Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία για τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας (βίντεο).

Στις κάλπες προσέρχονται οι υποψήφιοι που πέρασαν στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Δείτε τις δηλώσεις τους

Περιφέρεια Αττικής

Γιάννης Σγουρός
Κάλεσμα στους πολίτες της Αττικής να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα και να ψηφίσουν απηύθυνε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γ.Σγουρός, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στα ΕΠΑΛ της Ν.Σμύρνης.

«Σήμερα μιλούν οι πολίτες με ψήφο ευθύνης, γυναίκες και άνδρες αποφασίζουν για τον περιφερειάρχη, αποφασίζουν για το μέλλον της Αττικής. Τους καλώ να έρθουν στις κάλπες».

Ρένα Δούρου
«Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα και μπορούμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω στα χέρια μας», είπε η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για την περιφέρεια Αττικής Ρένα Δούρου, αναφερόμενη τόσο στις Ευρωεκλογές όσο και για τις αυτοδιοικητικές κάλπες.
Μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος, λίγο μετά τις 10:30, η κα Δούρου ευχαρίστησε τους δικαστικούς αντιπροσώπους που όπως τόνισε: «έχουν να αντιμετωπίσουν μια νέα διαδικασία με τρεις κάλπες, τρία ψηφοδέλτια» συμπληρώνοντας πως εάν δεν ήταν βέβαια για τη νίκη δεν θα είχε αναλάβει την ηγεσία του συνδυασμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Απόστολος Τζιτζικώστας
«Σήμερα συμμετέχουμε, δεν απέχουμε. Ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και όλοι μαζί, με την ψήφο μας αποφασίζουμε για τον τόπο μας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, όλοι μαζί γινόμαστε ένα για να πάμε την Κεντρική Μακεδονία μπροστά».

Αυτό δήλωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, εξερχόμενος του εκλογικού τμήματος όπου ψήφισε.

Ο κ. Τζιτζικώστας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 10 το πρωί στο δημοτικό σχολείο Βραχιάς του δήμου Δέλτα, Θεσσαλονίκης.

Γιάννης Ιωαννίδης
Έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν έκανε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Γιάννης Ιωαννίδης, ασκώντας το πρωί το εκλογικό του δικαίωμα.

«Οι εκλογές αυτές είναι πάρα πολύ κρίσιμες για τη χώρα. Γι αυτό κάνω έκκληση στον κόσμο να έρθει να ψηφίσει, να μην αφήσει το δικαίωμα σε άλλους να αποφασίσουν για αυτόν», δήλωσε ο κ. Ιωαννίδης και πρόσθεσε: «Η συμμετοχή είναι το πρώτιστο. Να έρθουν να ψηφίσουν, ό,τι θέλουν να ψηφίσουν γιατί είναι πάρα πολύ κρίσιμες οι εκλογές».

Δήμος Αθηνών

Γιώργος Καμίνης
Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο δήμαρχος Αθηναίων και εκ νέου υποψήφιος για τον Δήμο, Γιώργος Καμίνης.

Η σημερινή ημέρα είναι κρίσιμη για την Αθήνα, δήλωσε ο κ. Γιώργος Καμίνης που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 9.30π.μ., στο 974ο εκλογικό τμήμα, στο σχολικό συγκρότημα που στεγάζονται το 12o και το 115ο Δημοτικό Σχολείο, Κοργιαλενίου 2, στους Αμπελόκηπους.

Οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες με την ψήφο τους κρίνουν το μέλλον της πρωτεύουσας της χώρας, είπε ο κ. Καμίνης, ο οποίος προσήλθε στο εκλογικό τμήμα μαζί με τη σύζυγο και τις δύο του κόρες.

Ο κ. Καμίνης απάντησε θετικά σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν είναι αισιόδοξος.

Γαβριήλ Σακελλαρίδης
«Η Αθήνα σήμερα ολοκληρώνει το μεγάλο βήμα που έκανε την προηγούμενη Κυριακή. Καλούμε όλους τους Αθηναίους και τις Αθηναίες και ιδιαίτερα, τους νέους και τις νέες να χρησιμοποιήσουν τη μεγάλη δύναμη που έχει η ψήφος τους και να φέρουν την μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη η πόλη μας. Η σημερινή μέρα θα είναι μια μέρα νίκης για την Αθήνα”, δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδης μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Δήμος Θεσσαλονίκης

Γιάννης Μπουτάρης
Αισιόδοξος για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, με βάση το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος στις 12.30 το μεσημέρι προσήλθε μαζί με την κόρη και τα δύο εγγόνια του, και ψήφισε στο 104ο εκλογικό τμήμα, στην οδό Μανουσογιαννάκη 4.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία ο κ. Μπουτάρης, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ασκήσαμε την υποχρέωση και το δικαίωμα για τις εκλογές. Αυτή είναι η πρώτη φορά, νομίζω, που στην Ελλάδα έχουμε αυτή την τριπλή εκλογή και για τον Δήμο και για την Περιφέρεια και για την Ευρώπη. Εγώ, όπως αντιλαμβάνεστε, όντας αποκλειστικά και μόνο αυτοδιοικητικός, ψήφισα τον εαυτό μου. Από εκεί και πέρα μην περιμένετε να σας πω τίποτε άλλο».

