Τρεις Πρόεδροι της Δημοκρατίας που δεν περίμενε κανείς

Τρεις Πρόεδροι της Δημοκρατίας που δεν περίμενε κανείς

Πώς η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η συναίνεση των κοινοβουλευτικών κομμάτων επετεύχθη σε πρόσωπα που κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα πνεύματα οξύνονται με αφορμή το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Πολλές φορές στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας μετά τη δικτατορία η Βουλή πέρασε από αναταράξεις προκειμένου να εκλεχθεί τελικά Πρόεδρος, ενώ οι διεργασίες και το πολιτικό παρασκήνιο ήταν πάντα πλούσιο και γεμάτο εκπλήξεις.

Το ελληνικό παράδοξο είναι πως ιστορικά οι επιλογές που θα φάνταζαν εύκολη διαδικασία πέρασαν δια πυρός και σιδήρου ενώ άλλοι υποψήφιοι που κανείς δεν θα μπορούσε να υποψιαστεί βρήκαν τις απαραίτητες συναινέσεις στην ελληνική Βουλή και ορκίστηκαν με τον όρκο του Πρώτου πολίτη της χώρας.

Η πρώτη και τελευταία μη-πολιτική επιλογή

Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο πρεσβύτερος παραιτούνταν από τη θέση του Προέδρου Δημοκρατίας εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου να μην τον στηρίξει, λίγοι θα μπορούσαν ίσως να προβλέψουν πως Πρώτος Πολίτης της χώρας θα αναδεικνυόταν ο δικαστικός και αντιστασιακός Χρήστος Σαρτζετάκης.

Η κίνηση του τότε αρχηγού του ΠΑΣΟΚ απεδείχθη ιδιαίτερα έξυπνη, αφού βρήκε ευρεία αποδοχή στο ΚΚΕ που στήριξε την υποψηφιότητα Σαρτζετάκη και έτσι ανέδειξε τον τελευταίο με 180 βουλευτές στην Γ’ ψηφοφορία.

Μάλιστα, ενώ η Νέα Δημοκρατία με αρχηγό πλέον τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, είχε ανακοινώσει πως θα προσπαθούσε να καθαιρέσει τον νεοεκλεγέντα από τη Βουλή πρόεδρο.

Ο δικαστικός όμως, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση της δολοφονίας Λαμπράκη πριν τη Χούντα, έτυχε της ευρείας αποδοχής των πολιτών, με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν 70% θετικών γνωμών.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr