Καθυστερήσεις πτήσεων: Η Ελλάδα 3η στην Ευρώπη με μερίδιο 12%

Καθυστερήσεις πτήσεων: Η Ελλάδα 3η στην Ευρώπη με μερίδιο 12%
Στιγμιότυπο από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος", Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2025. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Παρά τη συνολική βελτίωση του ευρωπαϊκού δικτύου, η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των μεγαλύτερων «σημείων πίεσης», με το κέντρο ελέγχου της Αθήνας να ευθύνεται μόνο του για περίπου 8% της συνολικής ευρωπαϊκής επιβάρυνσης
  • Η Ελλάδα κατατάσσεται 3η στην Ευρώπη ως προς τις καθυστερήσεις εν διαδρομή, με μερίδιο περίπου 12% στο σύνολο.
  • Το κέντρο ελέγχου της Αθήνας αντιστοιχεί μόνο του σε περίπου 8% των συνολικών ευρωπαϊκών καθυστερήσεων.
  • Η AEGEAN εμφάνισε ποσοστό εμπρόθεσμων πτήσεων μόλις 63%, με μέση καθυστέρηση 4,11 λεπτά ανά πτήση.

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κινήθηκε η εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη κατά την εβδομάδα 10-16 Αυγούστου, με το δίκτυο να διαχειρίζεται περισσότερες από 36.000 πτήσεις ημερησίως.

Παρά την αυξημένη κίνηση, η συνολική εικόνα παρουσίασε βελτίωση, τόσο ως προς την τήρηση των προγραμμάτων όσο και ως προς τις καθυστερήσεις.

Η Ελλάδα, ωστόσο, παρέμεινε μεταξύ των χωρών που συγκεντρώνουν δυσανάλογα μεγάλο μέρος των καθυστερήσεων, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στην Ευρώπη, σύμφωνα με το θερινό δελτίο του Eurocontrol.

Πάνω από 36.000 πτήσεις την ημέρα στην Ευρώπη

Κατά την 33η εβδομάδα του 2026, το ευρωπαϊκό δίκτυο διαχειρίστηκε κατά μέσο όρο περισσότερες από 36.000 πτήσεις ημερησίως, αριθμός αυξημένος κατά περίπου 3% σε σχέση με το 2025.

Η ιδιαίτερα υψηλή κίνηση οδήγησε και σε 12 νέα ημερήσια ρεκόρ σε επιμέρους σημεία του δικτύου.

Η Τουρκία ξεχώρισε, καταγράφοντας έξι από αυτά τα ρεκόρ, τα οποία αφορούσαν τόσο το κέντρο ελέγχου της Κωνσταντινούπολης όσο και μεγάλους αερομεταφορείς και αεροδρόμια της χώρας.

Βελτίωση στην ακρίβεια των πτήσεων

Παρά τον αυξημένο φόρτο, το ποσοστό των πτήσεων που έφτασαν στον προορισμό τους εντός προγράμματος ανήλθε στο 74%.

Η επίδοση ήταν βελτιωμένη τόσο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα όσο και σε ετήσια βάση.

Οι καθυστερήσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας περιορίστηκαν σε λίγο πάνω από 3 λεπτά ανά πτήση, μειωμένες κατά περίπου 10% σε εβδομαδιαία βάση.

Παράλληλα, περίπου μία στις πέντε πτήσεις επηρεάστηκε από κάποιον περιορισμό ροής.

Η Ελλάδα τρίτη στις καθυστερήσεις

Παρά τη γενική βελτίωση, η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πιο επιβαρυμένα σημεία του ευρωπαϊκού δικτύου.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γαλλία, η οποία συγκεντρώνει περίπου το ένα τρίτο των συνολικών ευρωπαϊκών καθυστερήσεων από την αρχή του έτους.

Ακολουθεί η Ισπανία, με περίπου το ένα έκτο του συνολικού μεριδίου.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση, συγκεντρώνοντας περίπου 12% των συνολικών καθυστερήσεων εν διαδρομή στην Ευρώπη.

Στο 8% μόνο η Αθήνα

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η επιβάρυνση στο κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Αθήνας.

Μόνο του αντιστοιχεί σε περίπου 8% των συνολικών ευρωπαϊκών καθυστερήσεων, στοιχείο που αναδεικνύει τον ελληνικό εναέριο χώρο σε ένα από τα σημαντικότερα σημεία συμφόρησης της φετινής θερινής περιόδου.

Η εικόνα συνδέεται με την ισχυρή εποχική αύξηση της κίνησης, ειδικά κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έως 3.000 πτήσεις ημερησίως στην Ελλάδα

Από την αρχή του 2026, η αεροπορική κίνηση στην Ελλάδα ακολούθησε την αναμενόμενη εποχική πορεία.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο πραγματοποιούνταν περίπου 600-900 πτήσεις ημερησίως.

Από τα τέλη Μαρτίου η κίνηση άρχισε να αυξάνεται, φτάνοντας τις 1.200-1.700 πτήσεις την ημέρα την άνοιξη.

Με την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, η κίνηση αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, με 2.000-2.500 πτήσεις ημερησίως τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η δραστηριότητα κορυφώθηκε στις 2.600 έως 3.000 πτήσεις την ημέρα.

Η εικόνα της AEGEAN

Αυξημένες καθυστερήσεις καταγράφονται και στην AEGEAN.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol, μόλις 63% των πτήσεων της ελληνικής αεροπορικής πραγματοποιήθηκαν εμπρόθεσμα, ποσοστό που αποτελεί τη χαμηλότερη επίδοση μεταξύ των αερομεταφορέων που περιλαμβάνονται στο σχετικό δελτίο.

Η μέση καθυστέρηση διαμορφώθηκε στα 4,11 λεπτά ανά πτήση, πάνω από τον μέσο όρο του ευρωπαϊκού δικτύου.

Η κύρια πηγή καθυστερήσεων για την AEGEAN ήταν το αεροδρόμιο της Αθήνας.

Ακολουθούν το κέντρο ελέγχου της Μακεδονίας, με μερίδιο περίπου 18%, και το κέντρο ελέγχου της Αθήνας, με περίπου 11%.

Πρώτη η SAS σε συνέπεια

Στον αντίποδα, η SAS Group κατέγραψε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των εταιρειών που εξετάστηκαν.

Το 89% των πτήσεών της πραγματοποιήθηκε εμπρόθεσμα, ενώ η μέση καθυστέρηση ήταν λίγο πάνω από ένα λεπτό ανά πτήση.

Η διαφορά σε σχέση με την AEGEAN αποτυπώνει τις έντονες αποκλίσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ διαφορετικών τμημάτων του ευρωπαϊκού δικτύου.

Νέα δοκιμασία στα τέλη Αυγούστου

Σε επίπεδο συνολικής θερινής περιόδου, η ευρωπαϊκή αεροπορική κίνηση είναι αυξημένη περίπου 2,3% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι καθυστερήσεις ATFM έχουν μειωθεί κατά περίπου 19%.

Το Eurocontrol προειδοποιεί, πάντως, ότι η αντοχή του δικτύου θα δοκιμαστεί εκ νέου τις επόμενες Παρασκευές του Αυγούστου.

Η ημερήσια κίνηση αναμένεται να φτάσει έως και τις 37.500 πτήσεις, αυξάνοντας εκ νέου την πίεση σε αεροδρόμια και κέντρα ελέγχου.

Για την Ελλάδα, και ειδικότερα για την Αθήνα, η διαχείριση αυτών των αιχμών θα είναι καθοριστική για την ομαλή ολοκλήρωση της θερινής περιόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: