10 από τα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία της Αθήνας που αξίζει να επισκεφτείτε

10 από τα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία της Αθήνας που αξίζει να επισκεφτείτε
Photo: pixabay.com
Βιβλιοφάγοι, λάτρεις του διαβάσματος (και όχι μόνο), ιδού τα 10 spots που έχουν αλλάξει τον αναγνωστικό χάρτη της πόλης.

Η μυρωδιά, η ατμόσφαιρα και αίσθηση του να μπαίνεις μέσα σε ένα βιβλιοπωλείο είναι ανεξίτηλη και ανεπανάληπτη. Αν ψάχνετε το επόμενο ανάγνωσμα αυτού του μήνα, ή ένα νέο μέρος για να ανακαλύψετε αυτή την περίοδο, αυτά τα 10 πανέμορφα βιβλιοπωλεία αξίζει πραγματικά να τα επισκεφτείτε.

Ίκαρος

Ένα από τα πλέον ιστορικά μέρη της Αθήνας, στην οδό Βουλής, το βιβλιοπωλείο «Ίκαρος» φιλοξενεί από το 1943 σπουδαίο υλικό, από ελληνική και ξένη ποίηση, φιλοσοφία και δοκίμια, μέχρι ιστορικά βιβλία, ελληνική πεζογραφία και παιδικά βιβλία. Από την πρώτη στιγμή, ο «Ίκαρος» ήταν πρωτοπόρος και για τη θεματολογία και για την αισθητική των εκδόσεών του.

Βουλής 4, Σύνταγμα

Booktalks

Το Booktalks μετρά 10 χρόνια ζωής και είναι ένας χώρος που συνδυάζει το βιβλιοπωλείο με ένα όμορφο καφέ. Στο βιβλιοπωλείο λειτουργούν δύο Λέσχες Ανάγνωσης, η μία διαβάζει αποκλειστικά βιβλία Ελλήνων συγγραφέων και η άλλη κυρίως μεταφρασμένα. Η συμμετοχή στις Λέσχες είναι πάντα δωρεάν, ενώ υπάρχει και η διαδικτυακή εκδοχή μέσω Zoom για όσους είναι μακριά. Στο Booktalks διοργανώνονται συχνά παρουσιάσεις βιβλίων Ελλήνων συγγραφέων και θεματικές βραδιές για ξένους συγγραφείς. Από το 2022 λειτουργούν Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής και Ανάγνωσης για ενήλικους, καθώς και Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής για παιδιά.

Αρτέμιδος 47, Παλαίο Φάληρο

Bibliothèque

Στην πλατεία Εξαρχείων θα συναντήσει κανείς το βιβλιοπωλείο Bibliothèque, σημείο αναφοράς της περιοχής, τόπος συνάντησης και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Χιλιάδες τίτλοι βιβλίων, από κάθε φάσμα, περιμένουν να τα ανακαλύψετε, ενώ μπορεί κανείς να καταλάβει εύκολα ότι το μέρος δίνει έμφαση στα βιβλία ποίησης, διαθέτοντας τεράστια γκάμα, όχι μόνο από Έλληνες ποιητές, αλλά και ποιητές διεθνούς φήμης.

Θεμιστοκλέους 76, Πλατεία Εξαρχείων

Booktique

Το Booktique είναι ένα ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο που βρίσκεται στο Κολωνάκι της Αθήνας. Αυτό που έχει καταφέρει να κάνει πολύ καλά είναι να έχει δημιουργήσει μια βιβλιοφιλική κοινότητα. Με όχημα την αγάπη για το βιβλίο και την ανάγνωση, το Booktique εστιάζει στη λογοτεχνική μυθοπλασία, καθώς και σε δημοφιλή μη μυθοπλαστικά βιβλία, αλλά η περηφάνια και η χαρά του είναι το τμήμα των παιδικών βιβλίων. Το Booktique φιλοξενεί επίσης αντικείμενα από Έλληνες σχεδιαστές.

