Γιατί οι ειδικοί έκαναν λάθος με τον Τραμπ – και τις αγορές

Γιατί οι ειδικοί έκαναν λάθος με τον Τραμπ – και τις αγορές
epa05465090 (FILE) A file photo dated 21 July 2016 showing US Republican nominee for President Donald Trump delivering remarks in the Quicken Loans Arena on the final day of the 2016 Republican National Convention in Cleveland, Ohio, USA. Trump delivered an economic speech at the Detroit Economic Club in Detroit, USA, on 08 August 2016, outlining his plans to stimulate the current low economic growth in USA. Trump said if elected president, he would lower income and corporate tax rates and cut regulation. EPA/SHAWN THEW

Οι πολιτικοί αναλυτές δεν ήταν οι μόνοι που έσφαλαν το βράδυ των εκλογών.

του Στίβεν Γκάντελ

Την Τρίτη, η Bridgewater Associates, το μεγαλύτερο κεφάλαιο αντιστάθμισης στον κόσμο, είπε στους πελάτες της ότι αν κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones θα χάσει 10%, ή λίγο περισσότερο από 1.900 μονάδες.

Και δεν ήταν η μόνη. Η Citigroup προέβλεψε μια πτώση 3% με 5%, του S&P 500 αν κέρδιζε ο Ντόναλντ Τραμπ. Και οι στρατηγικοί σχεδιαστές της τράπεζας δήλωναν ότι η πτώση θα συνέβαινε αμέσως. Η Goldman Sachs επίσης προέβλεπε μια μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο και μια βουτιά στην ισοτιμία του μεξικανικού πέσο κατά περίπου 25%. Και υπήρξε μια στρατιά άλλων εμπειρογνωμόνων της αγοράς και ειδικών επί των μετοχών που προέβλεπαν το ίδιο πράγμα.

Μετά από μια δύσκολη νύχτα καθώς έβγαιναν τα αποτελέσματα των εκλογών, οι αγορές έκαναν μια τεράστια μεταστροφή την Τετάρτη το πρωί, όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη. Οι μετοχές στις ΗΠΑ ήταν σταθερά σε υψηλότερα επίπεδα στις τελευταίες συναλλαγές, με τον Dow Jones Industrial Average να κερδίζει λίγο πάνω από 150 μονάδες, ή περίπου 2025 μονάδες υψηλότερα από το σημείο όπου προέβλεπε η Bridgewater την Τετάρτη.

Μάλιστα, η Goldman είχε αποστείλει νέα ενημέρωση στους πελάτες της με την πρόβλεψη για το τι θα συμβεί στο χρηματιστήριο μετά από μια νίκη του Τραμπ, αφότου συντελέστηκε η πραγματική νίκη του στις εκλογές. Τα συμπέρασμά τους: τίποτα το νέο. Η Goldman δήλωνε ότι η αγορά είναι πιθανό να κλείσει το έτος 2% χαμηλότερα από το σημερινό επίπεδο, ακριβώς όπως προέβλεπε και πριν. Το προχθεσινό άλμα των 150 μονάδων: Δεν το είχε προβλέψει.

Αυτά τα διαγράμματα δείχνουν γιατί ο Τραμπ νίκησε την Κλίντον

Γιατί, λοιπόν, οι παρατηρητές της αγοράς να εκτιμήσουν τόσο λανθασμένα τη νίκη του Τραμπ; Η συχνά επαναλαμβανόμενη λέξη ως προς το γιατί οι μετοχές θα κατέρρεαν αν κέρδιζε ο Τραμπ ήταν η «αβεβαιότητα». Αλλά οι παρατηρητές της αγοράς δεν υπολόγιζαν σε ένα πράγμα: Ενώ ο Τραμπ φέρνει νέες αβεβαιότητες, η νίκη του απαντά, επίσης, σε μία από τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες που αντιμετωπίζει η αγορά, δηλαδή ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος.

Επιπλέον, η πολιτική του Τραμπ δεν είναι τόσο απρόβλεπτη όσο πιστεύουν οι άνθρωποι και αν ληφθεί σοβαρά υπόψη, θα μπορούσε πραγματικά να είναι καλή για τη χρηματιστηριακή αγορά. Ο Τραμπ έχει πει ότι θέλει να μειώσει τους φόρους για όλους, αλλά ιδιαίτερα για τους πλούσιους και τις επιχειρήσεις. Αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ καλό για τη χρηματιστηριακή αγορά. Η μείωση των φόρων για τους πλούσιους σημαίνει περισσότερα χρήματα στο χρηματιστήριο. Και η μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις σημαίνει υψηλότερα εταιρικά κέρδη, τα οποία θα αυξήσουν την αξία των μετοχών.

«Trumponomics»: Οι αγορές μετά την εκλογή Τραμπ, τα επιτόκια και τα δεδομένα του αμερικανικού «exit»

Ένα άλλο μεγάλο γεγονός που φαίνεται να μην εκτιμήθηκε σωστά από τους ειδικούς ήταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Πλέον φαίνεται ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν βρίσκεται στο τραπέζι, δεδομένου ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι πιθανό να θεωρεί ότι η πολιτική του Τραμπ θα προσθέσει κίνδυνο για την οικονομία των ΗΠΑ και τις παγκόσμιες αγορές. Επιπλέον, υπάρχει πάντα μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων και ιδιαίτερα αυτές τις μέρες με δεδομένο το μεγάλο χρονικό διάστημα από την τελευταία αύξηση των επιτοκίων. Έτσι, ακόμα μια μεγάλη αβεβαιότητα έχει απομακρυνθεί, τουλάχιστον για τώρα.

Πηγή: fortune.com