευθυνθεί στον επόμενο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