Βαρουφάκης: Η Ευρωζώνη θα πεθάνει, αν δεν αλλάξει

Βαρουφάκης: Η Ευρωζώνη θα πεθάνει, αν δεν αλλάξει

«Αν προσπαθήσουμε σήμερα να κάνουμε όπισθεν, θα βρεθούμε προ δυσάρεστου απροόπτου».

Συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» παραχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο Υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας σημείωσε: «Η Ελλάδα μπορεί χωρίς νέο δάνειο, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους της» και εξήγησε πως έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις στο παρασκήνιο.

Κάνοντας λόγο για την επίθεση που φέρεται να δέχεται από τους Ευρωπαίους ομολόγους του, σχολίασε: «Σε προσωπικό επίπεδο το κλίμα ήταν πολιτισμένο. Σε πολιτικό επίπεδο βέβαια η θέση της ελληνικής κυβέρνησης αντιμετωπίστηκε με μια εχθρότητα που ξένισε ακόμα και τους ιθύνοντες της Ε.Ε.» και παράλληλα διέψευσε πως ακούστηκαν στο Eurogroup της 24ης Απριλίου οι χαρακτηρισμοί που γράφτηκαν (χαρτοπαίκτης, ερασιτέχνης κλπ). Ανέφερε, ωστόσο, πως αντιμετώπισε σε προσωπικό επίπεδο ένα μιντιακό περιβάλλον το οποίο γινόταν ολοένα και πιο εχθρικό όσο πλησίαζε το τέλος της περιόδου-γέφυρας που εξασφαλίστηκε την 20ή Φεβρουαρίου.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «παράταιρους εταίρους» του δανειστές της χώρας και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «σημαντικό πολιτικό αντίπαλο». Αναφερόμενος στην αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας εξήγησε πως οι σχέσεις του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι άριστες και προσέθεσε: «Αναβάθμιση έγινε. Όλων μας. Η φήμη ότι υποβαθμίστηκα και αντικαταστάθηκα στη διαπραγματευτική διαδικασία είναι καταδικασμένη να φθίνει όσο εκτίθεται στο φως της δημοσιότητας».

Ερωτηθείς για το μέλλον την Ευρωζώνης ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε: «Η Ευρωζώνη αν δεν αλλάξει δεν μπορεί να επιβιώσει. (…) Καμία χώρα δεν έπρεπε να εισέλθει σ’ ένα τόσο σαθρά δομημένο κοινό νόμισμα, ιδίως μια χώρα βαθιά ελλειμματική όπως η δική μας. (…) Το μονοπάτι που μας οδήγησε εντός της ΟΝΕ δεν υπάρχει πια. Αν προσπαθήσουμε σήμερα να κάνουμε όπισθεν, θα βρεθούμε προ δυσάρεστου απροόπτου».