H Fiat βραβεύει Έλληνα σχεδιαστή

H Fiat βραβεύει Έλληνα σχεδιαστή

Σάρωσε σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό το σχέδιο του Θάνου Παππά για όχημα που βοηθάει στην οδήγηση άτομα με αναπηρία. 

Για το Aiuto, ένα πρωτοποριακό μικρό ηλεκτροκίνητο όχημα, το οποίο έχει στόχο να διευκολύνει στη μετακίνηση τους ανθρώπους με αναπηρία, βραβεύτηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο 23χρονος Θάνος Παππάς. Συγκεκριμένα, ο νεαρός Έλληνας ήταν ο ένας εκ των τριών νικητών του ευρωπαϊκού διαγωνισμού «Σχεδίαση, Μέλλον, Προσβασιμότητα», που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων σε συνεργασία με τη Fiat. Βραβεύτηκαν επίσης, ο Γερμανός Σεμπάστιαν Γκρεντσχόιζερ και ο Ιταλός Αντόνιο Πάγκλια.

Το Aiuto στοχεύει να εξισώσει τα άτομα με αναπηρία με όλους τους υπόλοιπους στο κομμάτι τις αυτονομίας και της δυνατότητας οδήγησης. Πιο αναλυτικά, μέσω ενός ημι-αυτόνομου συστήματος οδήγησης, το όχημα μπορεί να υποβοηθά στην οδήγηση τους ανθρώπους με αναπηρίες διαφόρων ειδών (μειωμένη όραση, ακοή, κινητικά προβλήματα κ.α.), δίνοντάς τους πληροφορίες ανά πάσα στιγμή, αξιοποιώντας τις «δυνατές» αισθήσεις τους.

Επίσης, μέσω ειδικών αισθητήρων, το Aiuto μπορεί να διορθώσει πιθανά λάθη του οδηγού, αποφεύγοντας μικροατυχήματα. Εκτός από τα άτομα με αναπηρίες, μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο και σε ηλικιωμένους οδηγούς, με ασθενέστερες αισθήσεις και μειωμένα αντανακλαστικά.

Οι άνθρωποι με κινητικές δυσκολίες (παραπληγικοί, τετραπληγικοί κτλ) μπαίνουν στο όχημα από το πλάι μαζί με το αναπηρικό αμαξίδιό τους, ενώ αν επιθυμούν, μπορούν να χειριστούν όλες τις λειτουργίες του οχήματος μέσω φωνητικών εντολών. Το Aiuto χωράει δύο ακόμα επιβάτες στα πίσω καθίσματα, στους οποίους δίνει τη δυνατότητα να ψυχαγωγηθούν κατά τη διάρκεια της μετακίνησής τους, μέσω ενός εξελιγμένου συστήματος infotainment.

Διαβάστε ακόμη: Η εταιρεία logistics που εξέπληξε τους Ευρωπαίους

Ο διαγωνισμός αποτέλεσε μέρος του προγράμματος OFMN για την ευαισθητοποίηση των νέων γύρω από μία βασική πλευρά της κινητικότητας στο μέλλον: την προσβασιμότητα σε όλες τις μορφές της. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε στο διαδίκτυο από τον αντιπρόεδρο της Fiat Chrysler EMEA, Ρομπέρτο Τζιόλιτο και τους σχεδιαστές της εταιρείας και η συμμετοχή κυρίως νέων ηλικίας 18-34 ετών από όλη την Ευρώπη ήταν ενθουσιώδης.

Ο Θάνος Παππάς είναι απόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ το βραβείο για το σχέδιό του που ξεχώρισε, ήταν η διαμονή του στο Τορίνο, μαζί με μία επίσκεψη στο σχεδιαστικό κέντρο της Fiat, ένα από τα πιο διάσημα στον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη: Το κρητικό νερό που πάτησε στην κορυφή του κόσμου