Αυτοδιοίκηση για την καθημερινότητα και όχι για τα κόμματα

Αυτοδιοίκηση για την καθημερινότητα και όχι για τα κόμματα

Σημαντικά ευρήματα για την εκλογική συμπεριφορά εν όψει δημοτικών εκλογών ανέδειξε έρευνα της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής.

Αυτοδιοίκηση αποδεσμευμένη από κομματικές αγκυλώσεις, που να ασκείται από σαραντάρηδες, οι οποίοι θα έχουν εμπειρία στα διοικητικά του δήμου, αλλά δεν θα έχουν εμπλακεί στα δημοτικά δρώμενα, φαίνεται πως επιθυμούν οι Έλληνες ψηφοφόροι των δημοτικών εκλογών, σύμφωνα με τα συμπεράσματα πανελλαδικής δημοσκόπησης σε δείγμα 30.249 ατόμων της εταιρείας Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής.

Έναν χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα (Μάιος 2014), οι ερωτώμενοι πολίτες δηλώνουν στην πλεινότητά τους ότι δεν συγκινούνται από το δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», ότι επιθυμούν τοπικούς άρχοντες, νέους, που να δίνουν πρακτικές λύσεις στα καθημερινά τους προβλήματα και ότι σε δευτέρο γύρο θα στήριζαν έναν υποψήφιο της κεντροαριστεράς.

Διαβάστε ακόμη: Μπροστά η ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση

Προτάσσουν, δε, στο «top 20» των καλύτερων δημάρχων ανά τη χώρα, τον δήμαρχο Νίκαιας & Αγ. Ι. Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδη και τον δήμαρχο Π. Φαλήρου, Δ. Χατζηδάκη. Όσο για τους δημοφιλέστερους περιφερειάρχες, αυτοί είναι με σειρά προτίμησης των ερωτηθέντων, ο Στ. Αρναουτάκης (Κρήτης), ο Κ. Αγοραστός (Θεσσαλίας), ο Αλ. Καχριμάνης (Ηπείρου), ο Ι. Σγουρός (Αττικής) και ο Ι. Μαχαιρίδης (Ν. Αιγαίου).

Ειδικότερα, στη βασική ερώτηση για το αν ένας επόμενος δήμαρχος θα κρινόταν σκόπιμο να έχει τη στήριξη κάποιου κόμματος, 67,4% ζητούν να μην έχει σχέση με την πολιτική και τα κόμματα.

Για τα χαρακτηριστικά, που θα έπρεπε να έχει, 28,3% απαντούν ότι θα πρέπει να είναι αμέτοχος έως τώρα στα δημοτικά δρώμενα και 44,9% να διαθέτει εμπειρία από διοικητικά του δήμου. Σε ό,τι αφορά την ηλικία του, 44% απαντούν να είναι 40 και άνω.

Για περίπου 24,9% των ερωτηθέντων, καλό θα ήταν ο επόμενος δήμαρχος να προέρχεται από τον χώρο της κεντροαριστεράς, σε αντίθεση με ποσοστό 18,3%, που θα προτιμούσαν κεντροδεξιό. Στην περίπτωση που θα έπρεπε σε δεύτερο γύρο να επιλέξουν μεταξύ ενός υποψηφίου κεντροαριστερού και ενός άλλου κεντροδεξιού, 44,9% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων απαντούν ότι θα επέλεγαν εκείνος που προέρχεται από την κεντροαριστερά, σε αντίθεση με 31% που θα ψήφιζαν τον ανθυποψήφιό του.

Τέλος, για το 42,5% των ψηφοφόρων των δημοτικών εκλογών, είναι αδιάφορο το δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