Βαθαίνει η κρίση στις σχέσεις Γαλλίας – Ιταλίας με αφορμή το μεταναστευτικό

Βαθαίνει η κρίση στις σχέσεις Γαλλίας – Ιταλίας με αφορμή το μεταναστευτικό
epa06836230 Italian Prime Minister Giuseppe Conte (L) and French President Emmanuel Macron (C) talk as they attend the informal meeting on migration and asylum issues in Brussels, Belgium, 24 June 2018. European Commission President Jean-Claude Juncker hosts the gathering ahead of a full summit of all 28 European Union leaders to overhaul the EU asylum system on June 28. EPA/YVES HERMAN / POOL

Η Ρώμη δεν είναι σε θέση να δίνει μαθήματα συμπεριφοράς στο Παρίσι, δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας.

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας δήλωσε ότι το διεθνές δίκαιο υποχρεώνει την Ιταλία να επιτρέψει στο σωστικό πλοίο Lifeline την είσοδο σε λιμάνι της χώρας και ότι η Ρώμη δεν είναι σε θέση να δίνει μαθήματα συμπεριφοράς στο Παρίσι.

Μεταφέροντας περισσότερους από 230 μετανάστες, το πλοίο MV Lifeline παραμένει σε διεθνή ύδατα, στη Μεσόγειο– το δεύτερο σωστικό πλοίο τις τελευταίες εβδομάδες – γεγονός που αποκαλύπτει το βαθύ ρήγμα στους κόλπους της Ευρώπης σχετικά με τον καταμερισμό των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών.

“Η γενναιοδωρία της Γαλλίας δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανέναν και δεν μπορεί ο κ. Σαλβίνι, ο οποίος απαγορεύει την είσοδο στα λιμάνια του (στους μετανάστες)…να δίνει μαθήματα στη Γαλλία”, δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2 η υπουργός Ναταλί Λουαζό.

Η ίδια είπε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τις χώρες μέλη της ΕΕ, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, όπου συνήθως καταφεύγουν πρώτα οι πρόσφυγες κυρίως από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, τους διωγμούς και την φτώχεια.

Πρόσθεσε επίσης ότι το διεθνές δίκαιο είναι ξεκάθαρο για το πού θα πρέπει να κατευθυνθεί το Lifeline: “Ελλιμενίζεσαι στο πλησιέστερο λιμάνι. Το πλησιέστερο λιμάνι βρίσκεται στη νότια Ιταλία. Αυτό δεν βολεύει όλους αλλά ισχύει βάσει του διεθνούς δικαίου”.

Η ένταση προκλήθηκε την ώρα που οι Eυρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν χθες να βρουν μια λύση στην κρίση στο μεταναστευτικό, η οποία έχει αποδυναμώσει την ενότητα της ΕΕ, απειλεί με κατάρρευση την κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία, ενώ υπονομεύει και τον ευρωπαϊκό χώρο ελεύθερης διέλευσης Σένγκεν.

Πριν από την χθεσινή μίνι σύνοδο για το μεταναστευτικό η Ρώμη κατηγόρησε για “αλαζονεία” τον Εμανουέλ Μακρόν με τον ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι να καλεί τον γάλλο πρόεδρο να επιδείξει “γενναιοδωρία” στην πολιτική του στο μεταναστευτικό.

Στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 28-29 Ιουνίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν στην περαιτέρω ενίσχυση των εξωτερικών τους συνόρων και στη μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση ξένων χωρών ώστε να αποτρέπονται οι επίδοξοι πρόσφυγες να ξεκινούν μέσω θαλάσσης για την Ευρώπη.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις για επίτευξη συμφωνίας ως προς τον καταμερισμό του βάρους των προσφύγων.

Τα σχόλια της Λουαζό υπογραμμίζουν την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Μακρόν και την νέα αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση της Ιταλίας εξαιτίας του μεταναστευτικού.

Απηχώντας τον Μακρόν το σαββατοκύριακο, η Λουαζό είπε ότι η Ευρώπη δεν βιώνει μια μεταναστευτική κρίση της ίδιας έκτασης με εκείνη του 2015 και ότι η σημερινή κρίση είναι πολιτικά υποκινούμενη.

“Υπάρχει πολιτική κρίση επειδή οι λαϊκιστές στην Ευρώπη, τα μέλη των κυβερνήσεων συμμαχίας ή οι επικεφαλής κυβερνήσεων, χρησιμοποιούν την μετανάστευση για να κάνουν δύσκολη τη ζωή της ΕΕ επειδή μισούν την ΕΕ”, πρόσθεσε η Λουαζό.