Τραμπ: «Μπορεί να μείνουμε στο Ιράν και να κρατήσουμε το πετρέλαιο»

Τραμπ: «Μπορεί να μείνουμε στο Ιράν και να κρατήσουμε το πετρέλαιο»
TEHRAN, IRAN - AUGUST 31: (“RESTRICTIONS: NO Access Israel Media/Persian Language TV Stations Outside Iran/Strictly No Access BBC Persian/VOA Persian/Manoto TV/Iran International TVâ€?) Pedestrians pass beneath a giant anti-US billboard displayed in Tehran as tensions between Iran and the United States continue, on August 31, 2026 in Tehran, Iran. The US military reportedly carried out an attack on Iran's Larak Island, while Iran's Islamic Revolutionary Guard Corps said the strike caused deaths and injuries among military personnel and civilians. Fatemeh Bahrami / Anadolu (Photo by Fatemeh Bahrami / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Ο Αμερικανός πρόεδρος συνέδεσε για ακόμη μία φορά τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ με τον έλεγχο ενεργειακών πόρων, παρουσιάζοντας τη συμφωνία με τη Βενεζουέλα ως πιθανό πρότυπο.

Ανοιχτό άφησε ο Ντόναλντ Τραμπ το ενδεχόμενο να παρατείνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες την παρουσία τους στο Ιράν, προκειμένου να αποκτήσουν τον έλεγχο μέρους των πετρελαϊκών πόρων της χώρας.

«Τελικά θα αποχωρήσουμε, εκτός αν αποφασίσουμε να παραμείνουμε και να κρατήσουμε το πετρέλαιο, όπως κάναμε με τη Βενεζουέλα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος την Κυριακή, στο περιθώριο του τουρνουά γκολφ Irish Open στην Ιρλανδία.

Ο Τραμπ εκτίμησε ότι ο πόλεμος, ο οποίος διαρκεί ήδη επτά μήνες, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, πιθανότατα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Υποστήριξε επίσης ότι, μετά τον τερματισμό των συγκρούσεων, οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ θα υποχωρήσουν απότομα.

Το προηγούμενο της Βενεζουέλας

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε ως πρότυπο τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Αύγουστο με τη Βενεζουέλα και δίνει στις ΗΠΑ πρόσβαση σε περισσότερα από 65 δισ. βαρέλια πετρελαίου, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο ένα πέμπτο των αποθεμάτων της χώρας.

Η συμφωνία αφορά την ανάπτυξη 17 πετρελαϊκών κοιτασμάτων και προβλέπει επενδύσεις που θα μπορούσαν να πλησιάσουν τα 100 δισ. δολάρια. Τα έσοδα για το δημόσιο ταμείο της Βενεζουέλας, μέσα από φόρους και δικαιώματα εκμετάλλευσης, εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν συνολικά τα 209 δισ. δολάρια.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι τα οικονομικά οφέλη από τη συμφωνία έχουν ήδη καλύψει «πολλές φορές» το κόστος της αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Βενεζουέλα. Δεν παρουσίασε, ωστόσο, συγκεκριμένα στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε τέλμα οι συνομιλίες για το Ορμούζ

Ο Τραμπ δήλωσε ακόμη ότι θα αποδεχθεί μόνο τη «σωστή συμφωνία» για τον τερματισμό του πολέμου και ισχυρίστηκε ότι η Τεχεράνη ζητά συνεχώς την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Η ιρανική πλευρά έχει διαψεύσει επανειλημμένα αντίστοιχους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον.

Οι δηλώσεις του έγιναν ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης στα Στενά του Ορμούζ έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Η προγραμματισμένη συνάντηση στο Ομάν μεταξύ του Ιράν και χωρών του Κόλπου αναβλήθηκε, χωρίς να ανακοινωθεί νέα ημερομηνία.

Την ίδια ώρα, οι επιθέσεις στη ναυσιπλοΐα και η διακοπή λειτουργίας του σαουδαραβικού αγωγού East–West ενισχύουν τους φόβους για την παγκόσμια προσφορά. Το Brent κινείται πάνω από τα 107 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι αγορές αποτιμούν πλέον τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: