ΠΟΕΔΗΝ: 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 19 Μαρτίου
- 19/02/2026, 11:14
- SHARE
Σε 24ωρη πανελλαδική πανυγειονομική απεργία προχωρούν οι υγειονομικοί στις 19 Μαρτίου, έπειτα από απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους για μισθολογικά και θεσμικά αιτήματα.
Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων
Από τις 9 έως και τις 18 Μαρτίου, ο κλάδος θα υλοποιήσει τοπικές μορφές δράσης – όπως συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στάσεις εργασίας – με βάση τις αποφάσεις των κατά τόπους σωματείων.
Στις 19 Μαρτίου:
- Αττική: Στάση εργασίας από τις 8:00 π.μ. έως τις 3:00 μ.μ.
- Περιφέρεια: 24ωρη απεργία
Την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα στις 9:00 π.μ. στο Υπουργείο Υγείας, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών.
Τα βασικά αιτήματα
Όπως αναφέρει η ομοσπονδία, οι υγειονομικοί διεκδικούν:
- Αυξήσεις μισθών
- Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ)
- Μονιμοποίηση συμβασιούχων
- Απομάκρυνση εργολάβων από τα νοσοκομεία
- Επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση
- Έκδοση οργανισμών με βάση τις προτάσεις των σωματείων
- Αποσύνδεση διασυνδεόμενων νοσοκομείων σε ξεχωριστά ΝΠΔΔ
Η απεργιακή κινητοποίηση έρχεται σε μια περίοδο αυξημένων πιέσεων στο δημόσιο σύστημα υγείας, με την ΠΟΕΔΗΝ να επισημαίνει την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για τη στήριξη των εργαζομένων και τη λειτουργική ενίσχυση των νοσοκομείων.