Η απειλή της Πορτογαλίας επιστρέφει για την Ευρωζώνη

Η απειλή της Πορτογαλίας επιστρέφει για την Ευρωζώνη

Ιστορική στιγμή για την Αριστερά στην Πορτογαλία- Σε αναμονή οι επενδυτές.

Η συμφωνία των αριστερών δυνάμεων της Πορτογαλίας, συμπεριλαμβανομένου του κομμουνιστικού κόμματος της χώρας, για τη δημιουργία ενός κυβερνητικού συνασπισμού κατά της λιτότητας φέρνει ραγδαίες αλλαγές στη χώρα. Το βράδυ της Δευτέρας, θα διεξαχθεί στο πορτογαλικό κοινοβούλιο ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης και ήδη οι αγορές στέλνουν σήμα: το επιτόκιο των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων αυξήθηκε το πρωί από το 2,67% σε 2,77%.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Πέντρο Πάσος Κοέλιο έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο κατά τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και αναμένεται πλέον να αντικατασταθεί από μία σοσιαλιστική κυβέρνηση. Το κείμενο του προγράμματος διακυβέρνησης του νέου-όπως όλα δείχνουν-κυβερνητικού συνασπισμού καλεί τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας σε τερματισμό της λιτότητας, παράλληλα με την τήρηση των διεθνών υποχρεώσεων της Πορτογαλίας.

Το κείμενο αυτό προβλέπει για το 2016 δημόσιο έλλειμμα 2,8% του ΑΕΠ, τηρώντας τις προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής συνθήκης. Παράλληλα, προτείνεται η κατάργηση της επιπλέον φορολόγησης κατά 3,5% των εισοδημάτων, αλλά και των περικοπών στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Διαβάστε επίσης: Πορτογαλία: Ραγδαίες εξελίξεις «ρίχνουν» την κυβέρνηση δεξιάς μειοψηφίας