Το κρητικό νερό που πάτησε στην κορυφή του κόσμου

Το κρητικό νερό που πάτησε στην κορυφή του κόσμου

Το «Σαμαριά» αναδείχθηκε δεύτερο καλύτερο εμφιαλωμένο νερό στον παγκόσμιο διαγωνισμό του Berkeley Springs.

H ύπαρξη γευστικής δοκιμασίας νερού θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η άχρηστη πληροφορία της ημέρας εάν δεν υπήρχε ελληνικό ενδιαφέρον. Το νερό «Σαμαριά», που εμφιαλώνει στον Στύλο Αποκορώνου Χανίων η ΕΤΑΝΑΠ, παραβρέθηκε την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά στον φημισμένο παγκόσμιο διαγωνισμό του Berkeley Springs και έφυγε με το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία Best Bottled Water 2014. Η δοκιμασία η οποία έχει φθάσει αισίως στην 24η χρονιά της, συγκέντρωσε φέτος πάνω από 100 διαφορετικά νερά και από τις πέντε ηπείρους.

Όπως εξηγεί στο fortunegreece.com o αντιπρόεδρος της ΕΤΑΝΑΠ Μανώλης Αποστολάκης η εταιρεία ξεκίνησε πρόσφατα εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ο εκεί αντιπρόσωπος τους πήρε την πρωτοβουλία να συμμετάσχει στον διαγωνισμό. «Ξεκινήσαμε στην Αμερική με κάποιες μικρές ποσότητες στις δυτικές πολιτείες αλλά θεωρούμε ότι η διάκριση αυτή θα βοηθήσει ώστε να κινηθούμε πιο δυναμικά καθώς τέτοιου είδους διαγωνισμοί τυγχάνουν εκτίμησης και προσοχής στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Διαβάστε ακόμη: Το ελληνικό ανθρακούχο νερό που κατέκτησε την Αμερική

Οι εξαγωγές είναι μία από τις προτεραιότητες της ΕΤΑΝΑΠ καθώς ήδη το 5% των πωλήσεων της κινείται εκτός ελληνικών συνόρων. Το νερό «Σαμαριά» φτάνει από την Αμερική έως την Αυστραλία ενώ πέρα από την γειτονική Κύπρο εξαγωγές πραγματοποιούνται σε Γερμανία και Βρετανία. Με στόχο κυρίως τις αγορές του εξωτερικού θα είναι και το επόμενο προϊόν το οποίο θα λανσαριστεί μέσα στους επόμενους μήνες. Πρόκειται για το ανθρακούχο νερό με κατεύθυνση κυρίως τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται μία ακόμη επέκταση δραστηριότητας για την εταιρεία η οποία όμως αναφέρει ο κ. Αποστολάκης προτιμάει να κάνει μετρημένα βήματα.

Στην ελληνική αγορά η εταιρεία έχει παρουσία στη Νότια Ελλάδα καθώς τα μεταφορικά κόστη, υπό τις παρούσες συνθήκες, κρίθηκαν ως μη συμφέροντα για δραστηριοποίηση της σε ποιο βόρεια τμήματα της χώρας. «Είναι πιο οικονομικό να στείλεις ένα κοντέινερ οπουδήποτε στην Ευρώπη από το να ταξιδεύσει το νερό από την Κρήτη στην Θεσσαλονίκη», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της εταιρείας η οποία «ψάχνεται» να ανοιχθεί σε νέους τομείς καθώς ο ανταγωνισμός είναι έντονος.

Διαβάστε ακόμη: Τα ελληνικά αφεψήματα που «κόβουν την ανάσα»

«Στην Κρήτη μόνο έχουμε οκτώ εμφιαλωτήρια νερού ικανά να καλύψουν όλη την Ελλάδα», σημειώνει. Στα πλαίσια αυτά την περασμένη χρονιά επεκτάθηκε στο απιονισμένο νερό ενώ από το 2010 έχει επεκταθεί και στα φωτοβολταϊκά με δύο πάρκα στις εγκαταστάσεις της.

Σε οικονομικό επίπεδο τόσο οι πωλήσεις όσο και η κερδοφορία συνεχίζουν να κινούνται εντυπωσιακά ανοδικά. Το 2011 ο κύκλος εργασιών είχε διαμορφωθεί σε 5,5 εκατ. ευρώ, το 2012 σε 7 εκατ. ευρώ και οι εκτιμήσεις για το 2013 κάνουν λόγω για τζίρο στα 8,5 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Τα πρώτα premium πούρα στην Ευρώπη είναι ελληνικά

Σε ότι αφορά στην κερδοφορία τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι θα είναι επίσης θετικά. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2012 τα κέρδη μετά από φόρους είχαν διαμορφωθεί σε 701 χιλ. ευρώ και το 2011 σε 290 χιλ. ευρώ. «Η εταιρεία είχε περάσει μία πολύ δύσκολη εποχή στα τέλη του ’90 αλλά σήμερα έχουμε βρει τον δρόμο μας. Προσπαθούμε να προστατέψουμε τους εργαζόμενους μας που αγαπάνε την εταιρεία σαν να ήταν δική τους. Δεν έχουμε κάνει κάποια μείωση μισθού όλα τα δύσκολα χρόνια, ούτε απόλυση, και το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήσαμε αρκετές προσλήψεις τόσο στο υποκατάστημα στην Αθήνα όσο και εδώ στην Κρήτη».

Η ΕΤΑΝΑΠ (Εταιρεία Ανάπτυξης Αποκόρωνα) ήταν έμπνευση και δημιούργημα του εκλιπόντος πρώην Αρχιεπισκόπου Σελίνου και Κισσάμου Σεβασμιότατου Ειρηναίου Γαλανάκη. Συστάθηκε το 1978 και άρχισε να λειτουργεί το έτος 1980. Είναι πολυμετοχική εταιρεία με 2000 μετόχους και από το 2000 μέσω αύξησης του Μετοχικού της Κεφαλαίου εισήχθη ως θυγατρική στην ANEK LINES με ποσοστό 50%.