HSBC: Συνεχίζει σε τροχιά ανάπτυξης η Ελλάδα – «Βλέπει» 2,1% το 2026 και 2% το 2027

HSBC: Συνεχίζει σε τροχιά ανάπτυξης η Ελλάδα – «Βλέπει» 2,1% το 2026 και 2% το 2027
Growth chart. White arrow pointed to the top against a background of coins and a flag Greece Photo: Shutterstock
Η τράπεζα προβλέπει περαιτέρω μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα, από 9,2% το 2025 σε 8,6% το 2026 και 8,0% το 2027

Θετική στάση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας διατηρεί η HSBC στην τελευταία της τριμηνιαία έκθεση Economics: Europe Q4 2025, προβλέποντας συνεχιζόμενη ανάπτυξη, αποκλιμάκωση της ανεργίας και επιβράδυνση του πληθωρισμού την επόμενη τριετία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τράπεζα, το ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,2% το 2025, 2,1% το 2026 και 2,0% το 2027.

Οι ρυθμοί αυτοί τοποθετούν τη χώρα πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (1,2% το 2025 και 1,0% το 2026), επιβεβαιώνοντας τη σχετική ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας σε ένα περιβάλλον επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής ανάπτυξης.

Η ανάπτυξη στηρίζεται από την εγχώρια ζήτηση, τις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, και τη συνεχιζόμενη άνοδο του τουρισμού και των εξαγωγών υπηρεσιών.

Η έκθεση προβλέπει περαιτέρω μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα, από 9,2% το 2025 σε 8,6% το 2026 και 8,0% το 2027. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων δεκαετιών, αντανακλώντας τη βελτίωση της αγοράς εργασίας και την αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα κυμανθεί σε 2,8% το 2025, 2,2% το 2026 και 2,3% το 2027, εναρμονισμένος με τον στόχο της ΕΚΤ. Το δημοσιονομικό ισοζύγιο της Ελλάδας προβλέπεται να παραμείνει θετικό την περίοδο 2025–2027, με πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ το 2025, 0,2% το 2026 και 0,2% το 2027. 

Σημειωτέον, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της Ευρωζώνης που καταγράφουν πρωτογενή πλεονάσματα, γεγονός που ενισχύει τη δημοσιονομική αξιοπιστία της. Παράλληλα, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ υποχωρεί σημαντικά, από 183,2% το 2019 και 209,4% το 2020, σε κάτω από 160% το 2026, με τάση περαιτέρω αποκλιμάκωσης

Όπως φαίνεται, η Ελλάδα έχει εξέλθει από το στάδιο ευπάθειας, παρουσιάζοντας σταθερή ανάπτυξη, περιορισμένο πληθωρισμό και συνετή δημοσιονομική διαχείριση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν μη τι άλλο, οι προβλέψεις αυτές ενισχύουν το αφήγημα μιας οικονομίας που εδραιώνει την αξιοπιστία της εντός της Ευρωζώνης, αποτελώντας παράδειγμα σταθερότητας σε μια περίοδο ευρωπαϊκής αβεβαιότητας.

H ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα ενισχυθεί το 2026 και το 2027

Σε επίπεδο ευρωζώνης, το βασικό σενάριο ανάπτυξης της HSBC παραμένει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες των ευρωπαϊκών νοικοκυριών θα συνεχίσουν να αυξάνονται, χάρη στην άνοδο των πραγματικών εισοδημάτων.  

Σε αυτό το πλαίσιο, η HSBC προβλέπει ανάπτυξη 1,2% για φέτος, έναντι 0,9% πριν από τρεις μήνες. Ωστόσο, μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης (0,4 ποσοστιαίες μονάδες) οφείλεται στη δυσανάλογη συμβολή της Ιρλανδίας. Όταν αυτό το φαινόμενο εξασθενήσει, η ανάπτυξη της Ευρωζώνης αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,0% το 2026, αν και η ανάπτυξη των τεσσάρων μεγάλων οικονομιών (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας) θα επιταχυνθεί, εν μέρει λόγω της ενίσχυσης της δημοσιονομικής ώθησης. Η τάση αυτή θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2027, όταν η HSBC προβλέπει ανάπτυξη 1,4%.

Η δημοσιονομική πολιτική λοιπόν αναμένεται να στραφεί προς επέκταση την επόμενη χρονιά. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ώθησης προέρχεται από τη Γερμανία, όπου η HSBC προβλέπει δημοσιονομική επέκταση περίπου 0,75% του ΑΕΠ τόσο το 2026 όσο και το 2027, παρότι παραμένουν κίνδυνοι στην εφαρμογή. Παράλληλα, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ (NGEU) εισέρχεται στο τελευταίο του έτος, αναμένεται ότι η απορρόφηση κονδυλίων θα επιταχυνθεί, καθώς τα κράτη-μέλη θα σπεύσουν να ικανοποιήσουν τα ορόσημα και στόχους προκειμένου να λάβουν τις τελικές εκταμιεύσεις.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης στον στόχο – η ΕΚΤ σταματά τις μειώσεις επιτοκίων

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη βρίσκεται από τον Μάρτιο σε απόσταση μόλις 0,2 ποσοστιαίων μονάδων από τον στόχο του 2%. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που η ΕΚΤ θεωρεί ότι βρίσκεται σε μια «καλή θέση». Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει ελαφρώς κάτω από τον στόχο για το μεγαλύτερο μέρος του επόμενου έτους. Η επίδραση από την ενίσχυση του ευρώ, οι δασμοί των ΗΠΑ και/ή η ανακατεύθυνση του εμπορίου από την Κίνα θα μπορούσαν να προσθέσουν επιπλέον αποπληθωριστικές πιέσεις το 2026.

Παρά τον πληθωρισμό κάτω του στόχου την επόμενη χρονιά, η κεντρική μας εκτίμηση είναι ότι η ΕΚΤ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των μειώσεων επιτοκίων. Φαίνεται όλο και πιο πρόθυμη να «αγνοεί» μικρές και προσωρινές αποκλίσεις του πληθωρισμού από τον στόχο. Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι σημαίνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα για μία ακόμη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης.

…που σημαίνει ότι ο πληθωρισμός τιθασεύτηκε με ελάχιστο κόστος…

Αν η ΕΚΤ κατάφερε να επαναφέρει τον πληθωρισμό από το 10,6% πριν από τρία χρόνια με βιώσιμο τρόπο στον στόχο, το έκανε με ελάχιστο οικονομικό πόνο – δηλαδή χωρίς σημαντική άνοδο της ανεργίας και χωρίς πτώση της παραγωγής. Αυτό απέχει πολύ από προηγούμενες περιόδους υψηλού πληθωρισμού, όπου η ύφεση και οι επώδυνες απώλειες θέσεων εργασίας ήταν αναγκαίες για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: