Αγωγή 25.000 χρηστών κατά του Facebook

Αγωγή 25.000 χρηστών κατά του Facebook

Για παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων κατηγορείται το Facebook.

Σε νέα δικαστική διαμάχη φαίνεται πως εμπλέκεται η δημοφιλής σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Ομάδα 25.000 χρηστών κατέθεσε αγωγή σε αυστριακό δικαστήριο εναντίον του Facebook με την κατηγορία ότι χρησιμοποίησε παράνομα τα προσωπικά τους δεδομένα.

Οι καταγγέλλοντες ζητούν 500 ευρώ ο καθένας από το Facebook, τo οποίo επίσης κατηγορούν ότι συμμετέχει στο πρόγραμμα παρακολούθησης Prism της NSA. Το Facebook από την πλευρά του δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την υπόθεση.

«Ζητάμε από το Facebook να σταματήσει τη μαζική παρακολούθηση, να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη πολιτική προστασίας της προσωπικής ζωής και να πάψει να συλλέγει τα δεδομένα προσώπων που δεν διαθέτουν καν λογαριασμό σε αυτό», είχε δηλώσει σε συνέντευξη που παραχώρησε αυτή την εβδομάδα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αυστριακός νομικός Μαξ Σρεμς που μάχεται εναντίον του Facebook εδώ και χρόνια.

Η νέα δικαστική περιπέτεια του Facebook αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές νομικές διαδικασίες που έχουν κινηθεί μέχρι σήμερα εναντίον ενός ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης. Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο από χρήστες από διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αυστραλίας. Περίπου 55.000 ακόμη άνθρωποι έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην αγωγή.