Το 2015 θα παραμείνει η «χρονιά της Amazon»

Το 2015 θα παραμείνει η «χρονιά της Amazon»
Photo:

Ο Τζεφ Μπέζος μπορεί να μην είναι, σίγουρα, το «αφεντικό της χρονιάς», αλλά τα αποτελέσματα της πολιτικής του προκαλούν εντύπωση.

Το πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times για τις εργασιακές συνθήκες στην Amazon πλήγωσε την εικόνα του μεγαλύτερου καταστήματος λιανικού εμπορίου, αυτή την στιγμή, στον κόσμο. Και ανάγκασαν ακόμα και τον ίδιο τον Τζεφ Μπέζος να προσπαθεί να διαψεύσει με δηλώσεις του τις αποκαλύψεις τις εφημερίδας. Άλλωστε ο ίδιος βρέθηκε στο επίκεντρο των αντιδράσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon πάλεψε σκληρά για να αποκρούσει τις κατηγορίες. Αληθείς ή όχι, δεν μπορεί, άλλωστε, κανένας να αρνηθεί τα αποτελέσματα που έφερε για την εταιρεία.

Οι μετοχές της Amazon αυξήθηκαν κατά 72% αυτό τον χρόνο. Και μόλις τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσε κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο του 2015 αξίας 92 εκατομμυρίων δολαρίων, διαψεύδοντας πλήρως τους αναλυτές που προέβλεπαν ζημιές. Την ίδια στιγμή κατάφερνε να  ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση την μέχρι τότε ηγέτιδα του λιανικού εμπορίου, την Wal-Mart.

Ακόμα πιο πριν, η Amazon εντυπωσίασε τους επενδυτές με την αποκάλυψη πως οι διαδικτυακές της υπηρεσίες cloud είναι σε θέση να προσφέρουν στην εταιρεία συνολικές πωλήσεις ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στο 2015.

Ο Τζεφ Μπέζος είναι πια ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, μόλις λίγα δισεκατομμύρια πίσω από τον Λάρρυ Έλλισον της Oracle. Και η Amazon είναι ίσως η τεχνολογική εταιρεία με την μεγαλύτερη ανάπτυξη στον κόσμο για το 2015. Τα «κατορθώματά» της τους τελευταίους οκτώ μήνες το αποδεικνύουν:

Ένα μήνα πριν πραγματοποίησε την μεγαλύτερη καμπάνια προώθησης στην ιστορία της. Κατά την «Prime Day» οι πωλήσεις της Amazon εκτοξεύθηκαν κατά 93%, ακόμα και αν αρκετοί πελάτες της παραπονέθηκαν για έλλειψη σημαντικά καλών προσφορών.

Τον Μάρτιο, μετά από ισχυρές πιέσεις που άσκησε, κατάφερε να πάρει την πρώτη άδεια από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών για δοκιμές των drones του προγράμματος Prime Air.

Δημιούργησε ένα νέο ειδικό ψηφιακό κατάστημα για προϊόντα από startups, ένα νέο ψηφιακό κατάστημα για τρισδιάστατες εκτυπώσεις ακόμα και το πρώτο της πραγματικό «φυσικό» κατάστημα.

Παρουσίασε τον έξυπνο ψηφιακό βοηθό της για το σπίτι «Echo», επέκτεινε τις υπηρεσείες του Amazon Home Services σε άλλες 15 πόλεις των ΗΠΑ και δημιούργησε μια νέα υπηρεσία Wi-Fi που επιτρέπει στους καταναλωτές να αλλάξουν τις παραγγελίες τους για το σπίτι με το πάτημα ενός κουμπιου. Ταυτόχρονα, επέκτεινε με ακόμα 10.000 ρομπότ τον μικρό «στρατό»  της για τις αποθήκες της.

Επέκτεινε τις δυνατότητες των υπηρεσιών του Prime Now για αυθημερόν παραδόσεις, ακόμα και σε πόλεις εκτός των ΗΠΑ, ενώ ξεκίνησε να παραδίδει ακόμα και φαγητό!  Και πραγματοποίησε ένα μεγάλο βήμα στην Κίνα, μέσω μιας στρατηγικής συνεργασίας με την Alibaba και την δημιουργία ενός δικού της καταστήματος μέσα από το Tmall.

Επιπλέον, άνοιξε τα φτερά της για τα καλά στον χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Ανακοίνωσε μάλιστα ένα σχέδιο για την παραγωγή 12 κινηματογραφικών ταινιών, ενώ κατάφερε να κερδίσει μέχρι και μία Χρυσή Σφαίρα, καθώς και μια υποψηφιότητα για βραβείο Emmy,  για τη σειρά «Transparent» του Prime Instant Video. Έπεισε μέχρι και τον Γούντι Άλεν να συνεργαστεί μαζί της για να σκηνοθετήσει την πρώτη της τηλεοπτική σειρά (άσχετα αν αργότερα ο Άλεν παραδέχθηκε πως αυτό υπήρξε η μεγαλύτερη λάθος απόφαση που πείρε ποτέ).

Και όλα αυτά κατάφεραν να κάνουν τους καταναλωτές να ψηφίσουν την Amazon ως την καλύτερη εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην υπεράσπισή του απέναντι στις κατηγορίες των εργαζομένων, ο Τζεφ Μπέζος αναφέρει πως η Amazon προσλαμβάνει μόνο  «τους καλύτερους των καλύτερων». Φτάνει άραγε μόνο αυτό για όλα αυτά τα πραγματικά θαυμαστά αποτελέσματα;