Αγωνία για φόρους και προαπαιτούμενα

Αγωνία για φόρους και προαπαιτούμενα
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ Ε

Την προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα προσπαθεί να προλάβει το ΥΠΟΙΚ επιχειρώντας να κερδίσει χρόνο για τα προαπαιτούμενα της δόσης.

Τάσος Δασόπουλος

Διπλή δοκιμασία για την πρόοδο των προαπαιτούμενων και φόρους 2,8 δισ. που θα πρέπει να εισπραχθούν μέχρι και την Παρασκευή, περνάει μέσα στην εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο, το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό, αν το πρόγραμμα θα προχωρήσει κανονικά ή θα έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Την προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα προσπαθεί να προλάβει το υπουργείο οικονομικών, επιχειρώντας να κερδίσει μέχρι και την Πέμπτη το μεγαλύτερο μέρος του χαμένου χρόνου από τον περασμένο Ιούνιο για τα προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δις ευρώ.

Αύριο, αναμένεται να ψηφιστεί στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή στην Βουλή και κλείνει τα οκτώ από τα 15 προαπαιτούμενα.

Τα τρία αφορούν το ασφαλιστικό, τέσσερα το πακέτο της ενέργειας και ένα αφορά τις ΔΕΚΟ που θα μεταφερθούν τελικά στην διαχείρισης του τέταρτου κλάδου του νέου υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ.

Στα ολοκληρωμένα μέτρα, περιλαμβάνεται η τελική σύμβαση για το Ελληνικό που κυρώθηκε την Πέμπτη από την Βουλή, η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και τα δύο προαπαιτούμενα που αφορούν την ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας δημοσίων εσόδων.

Ανοιχτά μένουν τρία θέματα τα δύο εκ των οποίων είναι κεφαλαιώδους σημασίας για να κλείσει οριστικά η πρώτα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος: Το πρώτο είναι η στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων και το δεύτερο ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών.

Μαζί με αυτά εκκρεμεί και ο διαγωνισμός για την σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

Για το πρώτο (αυτό που αφορά το ταμείο) τηρείται σιγήν ιχθύος μέχρι στιγμής από το οικονομικό επιτελείο παρά το γεγονός ότι υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι θα κλείσει από την περασμένη Δευτέρα. Στο θέμα των τραπεζών, η διαδικασία έχει ξεκινήσει και όλοι εύχονται ότι θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου.

Πάντως αν μέχρι και την Πέμπτη δεν έχει κλείσει οριστικά το θέμα του υπερ-ταμείου θεωρείται σχεδόν απίθανο η ομάδα εργασίας της Ευρωομάδας (EWG )να δώσει μια κατ αρχήν έγκριση για την εκταμίευση της δόσης. Αν το θέμα κλείσει μαζί με τις τράπεζες μέχρι και τις 9 Οκτωβρίου υπάρχει χρόνος να γίνει μια έκτακτη σύνοδος του συμβουλίου τεχνοκρατών ώστε να υπάρχει θετική εισήγηση στο συμβούλιο υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Διαφορετικά η Ελλάδα θα δώσει άλλη μια μάχη με το χρόνο για την ολοκλήρωση του πακέτου των προαπαιτούμενων πριν το τέλος Οκτωβρίου ώστε η δόση και η επίσημη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης να γίνει σε έκτακτες συνεδριάσεις των οργάνων της Ευρωζώνης.

Αγωνία και για τα έσοδα

Το ίδιο κρίσιμο με την πιστοποίηση ή μη της ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων θεωρείται και το θέμα της πορείας των εσόδων ειδικά για τον μήνα Μάιο που αποτελέσει ένα πραγματικό τέστ αντοχής για τους φορολογούμενους αφού μέχρι την Παρασκευή πληρώνονται μαζί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ με στόχο την είσπραξη φόρων συνολικού ύψους 1,8 δις ευρώ.

Το αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου θα αποτελέσει δείγμα για το να τελικά θα επιτευχθεί ο στόχος της είσπραξης επιπλέον άμεσων φόρων ύψους περίπου 8 δις ευρώ από τώρα ως το τέλος του χρόνου.

Με δεδομένα τα αποτελέσματα του Ιουλίου , όταν με την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρους εισοδήματος ,τα έσοδα του μήνα παρουσίασαν υστέρηση 350 εκ ευρώ, στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν η όποια απόκλιση να καλυφθεί με υπερείσπραξη από τον ΕΝΦΙΑ ! Τούτο με δεδομένο ότι 1.033 .000 φορολογούμενοι έχουν χρεωστικό μέχρι 50 ευρώ είναι πολύ πιθανό να θελήσουν να εξοφλήσουν το σύνολο του φόρου όπως έκαναν και το 2015.

Μάλιστα από την ΓΓΔΕ τονίζουν ότι τέτοια κίνηση υπήρξε από τα τέλη Αυγούστου (εξ ού και η υπέρβαση κατά 62 εκατ. ευρώ ων εσόδων για τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού) αλλά και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.

Με βάση την κατανομή των πληρωμών του φόρους ακινήτων σε πέντε δόσεις 5.323.649 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι επωμίζονται άθροισμα ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου 3,26 δισ. ευρώ.

Συνεπώς ο στόχος για το πρώτο μήνα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ είναι να εισπραχθούν περίπου 650 εκ ευρώ κάθε μήνα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιανουαρίου του 2017. Ο.τι παραπάνω εισπραχθεί θα προστεθεί στην υπέρβαση εσόδων ύψους 464 εκ ευρώ που καταγράφεται στον οκτάμηνο Ιανουαρίου Αυγούστου.

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τι θα γίνει με την καταβολή των 1,15 δισ. ευρώ που αφορά την δόση του φόρους εισοδήματα αφού η πρώτη δόση άφησε μεγάλες υστερήσεις . Η ανησυχία για την πληρωμή των φόρων ειδικά για τον Σεπτέμβριο βρίσκεται στο γεγονός ότι σε σχέση με τον Ιούλιο , τον Σεπτέμβριο οι οικογενειακοί προϋπολογισμού είναι εξαιρετικά επιβαρυμένοι λόγω του ανοίγματος των σχολείων και των συσσωρευμένων υποχρεώσεων μετά το τέλος του καλοκαιριού.

Πηγή: news247.gr