Πατριάρχου Ιωακείμ 21, Κολωνάκι

Zatopek

Σε αυτό το ατμοσφαιρικό βιβλιοπωλείο-καφέ-μπαρ-ρεστό στην Καλλιθέα, θα βρείτε μια ζεστή γωνιά για να απολαύσετε το βιβλίο σας μαζί με καφέ. Ο Δημήτρης Ανανιάδης και η Εύη Γεροκώστα έφτιαξαν αυτό το όμορφο «καταφύγιο» όπου θα βρεις κανείς κλασικές και νέες εκδόσεις λογοτεχνίας, ξενόγλωσσης και ελληνικής, ένα ποσοστό δοκιμίων, βιβλίων ιστορίας, φιλοσοφίας ή εκλαϊκευμένης επιστήμης, κλασικούς τίτλους και αρκετούς που κυκλοφορούν από νέους εκδοτικούς οίκους με ιδιαίτερο αποτύπωμα.

Π. Τσαλδάρη 209, Καλλιθέα

Λεμόνι

Το βιβλιοπωλείο «Λεμόνι» ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Είναι τοποθετημένο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή του Θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Διαθέτει πληθώρα τίτλων από την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις, καθώς και άρτια ενημέρωση στην ποίηση, στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία. Οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών.

Ηρακλειδών 22, Θησείο

Little Tree Books

Το Little Tree Books είναι ένα καλόγουστο και ζεστό café-βιβλιοπωλείο στη σκιά της Ακρόπολης. Εκτός από τα βιβλία που διαθέτει προς πώληση, περιλαμβάνει μια γωνία-δανειστική βιβλιοθήκη κοντά στο μπαρ που αξίζει να ανακαλύψετε. Για όσους θέλουν να δουλέψουν ή να διαβάσουν εκεί, ο χώρος διαθέτει ό,τι ακριβώς χρειάζεστε -άνεση, πρίζες και ζεστό καφέ. Ανοιχτό από τος 08:00 το πρωί έως τις 23:00 το βράδυ, σας περιμένει να ανακαλύψετε τους μικρούς θησαυρούς που κρύβει μέσα του.

Καβαλόττι 2, Αθήνα

Πλειάδες

Γνωστό στέκι βιβλιοφάγων» στο Παγκράτι, το βιβλιοπωλείο «Πλειάδες» είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα του είδους του στο κέντρο της Αθήνας, πολύ κοντά στο μετρό του Ευαγγελισμού. Στον χώρο γίνονται τακτικά παρουσιάσεις βιβλίων. Τις εντυπώσεις κερδίζει -ειδικά τους ανοιξιάτικους μήνες- η αυλή που διαθέτει, ένας χώρος συνάντησης και στοχασμού για όσους αγαπούν την ανάγνωση και τη φιλοσοφία.

Σπ. Μερκούρη 62, Παγκράτι

Fata Libelli

Τον Απρίλιο του 2021 ο Σπύρος Βαλτετσιώτης άνοιξε το πρώτο αμιγώς βιβλιοπωλείο στον Πειραιά, σε ένα μοντέρνο και ήρεμο χώρο που αποπνέει ζεστασιά και κομψότητα. Ο τίτλος του βιβλιοπωλείου Fata Libelli προέρχεται από τη φράση του γραμματικού και λόγιου Terentianus Maurus (1286) “pro captu lectoris habent sua fata libelli” ή «σύμφωνα με τις δυνατότητες του αναγνώστη, τα βιβλία έχουν τη μοίρα τους». Στο βιβλιοπωλείο θα βρείτε λογοτεχνικά βιβλία, δοκίμια, παιδικά βιβλία και λίγα κόμικς.

Πραξιτέλους 161-163, Πειραιάς

Free Thinking Zone

Το Free Thinking Zone άνοιξε τις πόρτες του το 2011 και είναι το πρώτο ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο στην Ελλάδα, όπου μέσα από τις δράσεις του προωθεί τον πολιτισμό και την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων. Ακριβώς ανάμεσα στο Κολωνάκι και τα Εξάρχεια, απευθύνεται σε εκείνους και εκείνες που ενδιαφέρονται να ανταλλάξουν ελεύθερα απόψεις για όσα θέματα τους απασχολούν. Μέχρι σήμερα έχει διοργανώσει περισσότερες από 700 εκδηλώσεις.

Σκουφά 64, Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: