1,56 εκατ. δολάρια για τη θεωρία της «ευτυχίας» του Άλμπερτ Αϊνστάιν

1,56 εκατ. δολάρια για τη θεωρία της «ευτυχίας» του Άλμπερτ Αϊνστάιν

Δείτε τις «χρυσές» συμβουλές του Γερμανού φυσικού προς έναν Ιάπωνα ταχυμεταφορέα που πωλήθηκαν σε δημοπρασία.

Δύο χειρόγραφα σημειώματα του Άλμπερτ Αϊνστάιν πωλήθηκαν έναντι 1,56 εκατομμυρίων δολαρίων σήμερα σε δημοπρασία που διεξήχθη στην Ιερουσαλήμ. Τα μοναδικά αυτά σημειώματα στα οποία ο φυσικός είχε σημειώσει συμβουλές για την επίτευξη της «ευτυχίας», πωλήθηκαν σε τιμή που ξεπερνούσε κατά πολύ την τιμή στην οποία είχαν αρχικώς εκτιμηθεί.

Ο Γερμανός φυσικός είχε δώσει τα δύο αυτά σημειώματα το 1922 σε έναν ταχυμεταφορέα στο Τόκιο, αντί φιλοδωρήματος, λίγο μετά τη βράβευσή του με το βραβείο Νόμπελ. Μάλιστα, ο Αϊνστάιν φαίνεται πως του είπε ότι αν ήταν πολύ τυχερός, αυτά τα σημειώματα κάποτε θα είχαν πολύ μεγάλη αξία, όπως και έγινε.

Η γραπτή συμβουλή του Αϊνστάιν προς τον ταχυμεταφορέα ήταν πως το να πετύχεις ένα όνειρο χρόνων δεν σημαίνει  απαραίτητα πως θα είσαι και ευτυχισμένος. «Μια ήσυχη και ταπεινή ζωή θα φέρει περισσότερη ευτυχία απ’ ότι το κυνήγι της επιτυχίας και η συνεχής ανησυχία που φέρνει αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά στο ένα από τα δύο σημειώματα, γραμμένο σε χαρτί αλληλογραφίας του Imperial Hotel, στο οποίο διέμενε.

Στο δεύτερο σημείωμα που έγραψε την ίδια ώρα και που πουλήθηκε για 240.000 δολάρια, ο Αϊνστάιν συμβούλευε τον Ιάπωνα ταχυμεταφορέα πως «όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος». Σύμφωνα με το BBC, ως πωλητής των σημειωμάτων εμφανίζεται ο ανιψιός του ταχυμεταφορέα.