Στη συνέχεια ακολούθησε ο εξής διάλογος με τους δημοσιογράφους:
-Ερ. Στην Περιφέρεια τι ψηφίσατε;
-ΑΠ. Τι, θέλετε να σας πω στην Περιφέρεια; Τρελός είσαι;
-Ερ. Αισιόδοξος είσθε μετά τη διαφορά του πρώτου γύρου;
-Απ. Είμαι πολύ αισιόδοξος, διότι όλη η εβδομάδα μου έδειξε ότι ο κόσμος μας εμπιστεύεται.
-Ερ. Για αύριο τι έχετε προγραμματίσει;
-Απ. Αύριο έχει δημαρχείο, έχει δουλειά στον Δήμο.

Σταύρος Καλαφάτης
Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε το πρωί ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, καλώντας επίσης σε συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές.

«Την ιστορία του τόπου μας τη γράφουμε εμείς οι ίδιοι, οι πολίτες , με τις επιλογές μας» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Με στόχο τη σταθερότητα, το φως και την αλήθεια συμμετέχουμε όλοι σήμερα σε αυτήν την ιερή αποστολή».

Δήμος Πειραιά

Γιάννης Μώραλης
Στο εκλογικό τμήμα του 38ου Δημοτικού Σχολείου, προσήλθε στις 10:30 ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, με το συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής», για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Βάλια, ο Γιάννης Μώραλης χειροκροτήθηκε θερμά από δεκάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το 38ο δημοτικό σχολείο, το οποίο βρίσκεται στο Άγαλμα της Μητέρας.

Τον Γιάννη Μώραλη περίμεναν ήδη ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο συνδυασμό του, Πέτρος Κόκκαλης, καθώς και ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και γενικός αρχηγός του ποδοσφαιρικού τμήματος, Σάββας Θεοδωρίδης.

Απερχόμενος, ο Γιάννης Μώραλης δήλωσε: «Σήμερα είναι μία καινούρια ημέρα για τον Πειραιά. Σήμερα οι Πειραιώτισσες και οι Πειραιώτες ψηφίζουν αλλαγή. Γυρίζουν την πλάτη τους στο χθες, στη μετριότητα, στη μιζέρια, στη διχόνοια, στη διαίρεση. Σήμερα η μεγάλη πειραϊκή συμμαχία που φτιάξαμε αυτές τις 40 ημέρες ψηφίζει ανατροπή, ψηφίζει προοπτική, ψηφίζει ελπίδα και χαμόγελο για τους πολίτες».

Λίγα λεπτά αφού είχε αποχωρήσει ο Γιάννης Μώραλης, στο ίδιο εκλογικό τμήμα, το 38ο δημοτικό σχολείο εμφανίστηκε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Γιάννη Μώραλη, Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο λόγος της επίσκεψης του ιδιοκτήτη και προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός ήταν για να ενημερωθεί για τη συμμετοχή και τη ροή της ψηφοφορίας στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα (κάτι που θα κάνει και σε άλλα εκλογικά τμήματα) και έδειξε ενδιαφέρον με τις ερωτήσεις του κυρίως για το αν παρουσιάζεται υψηλό ποσοστό αποχής.

O Βαγγέλης Μαρινάκης φωτογραφήθηκε με πολίτες του Πειραιά και απερχόμενος δήλωσε: «Σήμερα ο Πειραιάς ψήφισε για ευημερία, για δουλειές, για έργα. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες. Ο Πειραιώτης χρειάζεται έργα, χρειάζεται δουλειά, χρειάζεται μία μεγάλη αλλαγή. Εμείς μπορούμε να την κάνουμε και θα είμαστε εκεί».

Βασίλης Μιχαλολιάκος
«Είναι η στιγμή της απόλυτης δημοκρατίας. Είναι η στιγμή που ο πολίτης έχει τη μεγαλύτερη δύναμη, που παίρνει στα χέρια του την τύχη της πόλης του, της περιφέρειάς του και επηρεάζει τα δρώμενα στην Ευρωβουλή. Έπραξα και εγώ ως πολίτης το καθήκον μου για τη δημοκρατία», δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. Όπως είπε, «είναι η στιγμή που όλοι είμαστε ίσοι. Την ώρα που ψηφίζουμε και την ώρα που φεύγουμε από τη ζωή τότε είμαστε ίσοι».

Ο κ. Μιχαλολιάκος ευχήθηκε «ό,τι καλύτερο για τον τόπο μας, για την πόλη μας, για την περιφέρειά μας, που είναι σχεδόν η μισή Ελλάδα αλλά και για μια Ευρώπη η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τον άνθρωπο, ιδιαίτερα τον αδύναμο άνθρωπο». Ερωτηθείς εάν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στην εκλογική διαδικασία, ο κ. Μιχαλολιάκος απάντησε: «καλή επιτυχία στη δημοκρατία».

Διαβάστε ακόμη: 

Σε εξέλιξη οι Αυτοδιοικητικές εκλογές και οι Ευρωεκλογές

H «Super Sunday» της Ευρώπης

Οι υποψήφιοι απαντούν στο FortuneGreece: Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2014