Ιράν: Θα ενταχθεί «σύντομα» στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS
- 12/08/2026, 17:49
- SHARE
- Η Τεχεράνη αναμένεται να ενταχθεί σύντομα στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS.
- Tο Ιράν επιδιώκει να γίνει μέλος και μέτοχος της τράπεζας που χρηματοδοτεί έργα υποδομών και βιώσιμης ανάπτυξης.
- Το Ιράν στηρίζει τη χρήση εθνικών νομισμάτων στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών των BRICS, μειώνοντας την εξάρτηση από το αμερικανικό δολάριο.
Το Ιράν αναμένεται να ενταχθεί σύντομα στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB) των BRICS, σύμφωνα με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Αμπντουλνασέρ Χεματί, όπως μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενόψει της συνάντησης της BRICS στην Ινδία.
Η ένταξη στην αναπτυξιακή τράπεζα αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Τεχεράνη, καθώς το Ιράν εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εκτεταμένες αμερικανικές και διεθνείς κυρώσεις, ενώ δεν έχει ακόμη καταλήξει σε ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό της τρέχουσας σύγκρουσης με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Σε αυτό το περιβάλλον, η πρόσβαση σε εναλλακτικούς χρηματοπιστωτικούς διαύλους εκτός του συστήματος του αμερικανικού δολαρίου αποκτά μεγαλύτερη σημασία.
Το Ιράν θέλει βαθύτερη οικονομική συνεργασία
Το Ιράν εντάχθηκε στους BRICS το 2024, στο πλαίσιο της διεύρυνσης της ομάδας με στόχο την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ αναδυόμενων οικονομιών. Έκτοτε, η Τεχεράνη έχει εκφράσει επανειλημμένα την επιθυμία της να ενταχθεί και ως μέλος και μέτοχος στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα.
«Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα της συνεργασίας των χωρών μελών της BRICS είναι η ίδρυση της New Development Bank και η χώρα μας θα γίνει σύντομα μέλος αυτής της τράπεζας», δήλωσε ο Χεματί, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν συμμετέχει στην πρώτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των BRICS, που φιλοξενεί η Ινδία, η οποία ασκεί φέτος την εκ περιτροπής προεδρία της ομάδας.
Στο στόχαστρο το αμερικανικό δολάριο
Η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα ιδρύθηκε το 2015 από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, με στόχο τη χρηματοδότηση έργων υποδομών και βιώσιμης ανάπτυξης. Έκτοτε έχει διευρύνει τη βάση των μελών της, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.
Παράλληλα, οι χώρες των BRICS επιδιώκουν να περιορίσουν την εξάρτησή τους από το αμερικανικό δολάριο, ενισχύοντας το εμπόριο και τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα.
Ο Χεματί δήλωσε ότι το Ιράν θεωρεί πως τα μέλη των BRICS μπορούν να πραγματοποιούν εμπορικές συναλλαγές με τα εθνικά τους νομίσματα, ενώ η Τεχεράνη επιδιώκει διμερή και τριμερή νομισματική συνεργασία με άλλα μέλη της ομάδας.