6 τρόποι με τους οποίους ο εγκέφαλος και το σώμα σας ωφελούνται όταν σταματάτε να πίνετε αλκοόλ

6 τρόποι με τους οποίους ο εγκέφαλος και το σώμα σας ωφελούνται όταν σταματάτε να πίνετε αλκοόλ
Photo: pixabay.com
Ιδού τα σημαντικότερα οφέλη.

Της Kristine Gill

Είτε θέλετε να μειώσετε το ποτό για να αποφεύγετε τα μεθύσια, να εξοικονομήσετε χρήματα ή να βελτιώσετε την υγεία σας συνολικά, είναι πιθανό να υπάρχουν κάποια πρόσθετα οφέλη που δεν έχετε σκεφτεί και που μπορεί να σας κάνουν να σκεφτείτε να κόψετε το αλκοόλ για τα καλά.

Ιδού μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη της διακοπής του αλκοόλ, σύμφωνα με τους ειδικούς.

1. Ο ύπνος σας μπορεί να βελτιωθεί

Μπορεί να σοκάρει όσους ανυπομονούν να πιούν ένα βραδινό ποτό για να πέσουν για ύπνο, αλλά το αλκοόλ δρα περισσότερο σαν ηρεμιστικό, σας βγάζει νοκ άουτ αλλά δεν σας προσφέρει πραγματικό ύπνο.

Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και μια μικρή ποσότητα αλκοόλ -λιγότερο από ένα ποτό για τις γυναίκες και λιγότερο από δύο για τους άνδρες- μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου.

«Υπάρχουν τέσσερα στάδια του ύπνου και τα στάδια 3 και 4 είναι τα πιο σημαντικά», λέει η Louisa Nicola, νευροφυσιολόγος και σύμβουλος της Momentous, όπου χρησιμοποιεί επιστημονικά τεκμηριωμένες στρατηγικές για να βοηθήσει αθλητές και επενδυτές να φτάσουν σε κορυφαίες επιδόσεις.

Η Nicola λέει ότι κατά τη διάρκεια του τρίτου σταδίου του ύπνου, που είναι γνωστό ως βαθύς ύπνος, απελευθερώνονται αυξητικές ορμόνες και τεστοστερόνη και ενεργοποιείται το γλυμφατικό σύστημα, το οποίο είναι το σύστημα απομάκρυνσης αποβλήτων του εγκεφάλου.

«Όταν πίνετε αλκοόλ, μπλοκάρετε αυτά τα στάδια του ύπνου», λέει η Nicola.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

2. Θα αποδίδετε καλύτερα διανοητικά

Με τη βελτίωση του ύπνου βελτιώνεται η διάθεση, η συγκέντρωση και η ενέργεια. Όταν μπλοκάρετε τον ύπνο REM, το στάδιο 4 του ύπνου, τα συναισθήματά σας μπορεί να διαταραχθούν.

«Θα είστε πιο ευερέθιστοι, θυμωμένοι και θλιμμένοι και ο τρόπος που αντιδράτε στους ανθρώπους θα είναι λιγότερο ευφυής συναισθηματικά», προσθέτει η Nicola.

Μακροπρόθεσμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει επίσης τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας.

«Το αλκοόλ μπαίνει μέσα και εξαφανίζει τα εγκεφαλικά κύτταρα», λέει ο Nicola.

Αυτού του είδους η φθορά είναι υπεύθυνη για ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, για τις οποίες μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο όταν περιορίσουμε την έντονη κατανάλωση αλκοόλ.

3. Θα μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου και άλλων ασθενειών

Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ δεν αυξάνει μόνο τον κίνδυνο άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά και τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Αλλά ακόμη και ένα ποτό την ημέρα, που θεωρείται μέτρια κατανάλωση, αυξάνει τον κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου.

Επιπλέον, το αλκοόλ συμβάλλει σε περισσότερες από 200 ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζουν το συκώτι, το πάγκρεας και την καρδιά.

4. Μπορεί να βελτιώσετε τη γονιμότητά σας

Η τακτική βαριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τόσο την ανδρική όσο και τη γυναικεία γονιμότητα: Στους άνδρες, το υπερβολικό αλκοόλ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, να προκαλέσει ανικανότητα και να επηρεάσει την παραγωγή σπέρματος. Στις γυναίκες, μπορεί να επηρεάσει τον εμμηνορροϊκό κύκλο, την ωορρηξία και τα επίπεδα ορμονών.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η γονιμότητα μπορεί να ανακάμψει σε άνδρες και γυναίκες με αποχή από το αλκοόλ για τρεις μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

5. Μπορεί να χάσετε επιπλέον βάρος

Πολλοί αναφέρουν μείωση του βάρους μετά την αφαίρεση των κενών θερμίδων που καταναλώνονται όταν πίνετε. Το αλκοόλ, όπως και άλλα τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, μπορεί όχι μόνο να προσθέσει ανεπιθύμητα κιλά αλλά και να συμβάλει στη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, το οποίο συνδέεται με καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

«Το 40 τοις εκατό των χρηστών μας βλέπουν απώλεια βάρους – χάνουν δύο έως πέντε κιλά μόνο και μόνο λόγω του περιορισμού κατανάλωσης αλκοόλ τους πρώτους τρεις μήνες», λέει ο Vedant Pradeep, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Reframe, μιας εφαρμογής για τη μείωση του αλκοόλ, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Emory και Χάρβαρντ.

6. Η ψυχική σας υγεία θα μπορούσε να βελτιωθεί

Πολλοί που καταναλώνουν αλκοόλ το κάνουν για να αντιμετωπίσουν το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη, αλλά οι ειδικοί λένε ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει αυτά τα συμπτώματα.

«Το αλκοόλ χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος σε περιπτώσεις άγχους και κατάθλιψης, αλλά μαθαίνουμε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να καταπραΰνουμε το νευρικό μας σύστημα», λέει η Stacy Thiry, ψυχοθεραπεύτρια της Grow Therapy που ειδικεύεται στον εθισμό και την κατάχρηση ουσιών.

Όταν σταματάμε να πίνουμε, αφαιρούμε την ουσία που ευθύνεται για πολλούς από τους κύκλους της διάθεσής μας. Ως αποτέλεσμα, λέει η Thiry, πολλοί αναφέρουν βελτιωμένες σχέσεις με τα μέλη της οικογένειας, λιγότερο ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, καλύτερη ενέργεια και υγεία, και ικανότητα εκγύμνασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com